20 rokov fínskej architektúry & ikony škandinávskeho dizajnu

Temppeliaukion Kirkko, Helsinky (temppeliaukio.fi)

Výstavu 20 rokov fínskej architektúry v Bratislave pripravilo Centrum súčasnej architektúry a dizajnu ARCHA v spolupráci s Fínskym veľvyslanectvom v SR a Asociáciou architektonických kancelárií Fínska (ATL). Podujatie sa koná pod záštitou veľvyslanca Fínska v SR pána Jukka Leino. Výstavu dopĺňajú videá 10 fínskych architektov, Alvar (Aalto) & Frank (Gehry) a 3D inštalácia Ikony škandinávskeho dizajnu, ktorá predstavuje výber z najznámejších dizajnov škandinávskych autorov ako kreslá EGG a SWAN (Arne Jakobsen), svietidlá Artichoke (Poul Henningsen) a AJ FLOOR (Arne Jakobsen), či stolička CH24 a kreslo CH07 (Hans J. Wegner).

V rámci sprievodného programu k výstave sa uskutoční taktiež prednáška „Zmeny v spoločnosti – čo iné nám architektúra hovorí?“, s ktorou vystúpi v Centre ARCHA architekt Vesa Juola, riaditeľ Asociácie architektonických kancelárií Fínska.

Výstava 20 rokov fínskej architektúry podáva prehľad o nadštandardnej fínskej architektúre v rokoch 1988 – 2008. Každý z týchto rokov reprezentuje jedna vybraná budova so zámerom zachytiť názorne niečo typické, prístup a atmosféru prevládajúcu v danom období. Budovy na výstavu vybral Jorma Mukala, šéfredaktor fínskeho magazínu o architektúre Architectural Review, z návrhov, ktoré predložili členovia Asociácie fínskych architektonických kancelárií (ATL).

Znaky doby sa menia – niekedy rýchlo, ale väčšinou pomaly. Sklenená, chladná elegancia sídla spoločnosti Nokia (1997) a objekt Sanoma House (1999) vyjadrujú značne odlišný odkaz než kaplnka svätého Henricha (2005) a kostol Kärsämäki s drevenými sochami. Vysoko funkčná koncertná budova s vynikajúcou akustikou môže byť biela a abstraktná ako v Mikkeli (1988), ale môže byť aj sklom pokrytou drevenou štruktúrou ako v Lahti (2000) – no v 80-tych rokoch bolo nemysliteľné postaviť koncertný dom z dreva. Kým veselá architektúra nákupného centra Bepop (1989) vystihuje roky postmodernistickej mestskej kultúry, nákupné centrum Kamppi (2006) je pravdepodobne viac dieťaťom racionality podnikavého digitálneho veku. A farebné námorné centrum Vellam (2008)… čo hovorí o súčasnosti?

Do určitej miery sú trendy v architektúre ovplyvnené stavom ekonomiky. Ak sa podnikaniu darí, veľa budov sa postaví v rekordom čase. Hospodársky pokles však núti znovu zvážiť veci, a to je časté práve v recesii – architektúra sa vtedy obnovuje. Počiatky súčasnej populárnosti tradičných drevených konštrukcií vo Fínsku možno charakterizovať prudkým poklesom na začiatku 90-tych rokov. Ako náhle sa však súčasná recesia skončí, uvidíme opäť iný prístup k projektovaniu budov.

Výstavu 20 rokov fínskej architektúry realizovala Asociácia fínskych architektonických kancelárií (ATL), založená v roku 1988 s cieľom obhajovať záujmy architektonických kancelárií, rozvíjať ich činnosti a podporiť ich marketing. Združenie sa usiluje o zvýšenie kvality výstavby a životného prostredia prostredníctvom rozvoja kvalitných architektonických služieb.

Výstava 20 rokov fínskej architektúry & Ikony škandinávskeho dizajnu potrvá v Centre ARCHA do 15. 1. 2012 spolu s ďalšími dvoma inštaláciami – YO!ung Generation 2005 – 2010 (práce slovenských študentov architektúry) a Closer to Praxis – dizajny z dreva, vytvorené študentmi Fakulty architektúry STU v Bratislave. Na výstavy je vstup zdarma.

O Centre architektúry a dizajnu ARCHA Bratislava: Centrum ARCHA dokumentuje a propaguje súčasnú slovenskú architektúru, prevádzkuje unikátnu materiálovú knižnicu matériO Bratislava, podporuje celoživotné vzdelávanie architektov a dizajnérov, pomáha zviditeľňovať mladých talentovaných autorov. Spolupracuje s organizáciami a partnermi doma a v zahraničí, ktorí majú rovnaký cieľ – presadzovať skvalitňovanie architektonickej a dizajnérskej tvorby v strednej Európe a kultivovanie komplexnej kvality životného priestoru ľudí. Centrum ARCHA založila a vedie Ľubica Fábri, absolventka štúdia architektúry na Univerzite Bauhaus vo Weimare.

Rámcové informácie o výstave:
20 rokov fínskej architektúry & Ikony škandinávskeho dizajnu
1. 12. 2011 – 15. 1. 2012, Centrum ARCHA, Továrenská 10, Bratislava

Výstava súčasnej fínskej architektúry a škandinávskeho dizajnu
Záštitu nad podujatím prevzal veľvyslanec Fínska v SR pán Jukka Leino.
Výstavu kurátorsky pripravili Ľubica Fábri, Eva Lajtmanová / Centrum ARCHA.

Organizátori výstavy: Veľvyslanectvo Fínska v SR, Centrum súčasnej architektúry a dizajnu ARCHA

Viac informácií

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Viedenská architektúra – územné plánovanie a obnova mesta

Výstava Viedenské architektúry prezentuje takmer 140 stavieb od rôznych architektov a umelcov, ktoré boli realizované (resp. rozostavané) v priebehu posledných štyroch rokov. Objekty odzrkadľujú základné tendencie súčasnej viedenskej architektúry, ako aj spôsoby a metódy udržovania a obnovy bohatého architektonického dedičstva rakúskeho hlavného mesta. Pri porovnaní dvoch objektov k danej téme vynikne rozdielnosť prístupu, napätie medzi dvojicami obrazov pomáha pozorovateľovi utvoriť si predstavu o architektonickom dianí vo Viedni na prelome tisícročí, ktoré je niečím viac než iba sumou stavebných objektov.

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Štefan Šlachta

BRATISLAVA 1. januára 2004 (SITA) – Fakultu architektúry STU absolvoval v roku 1962. Do roku 1975 pôsobil na tejto fakulte ako odborný asistent. Neskôr pracoval v Dopravoprojekte, v Štátnom ústave pamiatkovej starostlivosti, od roku 1990 prednáša na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.