Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. to si čecháčkovia robia

    to si čecháčkovia robia prdel, zrejme nejaká ďalšia kuleha od známej firmy stohoven, alebo podobne. Ale ináč na tom videu ja krásne zobrazené, v čom je chyba dtektoristov – dobre to tam zahrali. Vyrvú to zo zeme jak zmyslu zbavení, nahádžu do igelitky  a zničia tak celú nálezovú situáciu. Potom keď sú aspoň natoľko seriózni, že to odovzdajú tak má ten nález oveľa menšiu vypovedaciu hodnotu. Ale česť tým, čo to aspoň odovzdajú.

  2.  
    Čičmany: Za veľký poklad

     

    Čičmany: Za veľký poklad obrovská veselica    
    18.10.2011
    poklad_1Príbeh ako z filmu. Dvaja mladí muži prídu nakrúcať do rázovitej slovenskej dediny dokument. V hore sa jeden z nich pošmykne, zakopne a nájde niečo, čo pripomína mincu. Na tomto mieste neskôr vyhrabú poklad. Toto sa stalo uplynulý týždeň v Čičmanoch. Zatiaľ nikto netuší, akú má nález hodnotu, no v každom prípade, Mikulášovi a Norbertovi patrí stopercentné nálezné.
     
     
    Mikuláš, Slovák žijúci prevažne v susednom Česku a pôvodom východniar Norbert prišli z Prahy do Čičmian nakrúcať dokument o dedinách, zbojníckych chodníčkoch a cestách. Pôvodne ani neplánovali začať na tomto mieste, no náhoda to zariadila za nich. Prilákal ich folklórny fujarový festival a potom im rázovitá obec a okolie jednoducho učarovali. Keď sa v pondelok 10. októbra vracali z hory, Norbert sa pošmykol.„Odkryl jednu mincu a ja som potom už len hrabal a hrabal… a nachádzal som stále viac mincí. Boli tam aj črepiny zo starého džbánu,“ rozpráva Mikuláš. Myslí si, že by asi nemali šancu poklad objaviť, keby cesta nebola relatívne čerstvo vybagrovaná. Pôvodne totiž mohol byť poklad zakopaný možno aj meter a pol pod zemou.„Najskôr prišiel šok, potom eufória. Stále tomu nemôžeme uveriť. Ani mnohí ľudia v dedine neveria, veď tadiaľ chodievajú celý život a nič. My sme tu tri týždne a – bum!“ teší sa Mikuláš. Nálezcovia sa potom presunuli do miestnej krčmy, kde mince poumývali od hliny. Z obecného úradu, ktorý je oproti krčme, práve odchádzala starostka Čičmian Natália Dubnicayová. Najskôr si myslela, že si dvaja cudzinci robia žarty, no keď uvidela, uverila. „Aj my sme za každú ´srandu´, no ťažko by sme vyrobili 1307 mincí,“ smeje sa Mikuláš. A tak poklad putoval do bezpečia sídla starostky, aj keď archeológovia nemali veľkú radosť z jeho premiestnenia z miesta nálezu. Napokon ho previezli do Krajského pamiatkového úradu v Žiline.
    Jeho riaditeľ Miloš Dudáš nám povedal, že by nehovoril o poklade, ale skôr o náleze. Akú má hodnotu a čo to vôbec je, ukáže až expertíza u odborníkov, ktorých si vyberú práve žilinskí pamiatkári. Nie je totiž vôbec isté, či sú „medenáky“ v skutočnosti mincami, nemali totiž vyrazenú hodnotu, môže ísť aj o medaily alebo niečo úplne iné. Aj keď, podobajú sa na platidlo z obdobia Rákociho v 18. storočí. To, akú majú podobné mince hodnotu, sa dá zistiť jednoducho, nikto však zatiaľ nechce nič predbiehať.
    poklad_2V každom prípade, náš štát vypláca nálezcom, ktorí svoj nález oznámia, 100-percentnú hodnotu nálezu (nie však hodnoty materiálu), ktorú určí odborník. Mikuláš a Norbert zatiaľ všetko berú s humorom, aj keď zvedaví a netrpezliví určite sú. Mikuláš sa smeje: „Keby to bol napríklad Jánošíkov poklad, mal by určite nevyčísliteľnú hodnotu. A koľko je 100 percent z nevyčísliteľnej hodnoty, si zo školy nepamätám.“ A čo plánujú urobiť s nálezným? „Pani starostka hovorila, že potrebujú novú kanalizáciu… Je však otázne, či budú peniaze na meter alebo viacej. Ak dostaneme tisíc eur, zaplatíme si v Prahe mesačné nájomné, ak 10-tisíc eur, tak dlhy na „kreditkách“ a potrebné investície do chýbajúcej techniky. Keď bude hodnota 100-tisíc eur, bude aj na poriadnu veselicu v Čičmanoch a na kúsok tej kanalizácie…,“ smeje sa Mikuláš. A ako to dopadne, ak by nebodaj išlo o milión či viac? „Zmení sa nám charakter, nedáme nikomu nič a úplne sa zmeníme. Keď pôjde o 5 miliónov eur, kúpime vaše noviny a zopár slovenských denníkov. A vstúpime do politiky,“ smejú sa obaja. Samozrejme, žartovali. Starostka N. Dubnicayová by rozhodne do obce peniažky privítala. Aj keď si myslí, že kanalizáciu to určite nepokryje.
     
    Dana Mlejneková
    Snímky –mn-

     

Comments are closed.