Aj v národnom múzeu privítajú Noc výskumníkov

Vedci, výskumníci a zvedavci zažijú dlhú septembrovú noc plnú bádania v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží v Bratislave. Ako agentúru SITA informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie Slovenského národného múzea (SNM), v národnom múzeu sa totiž uskutoční 24. septembra 2010 od 9:00 až do polnoci časť podujatí v rámci celoslovenského podujatia Noc výskumníkov, na ktorom sa podieľajú okrem múzea aj Slovenská organizácia pre vývojové a výskumné aktivity (SOVVA), Slovenská akadémia vied (SAV) a portál EurActiv.sk. Do projektu sa zapojilo SNM-Prírodovedné múzeum a Detské múzeum SNM a počas jeho trvania bude vstup do oboch múzeí zadarmo.


V Objavovni SNM – Prírodovedného múzea budú 24. septembra od 9:00 do 12:00 h prebiehať rôzne aktivity venované najmä školopovinným návštevníkom. Žiaci na nich spoznajú minerály, horniny a skameneliny pod stereomikroskopom a polarizačným mikroskopom. Pracovníci múzea im tiež pomôžu určiť pôvod prineseného paleontologického materiálu. Zahrajú sa na detektívov pri “vyšetrovaní“ jedovatých húb. Tiež sa cez astronomický ďalekohľad zadívajú na hviezdy a aktivitu slnečnej sústavy. Budú mať aj výnimočnú príležitosť uvidieť na vlastné oči prvý slovenský meteorit, ktorý dopadol na naše územie vo februári tohto roku. V deň podujatia otvoria novú interaktívnu výstavu Matematika pre potešenie. Popoludní, od 16:00 približne do 21:00 sú pripravené prednášky vedcov. Na tému Čaro matematiky bude rozprávať profesor Anatolij Dvurečenský a o Apophise, asteroide na nebezpečnej dráhe porozpráva Leonard Kornoš. O impaktných kráteroch povie záujemcom Peter Vereš a Nerastné bohatstvo Slovenska priblíži Ivan Kraus. Meteorológ Peter Jurčovič zas vysvetlí energiu meteorologických javov.


Večer v piatok 24. septembra bude v Zimnej záhrade v sídle SNM na Vajanského nábreží patriť projekcii hviezdnej oblohy. Pracovníci múzea však zasvätia návštevníkov i do tajomstiev ľudských kostí a múmií, aj do tvorby kópií skamenelín. Dozvedia sa, čo urobí z naším telom kofeín a nikotín, ako získajú zdravú a čistú vodu a mnoho iných zaujímavostí, vďaka ktorým objavíme vedu v našom každodennom živote. Bohatý program pripravilo pre Noc výskumníkov 2010 i Detské múzeum SNM. Začne sa už o 10:00 a potrvá rovnako ako v Prírodovednom múzeu až do polnoci. Deti aj ich rodičia v Detskom múzeu odhalia tajomstvá chémie a fyziky. Presvedčia sa, že oceľové gule dokážu vypáliť do papiera dieru, alebo zmerajú rýchlosť vetra len za pomoci papiera. Zaujímavosťou programu bude kreslenie elektrickým prúdom. Účastníci podujatia si nakreslia obrázok pomocou elektrického prúdu a odborníci im vysvetlia, ako je to možné.


Ústredným motívom v poradí už šiesteho ročníka Noci výskumníkov je Researchers are among us, teda Vedci sú medzi nami. V minulom roku sa do tejto iniciatívy zapojilo 31 štátov a viac ako 400-tisíc účastníkov. Slovensko sa do tejto iniciatívy zapojí po štvrtýkrát, po prvýkrát pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Filozofiou Noci výskumníkov je priniesť vedu, vedcov a ukážky vedeckých experimentov medzi ľudí – na miesta, kde je zaručené veľké množstvo návštevníkov. Podujatia projektu sa uskutočnia v Bratislave v nákupnom centre Avion, v SNM – Prírodovednom múzeu, v Detskom múzeu SNM a v Botanickej záhrade, ďalej tiež v Tatranskej Lomnici vo hvezdárni SAV a v Košiciach v nákupnom centre Optima a v Centre voľného času Domino. Viac informácií o podujatí a jeho podrobný program je na: http://www.sovva.sk/noc-vyskumnika-2010/.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Oslavy Medzinárodného dňa detí v národnom múzeu

Naučiť sa niečo nové, ale najmä zabaviť sa môžu deti v najbližších dňoch v niektorej z pobočiek Slovenského národného múzea na Slovensku. Múzeá sídliace v palácoch, hradoch i skanzenoch pripravili pre deti počas víkendu 29. – 30. mája 2010 a nadchádzajúceho týždňa špeciálny program k Medzinárodnému dňu detí. Na zaujímavý program pozývajú rodiny pracovníci národného múzea v: Prírodovednom múzeu v Bratislave, Múzeu slovenskej dediny v Martine, v Múzeu Bojnice, Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na Hrade Modrý Kameň, tiež v Spišskom múzeu, Múzeu Betliar, Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre a v myjavskom Múzeu Slovenských národných rád. Agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia prezentácie a marketingu SNM.

Osemdesiat rokov národného múzea v hlavnom meste

Osemdesiate výročie od slávnostného otvorenia v Bratislave oslávi začiatkom mája Slovenské národné múzeum (predtým Zemedelské múzeum). Jubileum svojho vzniku si múzeum, ktoré má v súčasnosti najvyšší počet zbierok na Slovensku, pripomenie presne 4. mája. Ako ďalej agentúru SITA informovala Jana Huttanová z oddelenia prezentácie a marketingu Slovenského národného múzea (SNM), pred 80 rokmi – 4. mája 1930 sa v novopostavenej sídelnej budove Zemedelského múzea na Vajanského nábreží na jej slávnostnom otvorení zišli vtedajší najvyšší predstavitelia politického a verejného života Československa, zástupcovia diplomatického zboru, kultúrnych inštitúcií, hospodárskych korporácií, vysokých a špecializovaných škôl s poľnohospodárskym zameraním. Prvých návštevníkov múzea čakali expozície troch novozriadených múzeí – Zemedelského múzea (1924), Lesníckeho múzea (1927) a Slovenského vlastivedného múzea (1923).

Odpovede

  1. Aj v národnom múzeu privítajú Noc výskumníkov

    Slovensko čaká najväčšia vedecká šou, Noc výskumníkov 2010
    Na rozdiel od dní otvorených dverí, kedy vedci pozývajú verejnosť do svojich priestorov, Noc výskumníkov prináša vedu, vedcov a ukážky vedeckých experimentov medzi ľudí. Štvrtý ročník projektu sa koná v Bratislave, Košiciach a v Tatranskej Lomnici.

    BRATISLAVA 20. septembra (SITA) – Umelá inteligencia, laserová šou, ručná výroba papiera, penový hliník, projekcia nočnej oblohy či sociálna sieť šíriaca dobro – aj tieto zákutia vedy budú môcť v piatok od ranných hodín do polnoci objavovať ľudia v troch slovenských mestách. Projekt Noc výskumníkov sa bude snažiť Slovákom už štvrtý rok ukázať, že vedci sú „obyčajní“ ľudia s výnimočným povolaním. Výsledkami svojej práce prispievajú k zlepšeniu života celej spoločnosti, no mimo práce vedú bežný život ako všetci ostatní. Mottom projektu je Researchers are among us – Vedci sú medzi nami. “Niekedy majú vedci nálepku starých ľudí opradených pavučinou v laboratóriách, ale v skutočnosti je to úplne inak,” povedala na dnešnej tlačovej konferencii vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková – Matisová, ktorá podujatie podporuje.

    Na rozdiel od dní otvorených dverí, kedy vedci pozývajú verejnosť do svojich priestorov, Noc výskumníkov prináša vedu, vedcov a ukážky vedeckých experimentov medzi ľudí. Jednotlivé podujatia sa uskutočnia v Bratislave v nákupnom centre Avion, v Prírodovednom múzeu SNM, v Detskom múzeu a v Botanickej záhrade, ďalej v Tatranskej Lomnici vo hvezdárni SAV a tiež v Košiciach v nákupnom centre Optima a v Centre voľného času Domino. “Len v bratislavskom Avione budeme mať približne 70 stanovíšť a okolo 300 vedcov, ktorí budú počas celého dňa komunikovať s návštevníkmi nákupného centra,“ povedal predseda Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) Stanislav Sipko. Návštevníci budú môcť od rána do večera osobne spoznávať špičkových slovenských vedcov, zistiť, aká je ich práca, a byť súčasťou pripravených experimentov z rôznych oblastí vedy – od spoločenských až po technické a lekárske smery.

    Na všetkých v piatok čakajú excelentní vedci v oblastiach ako robotika, informačné technológie, lekárska veda a mnoho ďalších. “Veda, to nie sú rôzne celebrity, senzácie, veda sa robí vedeckými pracovníkmi, normálnymi, obyčajnými ľuďmi tejto krajiny, ktorí sú z mäsa a kostí, neženú sa za senzáciami, ale ženie ich túžba po poznaní a toto, čo robia, je beh na dlhé trate,” konštatoval predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek. Okrem hlavných vedeckých šou sa možno tešiť aj na pozorovanie nočnej oblohy v Tatranskej Lomnici a Košiciach. Súčasťou projektu je aj výtvarná a fotografická súťaž, ktoré sú tematicky previazané s oblasťou vedy a samotným projektom. Víťazi súťaží získajú počas hlavných vedeckých show atraktívne ceny. Organizátori očakávajú, že sa do súťaží zapojí približne 300 škôl z celého Slovenska.

    Noc výskumníkov sa v európskych krajinách koná už šiesty raz, na Slovensku to bude štvrtý ročník. U nás ho organizuje Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOOVA), Slovenská akadémia vied (SAV), portál EurActiv.sk a Slovenské národné múzeum (SNM). Kým do prvého ročníka sa v roku 2005 zapojilo 15 štátov, a zúčastnilo sa asi 20 000 ľudí, minulý rok to už bolo 31 štátov a viac ako 400 000 účastníkov. Podrobnejšie informácie o programe Noci výskumníkov 2010 možno nájsť na adrese: http://www.nocvyskumnikov.sk.

Comments are closed.