Trnava a Ján Koniarek

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Spomienkové stretnutie Trnavčanov pri hrobe sochára Jána Koniarka organizuje v piatok 4. mája o 16:00 na cintoríne na Ulici Terézie Vansovej občianske združenie Trnavské fórum. Stretnutie sa bude konať pri príležitosti 60. výročia úmrtia zakladateľa moderného slovenského sochárstva. Agentúru SITA o tom informoval predseda Trnavského fóra Bohumil Chmelík.
Večer predtým odhalia v trnavskej galérii pomenovanej po Jánovi Koniarkovi zreštaurovanú sochu Gea, symbolizujúcu grécku bohyňu zeme a plodnosti. Koniarkovu sochu z roku 1926 vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR reštauroval Pavol Rodzenák. Koniarek ako prvý slovenský sochár 20. storočia výrazne poznamenal podobu a tvár slovenského sochárstva prvej polovice 20. storočia. Koniarkova tvorba reprezentovala vrchol sochárskej produkcie na Slovensku začiatkom 20. storočia a začlenila slovenské sochárstvo do progresívneho európskeho prúdu. Pre Trnavu vytvoril Pomník padlých v I. svetovej vojne, sochu Milana Rastislava Štefánika i súsošie s Antonom Bernolákom.

Ján Koniarek sa narodil 30. januára 1878 vo Voderadoch v rodine dedinského učiteľa. Študoval na Uhorskej kráľovskej sochárskej majstrovskej škole v Budapešti u prof. Alojza Stróbla, Akadémii výtvarných umení v Mníchove a na Bavorskej kráľovskej výtvarnej akadémii. V r. 1906 prichádza Koniarek do Srbska. V rokoch 1908 – 1914 pracuje ako portrétista na kráľovskom dvore v Belehrade. V roku 1918 sa vrátil do Trnavy, kde tvoril a žil do smrti. V Trnave je dnes Galéria Jána Koniarka, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj. V nej je sprístupnený reprezentačný výber z Koniarkovej tvorby.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Trienále plagátu v Trnave bude vystavovať 221 dizajnérov

Trnava sa už po siedmy raz stane dejiskom medzinárodnej súťažnej prehliadky plagátov Trienále plagátu 2009. Súťaž je určená pre profesionálnych grafických dizajnérov a študentov vysokých škôl. Tohtoročnou novinkou je kategória dizajn webových stránok, ktorá rozširuje vlastnosti a možnosti plagátu. Ako agentúru SITA informovala PR manažérka Galérie Jána Koniarka Zuzana Dohnalová, do súťaže sa tento rok zapojilo 221 grafických dizajnérov z 37 krajín, vystavených bude 427 plagátov a 40 webových stránok. Súťažiť mohli len plagáty vydané od marca 2006 do 15. mája 2009.