23. výročie sviečkovej manifestácie

Sviečková manifestácia 1988

Slovensko si v piatok 25. marca 2011 pripomína 23. výročie demonštrácie za náboženské a občianske slobody vo vtedajšom Československu, sviečkovú manifestáciu alebo Bratislavský Veľký piatok. Dňa 25. marca 1988 sa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave rozozvučali modlitby, ale aj desiatky policajných sirén. Niekoľko tisíc ľudí, ktorí v nerovnom boji skrížili zapálené sviečky s obuškami a vodnými delami, pripomenulo svetu neúnosný politický stav v česko – slovenskej spoločnosti a preukázalo nezlomnú odvahu Cirkvi i nezničiteľnosť duchovných hodnôt, ktoré po tvrdých desaťročiach represálií i tichého vyhladzovania vzbĺkli v spoločnosti novým omladzujúcim plameňom. Ako uviedla pre agentúru SITA Katarína Hulmanová z Fóra kresťanských inštitúcií, táto manifestácia vznikla z podnetu veriacich, vyjadrila však aj požiadavku za úplné dodržiavanie občianskych práv v Československu pre všetkých občanov. Vyrástla z koreňov náboženského a občianskeho disentu, tajnej cirkvi, laického apoštolátu, samizdatov, zavraždených kňazov a rehoľníkov, stoviek rokov nespravodlivo väznených, utrpenia intelektuálov a z pôdy pontifikátu Jána Pavla II. a jeho výzvy Nebojte sa! “Kvalitou občianskeho odporu, šírkou záberu požiadaviek, odvahou vzoprieť sa totalitnej moci a reálnym utrpením ju možno považovať za systémový začiatok definitívneho pádu komunistického režimu na Slovensku, ku ktorému došlo po 17. novembri 1989,” uviedla.

Pri tejto príležitosti pripravuje Fórum kresťanských inštitúcií a partnerské inštitúcie program, ktorým chce poukázať na význam tejto udalosti v slovenskom a európskom kontexte a na potrebu chrániť občianske a náboženské slobody i v dnešnom svete. Program sa začína na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou SND o 16:30 koncertom speváčky JANAIS. O 17:00 je spomienkové zhromaždenie, kde vystúpi známa rakúska novinárka Barbara Coudenhove-Kalergi, ktorá sa v roku 1988 zúčastnila na sviečkovej manifestácii, František Mikloško, ohlasovateľ zhromaždenia v roku 1988, Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup, Ivan A. Petranský, predseda správnej rady Ústavu pamäti národa. O 18:00 bude svätá omša v Katedrále sv. Martina v Bratislave, ktorú celebruje bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, koncelebruje banskobystrický biskup Rudolf Baláž. Sv. omšu sprevádzajú spevom a hudbou 4bz – členovia 4 bratislavských mládežníckych chrámových zborov fungujúcich za totality – Ursusáci, Kufríkovci, Céčkari, Kapucíni. O 19:00 bude modlitbové zhromaždenie – večeradlo na Hviezdoslavovom námestí. Program zavŕši o 20:00 premietanie filmu o sviečkovej manifestácii v dome Quo Vadis na Hurbanovom námestí, spojené s diskusiou.

Komplexné informácie o sviečkovej manifestácii, dokumenty, svedectvá a informáciu o aktuálnom programe prináša internetová stránka www.svieckovamanifestacia.sk .

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výročie začiatku nežnej revolúcie

Deň boja za slobodu a demokraciu zaznamenávajú dnes na celom Slovensku. 17. november roku 1989 je v kalendári historických udalostí zaznamenaný ako začiatok nežnej revolúcie v Československu. Bol to začiatok pádu komunistického režimu. V tento deň zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom na Národnej triede v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie. Do štrajku po vysokých školách v Československu vstúpili aj herci divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Vzniklo Občianske fórum (OF) a Verejnosť proti násiliu (VPN). 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk na podporu demokratických požiadaviek. 29. novembra Federálne zhromaždenie zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou (16:5), ktorú verejnosť odmietla. 10. decembra prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom, v ten istý deň prezident odstúpil. 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

V Dóme sv. Martina našli hrob kardinála Pázmánya

V sobotu dňa 23. januára 2010 sa v Katedrále sv. Martina uskutočnila slávnostná svätá omša ku cti svätého Jána Almužníka, ktorému je zasvätená jedna z kaplniek chrámu. Na záver slávnosti bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský prítomných informoval, že skupine odborníkov sa podarilo vo svätyni chrámu identifikovať hrob a pozostatky jezuitu, kardinála a ostrihomského prímasa Petra Pázmánya.

Starý režim odišiel do dejín, skúmajú ho historici

Predseda správnej rady Ústavu pamäti národa Ivan A. Petranský verí, že režim, ktorý pred dvadsiatimi rokmi odišiel do dejín, zostane navždy už iba predmetom výskumu historikov. Šéf ÚPN to povedal v úvode dvojdňovej vedeckej konferencie, venovanej 20. výročiu Nežnej revolúcie, ktorá sa začala v stredu 11. novembra 2009 v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky na Župnom námestí 12 v Bratislave.

Odpovede

  1. Toto by sa mi skor hodilo do

    Toto by sa mi skor hodilo do Blogu ako na titulku Obnova.sk. Co vy na to? 

Comments are closed.