Akadémia pripomenie 120. výročie Tekovského múzea v Zlatých Moravciach

Obrázok k článku

Slávnostná akadémia pripomenie 120. výročie založenia Tekovského múzea v Zlatých Moravciach a 20. výročie smrti obnoviteľa múzea Štefana Rakovského. Organizuje ju Mestské múzeum v Zlatých Moravciach ako pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach v piatok 23. septembra o 15:30 v obradnej sále strediska.

 

Ako informovala PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová-Zahradárová, Tekovské múzeum založili 12. mája 1896 pri príležitosti tisícročného jubilea Uhorska. Múzeu však chýbali nielen vlastné miestnosti, ale i odborní pracovníci. Po zrušení Tekovskej župy múzeum poštátnili a neskôr zbierky previezli do Piaristického gymnázia v Nitre a následne do Bojníc. „Po príchode Štefana Rakovského do Zlatých Moraviec sa stalo oživenie Tekovského múzea jeho srdcovou záležitosťou. Vďaka jeho snahe a nadšeniu bolo múzeum otvorené 28. augusta 1955,“ uviedla Packová-Zahradárová. Pokračovateľ Tekovského múzea Mestské múzeum v Zlatých Moravciach má vo svojom zbierkovom fonde 4 283 predmetov z oblasti geológie, paleontológie, archeológie, histórie, numizmatiky a etnografie, ktoré získal Štefan Rakovský výlučne zberom a darom od mnohých priaznivcov múzea. Rakovský bol i priekopníkom archeologického a historického bádania v Zlatých Moravciach. Zaslúžil sa tiež o vrátenie zbierok z bojnického múzea.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.