Tradične ručné zvonenie do UNESCO

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Mili blizki podporovatelia, pomahatelia, zucastneni, spriazneni, a akokolvek zdielajuci svet zvonov, zvonarov a zvonenia, dovolte, aby som s Vami zdielal jednu velmi radostnu a velmi vyznamnu spravu, – a to ze Ministerstvo kultury SR rozhodlo pozitivne a zapisalo tradicne rucne zvonenie a funkciu zvonarov na Slovensku do tzv. Reprezentativneho zoznamu nehmotneho kulturneho dedicstva Slovenska, cim mu udelilo status dolezitosti, pocty, a hodnoty, ktoru je potrebne si vazit a ochranovat. 
Chcem sa Vam aspon takto velmi pekne podakovat s uprimnostou, za Vasu venovanu osobnu, moralnu i konkretnu (pisomnu, odbornu) podporu tohto celeho zapasu, ktory vnimam vo vacsej perspektive ako dlhorocny (aj ako vyvrcholenie snah a rokov predchadzajucich viacerych ludi i institucii – mnohych z Vas), aj ako /nas/ spolocny zapas s veterymi mlynmi, a to aj do buducna.

Toto je pocta vsetkym nasim zvonarom a zvonarkam (kostolnikom, kostolnickam), a ich dlhorocnej obetavej sluzbe, ako aj vyzva a povzbudenie pre vsetkych mladych zacinajucich buducich zvonarov. /osobitna vdaka Robovi Farkasovi, kosickemu zvonarovi, ako aj ceskym bratom zvonarom/
http://www.sme.sk/c/3651305/kosicki-zvonari-pripominaju-duchovny-raz-sviatkov.html

Je to tiez pocta vsetkym doteraz zachovanym (historickym) zvonom. Sme pravdepodobne prvy narod, ktory vobec na fenomen zvonov – zvonarov a rucneho zvonenia takto – (rozhodnutim MK SR) upovedomil az na oficialnej statnej /narodnej urovni takymto pocinom (ktory by pokojne mohol smerovat aj dalej – k zapisu do UNESCO zoznamu, k nasej fujare a fujarovej hudbe, ktora tam jedina za Slovensko uz je).
Chcem, aby ste vedeli, ze aj Vas hlas mal, ma a bude mat velky zmysel, popri postupne zanikajucom hlase tradicnych zvonov na rucne zvonenie v samotnych nasich lokalitach – vo farnostiach vsetkych cirkvi, i v obciach a mestach.

Rozlucim sa (aj preto) avsak s nadejou nateraz citatom od mysticky Anny Katariny Emmerichovej, ktora napisala:

” Vzdycky pak mela jsem za to, ze dokud jazyky knezi pusobily jeste tak daleko, jako to bylo na pocatku Cirkve, nebylo zvonu zapotrebi. Ale nyni jest treba, aby volali jazyky kovove. (…) Jezis odevzdal sve pozehnani knezim, aby z jejich rukou vnikalo do vsech mist, jemu slouzic a daleko siroko pusobic. Kde vsak duch z knezi vyprchal a kde jen zvony rozsiruji pozehnani a zahaneji mocnosti pekelne, takovy kraj se podoba stromu, jehoz koruna, prijmajic mizu korou, jeste kvete, jehoz jadro vsak uz je mrtvo. Citim, ze hlahol zvonu mnohem vice posvecuje, povznasi, posiluje a dojima, nez kterykolvek jiny zvuk, ….”

Slavnostne udelenie certifikatu z ruk ministra kultury (spolu so vsetkymi ostatnymi zapisanymi fenomenmi) bude dna 15.12.2011 na Ministerstve kultury SR, nam. SNP, Bratislava, o 15:00 hod.

Dakujem Vam, kiez zvony zvonia.

autor navrhu
Juraj Gembicky

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články