Víkend v kaštieli patrí Slávnosti ruží

Dolná Krupá, foto: Kamil Nováčik

Slávnosti ruží patrí víkend v Slovenskom národnom múzeu (SNM) – Hudobné múzeum v kaštieli Dolná Krupá pri Trnave. Kaštieľ zaplaví nielen krása a vôňa kráľovnej kvetov – ruže, ale aj pestrý kultúrny program, agentúru SITA o tom informovala Lucia Fojtíková zo SNM Hudobného múzea. Kaštieľ v sebe ukrýva nielen zabudnuté tajomstvá šľachtických rodín Brunsvikovcov – Chotekovcov, ale aj vzácne hudobné nástroje. Návštevníci Slávnosti ruží sa tak dozvedia veľa nielen o pestovaní ruží v ružovej záhrade poslednej majiteľky, grófky Márie Henriety Chotekovej, ale aj o hudobnej tradícii kaštieľa v Dolnej Krupej spojenej s menom Ludwiga van Beethovena.

Na 5. ročníku Slávnosti ruží vystavia unikátne ruže od vystavovateľov: Tvorsad Trnava, Stredná záhradnícka škola Piešťany, Stredná odborná škola záhradnícka Rakovice, Botanická záhrada Bratislava, Slovenská ružiarska spoločnosť – Pridunajsko, Rosa Klub Slovakia, Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, Kvetinárstvo Hadzima Trnava, Záhradníctvo Hadzima Trnava, Arborétum Borová Hora a Zámok Veltrusy u Prahy. Svoje ruže predstavia aj obyvatelia a pestovatelia z obce Dolná Krupá.

Ako ďalej informovala Lucia Fojtíková z Hudobného múzea, v priebehu dvoch dní návštevníkom v “dedine hudby a ruží” ponúkame viacero hudobných programov, koncertných vystúpení, prehliadku expozícií a z výstav upozorňujeme na prezentovanie ďalšej zaujímavej ženy 19. storočia z okolia Trnavy, z kaštieľa Brestovany – hudobnej skladateľky Ľudmily Gyzickej – Zamoyskej.

Posledná majiteľka kaštieľa Dolná Krupá, grófka Mária Henrieta Choteková (1863 – 1946) zasvätila ružiam celý svoj život. V dnes už zaniknutom rozáriu, povyše kaštieľa, pestovala šesťtisíc ruží mimoriadne vzácnych odrôd. Prevzala dedičstvo ružiara Rudolfa Geschwinda, ruže šľachtila a vystavovala a predávala ich na rôznych miestach Európy. Ako odborníčku, ktorá prednášala na medzinárodných kongresoch, ju dodnes uznávajú európski pestovatelia ruží.

Slávnosť ruží 2012 sa začne v kaštieli v sobotu o 10:30 spomienkovou sv. omšou za rodiny Brunsvik – Chotek. Následne sa otvorí výstava ruží. Sprievodné akcie k podujatiu budú trvať až do 20:00. V nedeľu sa otvoria brány kaštieľa o 9:00 a nasledovať bude pestrý výber hudobných programov, ukážok viazania kvetín, umeleckých remesiel, ochutnávok vín, medoviny, medovníkov, výstava detských výtvarných prác, ponuka prehliadky parku v historickom koči a až do 18:00 aj prehliadky expozícií.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články