Renesančný festival vo Waxahachie

Titulny obrazok blogu uzivatela: dorotka

Názov, ako to už zvykne byť, trošku zavádza.
Waxahachie je malebné texaské mestečko s koloniálnou zachovanou a udržiavanou architektúrou, ulice poschodových domov s masívnymi drevenými stĺpmi na priečelí a drevenou hojdačkou na prednej verande. Však to poznáte z filmov. Meno mestu dali pôvodní obyvatelia Ameriky z kmeňa Wichita a v preklade znie nepoeticky –Tuk z divej mačky. Pôvodných obyvateľov, nech mi to prepáčia, Indiánov, tu  žije len okolo 1 percenta    a tak ako ostatné kmene  Nativ of America z juhozápadu USA boli vysídlení do neúrodnej tornádovej Oklahomy.Titulny obrazok blogu uzivatela: dorotkaTitulny obrazok blogu uzivatela: dorotkaTitulny obrazok blogu uzivatela: dorotkaTitulny obrazok blogu uzivatela: dorotkaTitulny obrazok blogu uzivatela: dorotkaTitulny obrazok blogu uzivatela: dorotka
V extraviláne Waxahachie, na ploche 15 hektárov, vznikol v roku 1981 areál s maketami anglického hradu  Scarborough a jeho podhradským mestečkom. Tak ako v okolí stredovekej tvrdze severného Yorkshiru, pôvodne drevenej,  boli rozmanité stavby profánne i sakrálneho charakteru , budoval sa i „park“ pre festival. Všetky budovy sú funkčné, prevažne zachovávajú parametre autentickosti v rozmeroch, dispozícii i materiále, vyjmúc opevnenia, kamenné a murované stavby. Pravdaže i skalnatý ostroh a výhľad na severné more. Anglický Scarborough castle s rímskymi signálnymi stanicami, anglo škandinávskymi vojnami, povstaniami  šľachty, obliehaniami, vojnami a občianskymi povstaniami vo svojich dejinách, je súčasťou kultúrneho dedičstva UK. Svojou dobre zmapovanou históriou a tým napodobiteľnou rozmanitosťou bol lákavou výzvou pre organizátorov Festivalu renesancie vo Waxahachie.
Festival prebieha cez víkendy  dva mesiace, v apríli a máji, v žiadnom prípade jeho dlhé trvanie nevyvoláva  klesajúcu kadenciu. Je to prehliadka remesiel, umenia i umení, znalostí, tradícií, hudby a divadla, ľudovej zábavy, gastron=omie, iluzionistov a – návštevníkov.
Zaskočilo ma, aké množstvo promenádujúcich je v historických odevoch, od jednoduchých Robinov Hoodov a lúčnych víl , cez rímskych vojakov v náročnej zbroji, mužov a žien v  typickom cigánskom odeve, až po nobilitu v autentických šatách, plášťoch, blúzkach a košeliach.  Mužom v škótskom národnom kroji, zavinovacej károvanej sukni kilt a vlnených podkolienkach, to moc pristalo. A ženy, po zbytok roka puritánske dámy, sa odviazali vyzývavou dekoltážou renesančných šiat. Historické kostýmy sp=lňali aj tie najnáročnejšie kritériá, mnohé boli ručne šité zo zamatov, brokátov a čipiek. Zazávidela som ich repliky a v duchu som do nich obliekala naše hradné hostesky…
Na festivale Scarborough sa Američania takmer vzdali hranoliek, hamburgerov a vyprážaných kureniec, pretože i v ponuke jedál platil princíp stredovekej gastronómie /i kvasinkového piva/.  Aj atrakcie pre deti, mohutné hojdačky a kolotoče boli poháňané ľudskou silou, alebo chúdatkami oslíkmi.
Festival renesancie /tiež Scarborough Fair/ má denne minimálne tri rytierske prehliadky, v rôznych etapách vyše 200 predstavení, divadelné hry, hudobné vystúpenia, strelecké preteky, mnohé atrakcie a kurzy.  Samozrejmé sú špeciálne programy pre deti a mládež spojené s prednáškami v pracovných týždňoch.
Organizácia festivalu je v prevažnej miere na báze dobrovoľníckych združení, záujmových spolkov a má vytvorené dobré zázemie financovania činnosti, pretože takáto podpora je pre podnikateľov česť.
Festival vo Waxahachie je roztopašný, ale nie lascívny, prevoňaný pečeným mäskom a bielymi magnóliami. Farebný, strhujúci a vy ste jeho súčasťou, nie pasívnymi divákmi. Závisí len na vašej miere sebaidentifikácie,do ktorej sociálnej vrstvy sa v daný deň zaradíte a taký kostým si zvolíte. Členom kráľovskej družiny?,Šľachty ?Alebo  tulákom, zlodejom, neviestkou ?
Predstavila som si festival, v celej plastičnosti i keď v kratšom trvaní, v našich neživých areáloch hradov, trebárs celkom  blízko hlavného mesta a s potenciálnymi návštevníkmi zo susedných veľkomiest, na Červenom Kameni.
Titulny obrazok blogu uzivatela: dorotka

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. VLCIK, zo Simon and Garfunkel
    VLCIK, zo Simon and Garfunkel sa mi vzdy podlamovali kolená, i dnes. Bezhraničná invencia ?

Comments are closed.