Starožitnosti Ottova encyklopedie

Titulny obrazok blogu uzivatela: Sasha

Ottovo nakladatelství, Praha 2009

ISBN: 978-80-7360-417-2

slovenský jazyk (preklad Irena Pišútová)

248 strán

Pôvodná cena v Čechách 299,- Čk – dnes 149,- Čk

Na Slovensku ju nakladateľ ponúka (v prepočte) za 304,- Sk ale nájdu sa aj takí čo ju ponúkajú za 410,- Sk (MH shop, GooDBooK.sk).

Oficiálny text nakladateľa: “Evropské i světové dějiny umělecké tvorby v 17 tematických okruzích – Rady, jak poznat, určit, sbírat a ošetřovat staré hodnoty – Více než 300 barevných fotografií doplňujících zajímavý text.”

Keď sa mi dostala do rúk táto kniha, srdce mi poskočilo v nádeji, že konečne máme niečo z “domácej” produkcie k problematike starožitníckeho artiklu. Po otvorení knihy však moje poskakujúce srdce ostalo v hornej úvrati a radostná dychtivosť sa vytratila. Žiadna “domáca” produkcia, dokonca ani jeden kontinentálny autor. 222 strán textu priemernej kvality x-krát publikovaného snáď v desiatke kníh už od osemdesiatych rokov minulého storočia. Autori sú Angličania a ako inak, píšu o tom, čo majú doma, čo poznajú.

O kontinentálnych starožitnostiach sa dozvieme iba veľmi málo. V stati o obrazových rámoch – 1 strana, európskom sochárstve – 4 strany, nábytku – 6 strán, keramika a porcelán – 13 strán, sklo – 6 strán, striebro – 2 strany, šperk a vejáre – 3 strany, textílie – 5 strán, úžitkové umenie (?) – 13 strán, mince a medaily – 13 riadkov stĺpca, hodiny a vedecké prístroje – 5 strán, knihy a rukopisy – 1 strana, bábiky a hračky – 1,5 strany, hudobné nástroje – 4 strany, zbrane a brnenia – 3 strany. Teda zhruba 64 strán vrátane obrázkov a rátal som veľkoryso.

Nenadchli ma ani rady zberateľom, ktorých autor nemá o stredoeurópskom zberateľstve, možnostiach a legislatíve ani šajnu. Rovnako výber pojmov do slovníka v závere knihy je nevyvážený, orientovaný najmä na keramiku.

Čo dodať na záver? Knižku som mal, videl a nekúpil. Kto si však rád prezerá malé, ale zato farebné obrázky, nech nemešká a neprepasie príležitosť.

© tpd 2011 for obnova.sk only

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Eduard Droberjar – Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Mo

První souborná encyklopedie o archeologii Germánů, doby římské a stěhování národů u nás. V návaznosti na již vydané encyklopedie Keltů (J. Waldhauser) a Slovanů (M. Lutovský) přináší text jak soupis nejdůležitějších lokalit (pohřebišť, hrobů, římských táborů, sídlišť, depotů i ojedinělých nálezů), ale také přehled germánských kmenů u nás a jejich kmenové útvary, jednotlivé kultury a podobně…

Alfons Mucha – Knihy

Alfons Mucha – Paříž 1900: Pavilon Bosny a Hercegoviny na světové výstavě
Milan Hlavačka, Jana Orlíková, Petr Štembera
Bežná cena: 1339.00 Sk
vydavateľ: Obecní dům
počet strán: 100
väzba: Mäkká väzba
formát: A4

Divy Slovenska a Sveta

Karol Kállay, E. Hofberger – Divy Slovenska
E. Hofberger, znalec Slovenska z Nemecka (karpatskonemeckej národnosti a rodák z Kežmarku) a špičkový slovenský fotografista K. Kállay sa podujali na netradičnú publikáciu. Približujú nám stavebné a umelecké pamiatky i prírodné zvláštnosti tejto krajiny, pričom k mnohému pristupujú netradičným spôsobom – z hľadiska osobného dojmu a so zmyslom i pre veci vedľajšie.