Terra Permonia prinesie aj remeslá

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Už 1. júla otvorí svoje brány Terra Permonia. Unikátny projekt v srdci Banskej Štiavnice má za cieľ nielen zabaviť, ale pripraviť návštevníkom aj nové poznanie – obzvlášť o svetovom dedičstve UNESCO.

Terra Permonia sídli v priestoroch, ktoré v minulosti slúžili pre potreby cirkevného školstva. V minulom roku ich získala do nájmu spoločnosť Cultour s.r.o., ktorá v nich začala budovať prvú etapu projektu, určeného predovšetkým pre malých i veľkých návštevníkov atraktívneho slovenského mesta.
Počas tohto leta bude určite lákať najmä Vynálezovňa – miesto, kde budú môcť deti vyrezávať, píliť, orezávať, modelovať a skúšať viaceré zaujímavé a tvorivé činnosti. Základ Vynálezovne pochádza z parku Uintvinderij, ktorý sa stal atrakciou roku v Holandsku a pre Banskú Štiavnicu ho na mieru pripravili manželia Jos a Riet Spanbroekovci. Netradičné nápady, využitie skutočných strojov prispôsobených pre deti, ako aj nápaditá práca s odpadmi sa budú určite páčiť každému, kto má rád tvorivú činnosť. Súčasťou Vynálezovne budú aj priestory vyhradené na tvorivú hru a  fosforovňa s možnosťou chytania vlastného tieňa či iné aktivity, ktoré iste pobavia nielen malých.
Mašinkáreň je druhou atraktívnou zložkou projektu. V nej si budete môcť vychutnať model vláčika, ktorý zostavil a prevádzkoval v Banskej Belej mladý talentovaný modelár Slavomír Červeň. Nádherná trať určite pritiahne nielen malých, ale a dospelých.
Terra Permonia má nielen pobaviť, ale aj umožniť poznanie, s dôrazom na svetové dedičstvo UNESCO. V minigalérii bude preto inštalovaná výstava Ivety Chovanovej a Andrei Nižňanskej s názvom Theatrum Urbi. Citlivo pripravená prezentácia štiavnických zákutí, vychádzajúca zo slovenskej knihy roka Štiavnické interiéry a zaujme nejedného návštevníka Banskej Štiavnice.
Prvý rok projektu bude experimentálny a niektoré nové prvky budú pribúdať „za pochodu“. Stane sa tak v prípade kaviarne a obchodíka s lokálnymi suvenírmi, ale aj výstav, ktoré sa plánujú na tento rok. Aj preto bude od leta spoplatnená len návšteva Vynálezovne – a to sumou 3 € za dieťa.  Dospelí budú mať vstup do celého objektu v tomto roku zdarma. A dobrá správa pre šikovné deti: ak ste mali na vysvedčenie čisté jednotky, prineste ho, a v deň otvorenia  (v nedeľu 1. júla) máte vstup do Terry Permonie zdarma! Viac informácií o otváracích hodinách a celom projekte nájdete na www.terrapermonia.sk alebo na FB profile Terra Permonia.

 harp

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – Noc na starom zámku

(9.7., 17.7., 24.7., 7.8., 14.8., 11.9.)
Po úspechu v minulom roku sa aj v tomto roku rozhodlo Slovenské banské múzeum pripraviť pre návštevníkov mesta, ale aj Štiavničanov zaujímavé nočné divadelné prehliadky s názvom Noc na Starom zámku. Aj v tomto roku sa predstaví celá plejáda štiavnických ochotníkov.. Chýbať nebudú ani členovia skupiny historického šermu Bojník z Bojníc.

Aké podujatia chystá Slovenské banské múzeum?

Odpoveď na otázku z titulku nie je krátka. Okrem tradične širokej ponuky kvalitných výstav pripravuje SBM v spolupráci s partnermi aj ďalšie zaujímavé podujatia. Všetko začne Festival kumštu, remesla a zábavy, ktorý sa bude v tomto roku konať netradične 7. – 8. mája a bude spojený s festivalom Envirofilm, ktorý sa počas uvedeného týždňa bude konať aj v Banskej Štiavnici.