Vytrácanie sa zvykov a tradícii z našej spoločnosti

Titulny obrazok blogu uzivatela: majuska0055

Dnešná doba si vyžaduje ochranu hmotných svedkov minulosti. Je to ustanovené aj zákonom. Ale čo s nehmotnými pamiatkami? Rôzne ľudové zvyky, tradície, či celoslovenske alebo regionálne. Tie nie je potreba chrániť? Veď kto si v dnešnej dobe spomenie na to ako sa žilo v minulosti, čo sa robievalo pri rôznych príležitostiach ako zaíjačka či veľkonočná oblievačka. Dnes sa to už berie len ako spomienka u tých čo to zažili. Ale čo ďalšia generácia? Uvedomuje si dnešna mládež čo sa kedysi robirvalo? Možno len ak z rozprávania. Lenže nikdy nezažijú tú skutočnú atmosféru, náladu pri tom. Samozrejme doba je iná. Nedá sa chcieť po ľuďoch, aby robili to čo sa robilo v minulosti.  V dnešnej dobe je “in” preberanie zvykov a tradícii iných kultúr. Príkladom je Írsky sviatok sv. Patrika či americký Halloween. U nás nikdy nič také nebolo. Pre nás je to niečo nové zaujímave? Ale čo mládež a deti? Oni to vnímaju inak ako my čo poznáme naše kultúrne tradície a zvyky. Oni to berú vážne, privlastňujú si ich za svoje. Ale je to správne? Veď my máme takú úžasnu históriu. Od ľudovej architektúrý, krojov, prístrojov a nástrojov, cez tradície a zvyklosti až k literatúre.  Len málo jedincov si to  uvedomuje, že aj to že je to vzácny poklad ktorý sme zdedili, no máme to požičané od našich potomkov. Je už jen na nás ako a koľko im z toho dáme.

“Čo sa stane keď sa úplne vytratia naše národne tradície a zvyky?zanikne aj naše národostné cítenie? Budeme sa môcť ešte nazývať Slovákmi bez vlastnej kultúry? Čo treba robiť aby sme tomu zabránili? Mame si teraz všetci  obliecť kroje a tancovať s valaškami? Ako vypestovať skutočný a úprimný  vzťah k nehmotným pamiatkam bez toho, aby sme ich znehodnotili, či ich predávali len ako atrakciu pre turistov?”

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nadácia SPP podporí projekty zamerané na miestne tradície

Nadácia SPP sa rozhodla v novom grantovom programe Dedičstvo regiónov rozdeliť 70 000 eur na podporu projektov, ktoré vychádzajú z miestnych tradícií. V programe podporí rôzne aktivity a podujatia, ktoré vychádzajú z miestnych tradícií ako napr. voľnočasové kultúrne aktivity, pravidelné podujatia v obci spojené so zvykmi, históriou, tradíciami, zdokumentovanie miestnych tradícií a zvykov v podobe publikácie, alebo iné kultúrne aktivity propagujúce tradičné miestne špecifiká atraktívnou a inovatívnou formou.

Odpovede

  1. Bohuzial historia pozna

    Bohuzial historia pozna vytracanie sa zvykov. My zijeme podla mna v post tradicionalnej dobe. Dobe ked tazime z vycerpavajuceho etnografickeho vyskumu 60-80 rokov. A tieto tradicie sme svetili a niekde este aj svetime. Vela z nich sa zaklada na tradicviach starsich pohanskych mozno aj starovekych. 

     

    Vieme vsak oko vyzerali tradicne ludove ritualy v 13. storoci. Mojim nazorom je ze prave aj americky sviatok vsech svetych sa stava sucastou nasich tradicii a o generaciu-dve sa nad tym nikto nepozastavi.

     

    Aj napriek mojmu textu som vsak tiez znepokojeny tymto vyvojom.

  2. Majka aj ked s tebou uplne

    Majka aj ked s tebou uplne suhlasim pokial by som sa uspokojil s len s konstatovanim sucasneho stavu. Ale kde su jeho priciny. Ked vynecham ideologicke tlaky, ktore nam priniesli Deda Mraza,Santa Klausa a aj marketingove “sviatky” nieco nie je v poriadku s nami… bez rozdielu. Doba sa zmenila a na mnohé, na co by bolo hodno pamatat, sa zabudlo a zabuda. Ved sa len pozri na zakladny kamen spolocnosti, rodinu. Nikto na nikoho a nic nema cas, pretoze vladca euras nepopusti a ludia v honbe za chymerou lepsieho zajtrajska sa zriekli v prvom rade… zabavy. A o tom to vlastne vsetko je, postat, vypnut, vypustit paru a aspon na chvilku zazit ako chuti skutocny zivot.

    1. Pri tekejto

      Pri tekejto prilezotosti…

      Je podla vas na Obnova.sk priestor aj pre monitorovanie zvykov a nehmotneho kulturneho dedicstva?

  3. mily admin, uz som len cakal

    mily admin, uz som len cakal kedy sem prepasujes tu osvetarsku hrozu – nehmotne kulturne dedicstvo. Neviem pochopit ako to mozu osvetarom zhltnut aj s navyjakom aj stredoskolsky vzdelani ludia.

    Nehmotna je iba dusa a myslienka. Ked ju vyslovis zhmotnis ju v slove a vo vlneni vzduchu. Toto zhmotnenie mozes zachytit na nejake medium pomocou prislusneho pristroja. Inak zanikne a nebude z neho ziadne kulturne dedicstvo, ci? Vsetky myslienky, aby sa stali kulturnym dedicstvom, musia mat materialnu podobu – basen, recept, partitura, mikroskop. Preto sa aj hovori materialny kultura. Potom mozeme monitorovat. Inak, vies, do svojej hlavy ta nepustim :o).

    Nemyslim si ale, ze mudre, krasne, inspitrujuce, vesele aj smutne myslienky, kam nase zvykoslovie, tance, hry, rituály a hudba bezosporu patria, netreba zbierat a uchovavat. Obnova je na to ako stvorena, len uz aby sa postavila na nohy a neliezla stale po styroch.

    Kazdemu kto to docital az sem myslienka mojej babicky… Co si, chlapce, neurobis sam… druheho ani nenapadne.

Comments are closed.