Železničné stanice Slovenska na historických pohľadniciach

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

V týchto dňoch  priestory  v Kaštieli Budimír ožili netradične železničnými námetmi. Reprodukcie pohľadníc so železničnou tematikou od roku 1898 prezentuje výstava „Železničné stanice Slovenska na historických pohľadniciach.“. Výstavu  sme pripravili v spolupráci s Považským múzeom v Žiline. Autorom výstavy je historik dopravy Považského múzea Peter Šimko. Pohľadnice sú jednou z najzaujímavejších častí zbierkového fondu historie dopravy Považského múzea. Zachytávajú  dobové pohľady často už zaniknutých železničných staníc vo všetkých regiónech Slovenska.

     Zlatá éra pohľadníc sa začala na prelome 19. a 20. storočia, spoločne s rozvojom fotografie. Pohľadnica bola okrem odkazu pre adresáta aj nositeľkou fotografie, ktorá sa pre dnešného človeka stala významným zdrojom poznania tej doby. Okrem námestí, typických uličiek či krajiniek sa na pohľadnice dostali i železnice – stanice, mosty, tunely, rušne.
     Je zaujímavé, čo všetko dokáže pohľadnica vypovedať a ako vkusne pôsobí po vyhotovení jej reprodukcie v niekoľkonásobnom zväčšení. Medzi najkrajšie patrí kolorovaná pohľadnica s rušňom radu Ip Košicko-bohumínskej železnice s pózujúcimi zamestnancami Hlavnej strojnej dielne vo Vrútkach. Zaujímavý je i pohľad na stanicu v Kežmarku, postavenú v secesnom štýle, ktorá je považovaná za najkrajšiu na Slovensku. Pohľadnice zachytávajú svojský železničný štýl, v ktorom bola postavená väčšina staníc na celom Slovensku. Pre Slovensko je napríklad najtypickejší štýl Uhorských kráľovských štátnych železníc z roku 1870. Budovy tvaru kvádra so sedlovou strechou boli zdobené kruhovými otvormi v podkroví, či neomietnutými vystupujúcimi tehlovými lemovaniami okenných a dverových otvorov. Budovy sa stavali vo viacerých dĺžkach, podľa ktorých sa členili do tried. Jednotlivé triedy boli pridelené staniciam podľa veľkosti obce a predpokladanej intenzity dopravy. Na prízemí boli čakárne a služobné miestnosti, na poschodí byty železničného personálu.
     Výstava historických pohľadníc s tematikou železníc zo zbierok Považského múzea v Žiline je spestrená  a doplnená aj kovovými modelmi parných rušňov, papierovými modelmi osobných a nákladných vozňov ČSD zo zbierok Klubu železničných modelárov Bratislava.
     Putovná výstava bola inštalovaná najskôr v Budatínskom hrade, potom v Kysuckom múzeu v Čadci, v STM – Múzeu dopravy v Bratislave a teraz zakotvila v STM, v Budimírskom kaštieli pri Košiciach. Fanúšikovia histórie, železníc a pohľadníc budú môcť túto zaujímavú výstavu zhliadnuť v Kaštieli Budimír do konca marca.

Názov výstavy :  ŽELEZNIČNÉ STANICE SLOVENSKA NA HISTORICKÝCH POHĽADNICIACH
Usporiadateľ : Slovenské technické múzeum v Košiciach a Považské múzeum v Žiline
Termín :  15.2. – 31.3. 2012
Miesto konania : STM – Kaštieľ v Budimíre

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články