V Sobotišti si pripomenú počiatky slovenského divadelníctva

Dom Samuela Jurkoviča, Sobotište (obecsobotiste.sk)

Spomienková slávnosť pri príležitosti 170. výročia založenia Slovenského národného divadla nitrianskeho sa uskutoční v nedeľu 28. augusta v Sobotišti v okrese Senica. Divadelný spolok tu spoločne zakladali Jozef Miloslav Hurban, Samuel Jurkovič a ďalší štúrovci.

Práve v Sobotišti sa konalo 5. augusta 1841 ochotnícke predstavenie hry nemeckého dramatika Augusta Kotzebua Starý kočiš Petra III. Do dejín slovenského divadelníctva sa zapísalo tým, že v hre po prvý raz vystúpila žena, vtedy 17-ročná Anička Jurkovičová. Dcéra národného buditeľa a kultúrneho pracovníka Jurkoviča sa tak stala prvou slovenskou herečkou. Dovtedy hrávali muži aj ženské úlohy.

Spomienková slávnosť sa začína o 13:30 v kultúrnom dome vernisážou výstavy Z histórie divadelníctva. O 14:00 sa k účastníkom spomienky prihovorí starosta Dušan Horňák a pozvaní hostia, nasledovať bude vystúpenie domáceho folklórneho súboru s pásmom Dožinky a divadelníci z Hlbokého sa predstavia hrou Truc na truc.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Deň múzeí: Kremnica, Levice, Liptovský Mikuláš

NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica
18. máj 2005:

– vstup do všetkých expozičných a výstavných priestorov zdarma
– o 9,45 hod. – vystúpenie sokoliarskej skupiny sv.Bavona z Banskej Štiavnice, krátka prednáška o ochrane prírody a o živote dravcov, ukážka výcviku dravých vtákov a možnosť vyskúšať si prácu s dravcami (repríza tohto programu sa uskutoční špeciálne pre žiakov kremnických škôl pre sluchovo postihnutú mládež a osobitnej školy).

V Majcichove si pripomenuli život a tvorbu Jána Palárika

Pietna spomienka na národného dejateľa a dramatika Jána Palárika sa pri príležitosti 140. výročia od jeho úmrtia uskutočnila v sobotu 4. decembra 2010 v Majcichove pri Trnave. Po svätej omši v miestnom Kostole všetkých svätých sa konal pietny akt pri Palárikovom hrobe. Podujatie pokračovalo kultúrnym programom a prehliadkou pamätnej izby niekdajšieho majcichovského farára.