100 rokov reality

Obnova.sk Fotografia

„…je dobré, že sa raz uskutočnila reinštalácia akcentujúca otázniky a ostávajúca pri otáznikoch. Premyslene provokatívne vybrané problémy budú iste stimulovať ďalšie odpovede“ (Hana Vaškovičová, In: DART 03/ 2003, s.8)
Galéria mesta Bratislavy v spolupráci so Stredoeurópskou nadáciou
a s podporou spoločnosti Slovnaft, a.s., člena Skupiny MOL pripravila stálu expozíciu slovenského výtvarného umenia 20. storočia 100 ROKOV REALITY

Obnova.sk Fotografia

Expozícia si na vybraných kapitolách kladie za cieľ poukázať na niekoľko z mnohých fenoménov, ktoré sa dajú v dejinách slovenského umenia tohto obdobia nájsť. Expozícia je usporiadaná ahistoricky – bez závislosti na čase vzniku konkrétnych diel a vývoji jednotlivých formálnych štýlov. Rešpektuje charakter a bohatosť zbierky Galérie mesta Bratislavy, no vo svojom výbere si nenárokuje na komplexnosť chronologického radenia prehliadok, ktoré u nás ponúkajú iné galérie. Vývoj slovenského umenia v uplynulom storočí poznačili mnohé vplyvy a reakcie domáceho prostredia na ne. Jeho povahu tak hodnotíme ako lokálny odraz daných vzorov s preň typickými presahmi, zmiešaniami a aplikáciami, ktoré spoluutvárajú jeho osobitý charakter v špecifickom prostredí kultúrnych križovatiek provinčnej krajiny v strede svetadielu, ktorá nevytvára hegemonické (národné ani medzinárodné) kultúrne centrá. Každá zo šiestich tém expozície by vydala na samostatnú ahistorickú výstavu, ktorá by sa dala koncipovať obohatená o zapožičané diela od autorov, či iných inštitúcií. Účelom tejto expozície však nie je vyznačiť definitívne hranice oblastí výtvarného umenia v 20. storočí, snaží sa skôr načrtnúť roviny možného uvažovania nad dielčími témami, ktoré slovenskí umelci dodnes artikulujú a na ktoré vedome či intuitívne reagujú.

V stálej expozícií je zastúpených vyše 70 výtvarníkov rôznych generácií a výtvarných názorov, tvoriacich v širokom rozmedzí rôznorodého 20. storočia, od Martina Benku, Ľudovíta Fullu, Mikuláša Galandu, Kolomana Sokola, cez Rudolfa Filu, Jozefa Jankoviča, Rudolfa Sikoru, po mladých výtvarníkov, Ilonu Németh, Dorotu Sadovskú, Romana Ondáka. Súčasťou stálej expozície je i priestorová inštalácia Mateja Kréna Pasáž (dar autora GMB).

Pálffyho palác GMB, Panská 19, Bratislava
Autor koncepcie expozície: Richard Gregor
Vernisáž: streda 21. 9. 2005 o 17h
Otvorené denne okrem pondelka od 11 do 18h

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny…

Východoslovenská galéria 1952- 2002

Východoslovenská galéria v Košiciach si pripomína 50. výročie od začiatku svojej zberateľskej a výstavnej činnosti. Bola založená ako druhá slovenská galerijná inštitúcia (po SNG v Bratislave) a dnes sa zaraďuje medzi najväčšie a najstaršie slovenské zberateľské inštitúcie podobného druhu.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny, jej rozvoj a obohatenie o avantgardné impulzy v 30. rokoch, prínos výtvarnej generácie obdobia vojny vyznievajúci ešte v 50. rokoch, progresívne neoavantgardné úsilia 60. rokov, viac-menej alternatívne podoby výtvarného umenia obdobia totality, tzv. novej maľby a sochy 80. rokov ako i multimediálne snahy záveru 20. storočia.

Vstup povolený

Výstava VSTUP POVOLENÝ / Interpretácie diel zo zbierok GMB výtvarníkmi a deťmi, je súčasťou vzdelávacích programov, organizovaných Galériou mesta Bratislavy pre najmladších návštevníkov. Prezentuje šesť samostatných projektov – interpretácií mladých etablovaných výtvarníkov (Gabiky Binderovej, Hany Kalivodovej, Kunst – Fa, Lucie Lizákovej, Ľuby Sajkalovej a Dany Sochorovej), prepojených s detskými interpretáciami, vznikajúcimi pod ich vedením.