Reštaurovanie nábytku

Titulny obrazok blogu uzivatela: kovlad

 Zdravím všetkých

Potreboval by som pomôcť s reštaurovaním nábytku.Zdedil som pekný zachovalý nábytok zo Sudet v CZ kde sme mali chalupu,babka ho vymenila za iný pretože tento sa jej viac páčil.Vyrobený bol cca v prvej polovici 20st. aspoň myslím,ktosi mi hovoril,že je to vidiecke baroko(nekomentujem).Skladá sa z troch stoličiek,veľkého jedálenského stola,malého stolíka,komody,skrine,skrinky na zavesenie,lustra a dvoch stojanov na kvetináče?alebo niečo podobné a malý šomlík.Je zdobený maľovanými motívmy kvetov a geometrických tvarov.Kedže lak už na mnohých miestach popraskal a zospodu bol nábytok napadnutý červotočom(medzičasom už je asi bez neho) kamarátka čo vyštudovala reštaurátorstvo mi odporučila dať dole lak pomocou liehu a naonovo nafarbiť a prelakovať šelakom.Kôli rôznym problémom som sa dostal len k tomu odlakovaniu aj to iba niektorých častí a narazil som na problém,že s lakom zlezie aj maľba,čo by som nerád.

Takže každá rada dobrá ako to zmáknuť a čo použiť.

Ďakujem

Rudo

 kovlad kovlad kovlad kovlad kovlad kovlad kovlad

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Haraburdy

Asi každý z nás sa už dostal do situácie, že si kúpil nový nábytok, alebo inú potrebnú vec a nevedel čo spraviť s pôvodným vybavením. Vyhodiť? Zničiť? Či nebodaj spáliť? Nie!!!! Niektorí z nostalgie uskladňujú použité veci na padlášoch, v šopách či iných priestoroch, ktoré sa z času na čas zaplnia a nastane čas veľkého upratovania.

Odpovede

  1.     Ahoj Rudo!
         Ťažko

        Ahoj Rudo!

         Ťažko odpovedať na ťažkú otázku!

         Ja na Tvojom mieste by som sa riadil sedláckym rozumom!

          V prvej rade petrifikácia.

          V druhej rade skúšobný prieskum / s tvojich snímok je absolutne jasné,že maľba je prevedená

           medzi vrstvami laku, z toho vyplýva – ide dole lak-ide dole malba!

         V tretej rade – zváž,či tvoja poradkyna a priateľka je to správne orechové   a ked  nie  – vymeniť!!!!!!

  2. Rudo…ako to dopadlo s tou

    Rudo…ako to dopadlo s tou nacatou stolickou? co si vymyslel s tym operadlom?

  3.  No zatiaľ som to nechal

     No zatiaľ som to nechal tak.Známa sa medzičasom odsťahovala do CZ tak som myslel ,že by sa našiel niekto tu kto by mi poradil čo s tým.

  4. Nepotesim ta, pokial malba

    Nepotesim ta, pokial malba bola temperou a niekto ju prelakoval. Nevidim realnu sancu na adostranenie. Skus vsak rozne skusky naboptnavania laku. Niekde naboku. Odstranovac-kyselinovy, toulen, aceton atd..

Comments are closed.