porcelán r.1640

Titulny obrazok blogu uzivatela: FSM

Dobrý deň,

potreboval by som nejaké informácie a radu odborníka k tomuto tanieru (viď foto + znak) + názor na orientačnú cenu. Tanier má na zadnej strane vyrazený rok 1640. 

Vopred Ďakujem.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

5000

Dobrý deň chcela by som sa spýtať aká by mohla byť hodnota tejto bankovky 
Mai 1993 , 5000 cinci mii lei Avram lancu 1824-1872
A.0010
035478 
 Ďakujem.

Odpovede

  1. FSM, v prvom rade podnos a

    FSM, v prvom rade podnos a nie tanier, označovaný aj ako misa na koláč. Vyrobený, vďaka podrobným informáciám :o(, niekedy počas 20. storočia. Typoval by som, že vznikol niekedy okolo roku 1930. “1640” nie je rok výroby, ale označenie výrobku. Cena cca 50 €.

  2. Pred viac rokmi manželka

    Pred viac rokmi manželka zdedila po starých rodičoch oválny porcelánový podnos 47 x 34,5 cm. Zdá sa, že bol ručne maľovaný. Na spodnej strane je označenie 1 D 3 a nejaký znak, či podpis, pod glazúrou.

    Má to nejakú hodnotu, kedy a kde bol približne vyrobený?

    Vďaka za odpoveď.

  3. hm, vyrobca nam pomohol ked

    hm, vyrobca nam pomohol ked tam nedal znacku tovarne. to bude tazke zistit o koho ide.

    nieco podobne co som nasiel na nete:

    obr.1 http://www.ebay.com/itm/Antique-Max-Dannhorn-Villeroy-Boch-Porcelain-Plate-Metal-Tray-Bowl-Grape-Motif-/271360748751 cca z r. 1895

    obr.2 http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-BLUE-WHITE-PORCELAIN-METAL-TRAY-WITH-GRAPE-VINE-DESIGN-SIGNED-GERMANY-/291052722828 bez udania roku vyroby

    oba podnosy su z Nemecka. ta kombinacia nerez ( ci striebro) a porcelan nie je zase az tak bezna takze aj tych potencionalnych vyrobcov nebude mnoho..tipnem si ze aj tvoj podnos bude z DE. v tych znackach je zasifrovane asi vsetko podstatne, uz len najst niekoho kto to rozlusti. ten podpis, ci oznacenie modelu alebo co to je, bude asi tiez zlozite rozlusknut… mne sa to podoba na “taas” co sa dost podoba na nemecke slovo pre tacku/podnos “tasse”. ale to moze byt nahoda.

    vek si zase len tipnem…1920-1950 (?). niekto bude mat mozno iny nazor.

    urcite to nejaku hodnotu ma. cena zavisi skor na tom kto to vyrobil. tipnem 50 € a viac

     

    p.s.: jakutsko-nemecky slovnik hovori ze “tass” = okrem ineho aj “weisses Porzellan” :-D dalsia nahoda (?)

     

    chcel som dnes natipovat nejake zapasy, ale nakoniec som si urobil tipovacku tu :)

  4. Benjo, super práca. Veľká

    Benjo, super práca. Veľká vďaka za pomoc.

    V texte na ebay sa uvádza výrobca Villeroy & Boch, ktorý vraj okolo roku 1895 produkoval porcelánové podnosy s motívom hrozna upevnené v nereze.

    Vyzerá to tak, že aj náš podnos mohol byť približne v tom období vyrobený v Nemecku. V rodine mojej manželky bol podnos začiatkom 20. storočia, s veľkou pravdepodobnosťou ešte pred 1. svetovou vojnou. Inak podnos váži  1,24 kg. Aspoň vieme, že je zrejme málo podobných kusov a aj má nejakú hodnotu.

    1. real napísal/a:

      V texte na

      [quote=real]

      V texte na ebay sa uvádza výrobca Villeroy & Boch, ktorý vraj okolo roku 1895 produkoval porcelánové podnosy s motívom hrozna upevnené v nereze.

      [/quote]

       

      noo, ja to tam nevidim az tak konkretne napisane :) ak je to pravda tak by to bolo ohladne datovania celkom fajn informacia. motiv strapca hrozna bol inak bezne pouzivany kymkolvek a kedykolvek.

       

      ten podnos, ci skor uz miska na obr.1, je na ebayi uvedeny od Max Dannhorn Villeroy & Boch Porcelain – oni to tam napisali cele dokopy. vysvetlim

       

      ten tvoj podnos by mohol byt tiez od Villeroy & Boch, skor ale nepriamo ako priamo.

      skutocneho vyrobcu by som dal zrejme ako:  Max Dannhorn – ktory sa dost venoval prave tymto podnosom v kovovych ramoch


      Nuernberger Metallwarenfabrik Max Dannhorn A.G. (1872 until 1921)
      http://www.porcelainmarksandmore.com/bavaria/nuernberg_1/00.php
      tu sa pise: “the actual trade mark was rarely applied to their products and most items also produced by Max Dannhorn where ‘combined’ items like the wide array of serving trays and similar items. The trays themselves are mostly found with burnished brass or silver-plated frames and have stoneware ‘centerpieces’ in a creamed white glaze finish with decorations, which nearly always were produced for him by the company of Villeroy & Boch from the town of Mettlach (Saar Basin)”
      cca ze.. malokedy pouzival obchodnu znacku na jeho vyrobky lebo islo o kombinovane vyrobky. tie ramy tacok mal zvacsa z lestenej mosadze ci boli postriebrene a samotne kremovo-biele glazurovane porcelanove “dno” aj s dekorom si daval vyrabat prevazne u Villeroy & Boch

       

      http://sentiodotme.wordpress.com/tag/max-dannhorn/ – tu je foto znaciek na podnose od Max Dannhorn 3 W 01 a je to prakticky rovnaky tvar ako to 1 D 3. iste, taky format na oznacenie pouzivali viaceri vyrobcovia, ale dobre je vediet ze to pouzival aj tento.

       

      Villeroy & Boch toho vychrlil v tej dobe kvantum ale co som nasiel tak mal vzdy na spodu vyrobkov znacku.

       

      takze ked to zhrniem.. Max Dannhorn: podobny podnos najdeny na ebayi – s podobnym motivom aj ramom, pouzival kremovo-biely porcelan, ked pozeram ine podnosy od neho pouzival ovocie ci kvety ako vzor na dekoraciu, aj styl cca sedi, nedaval si casto obch.znacku, ak tam mal nieco vytlacene tak sa to podoba na znacky z jeho dalsieho podnosu… na oko mi to vsetko do seba zapada.

       

      a s tym datovanim tvojho podnosu ti zrejme dost dobre posluzia aj informacie z rodiny. moze to byt z r.1895, ci z r.1910…plus minus autobus prelom storoci

       

      p.s.: aj toto uvadzaju ako od Max Dannhorn-a

      obr.3. http://www.ebay.com/itm/PORCELAIN-TRAY-WITH-SILVER-METAL-RIM-BY-MAX-DANNHORN-GERMANY-/261313111654?ViewItem=&item=261313111654&lgeo=1&vectorid=229466&nma=true&si=YusW6%252BTa%252F1BadVRPv48pBUlrEtE%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

  5. S veľkým záujmom som

    S veľkým záujmom som prelúskal tvoje ďalšie informácie a odkazy. Zrejme je to tak ako píšeš. Porcelán s motívom hrozna vyrobila firma Villeroy & Boch a kovový rám, do ktorého bolo porcelánové dno osadené, má na “svedomí” ďalšia nemecká firma Max Dannhorn. Tú druhú tak možno pokladať za finálneho producenta.

    Aj dátumovo to do seba zapadá, teda, že podnos bol vyrobený tesne pred, alebo po roku 1900. Tak, či tak má vyše sto rokov.

    Ešte raz veľká vďaka!

Comments are closed.