Poľský študent si chcel urýchliť kariéru, zavesil svoj obraz v múzeu

Titulny obrazok blogu uzivatela: uskalienka, zdroj: net

BRATISLAVA 5. januára (SITA) – Poľský študent výtvarného umenia Andrzej Sobiepan nechcel čakať na uznanie za jeho tvorbu desiatky rokov a tak jedno zo svojich diel tajne vystavil v meste Wroclaw. Zeleno-biely obraz, na ktorom je padajúci list agátu, umiestnil na stenu Národného múzea v časti súčasného poľského umenia, keď sa člen strážnej služby pozeral iným smerom. V múzeu si to všimli až po troch dňoch.
   Svoj čin z 10. decembra dokonca zaznamenal na video. Slávu mu zabezpečila reportáž o tejto udalosti v miestnych médiách. "Rozhodol som sa, že nebudem čakať 30 alebo 40 rokov, aby som mohol vystavovať na takýchto miestach. Chcem z toho profitovať už teraz," povedal študent v rozhovore pre televíziu TVN24. Sobiepan uviedol, že svojím činom chcel poukázať na fakt, že mladí umelci nedostávajú v múzeách a galériách adekvátny priestor. Priznal, že ho inšpiroval britský graffiti umelec Banksy, ktorému sa pred niekoľkými rokmi podarilo prepašovať svoje diela do newyorských galérií.
   Riaditeľ Národného múzea vo Wroclawi Mariusz Hermansdorfer v stredu pre TVN24 povedal, že incident vyvolal otázniky okolo bezpečnosti v inštitúcii, avšak poznamenal, že išlo o vtipný umelecký happening. "Dokazuje to, že mladá generácia umelcov, na rozdiel od svojich predchodcov, chce, aby boli ich diela v múzeách," povedal Hermansdorfer. Múzeum si Sobiepanov obraz nechalo – vo svojej kaviarni. V nedeľu ho ponúknu v charitatívnej dražbe, z ktorej výťažok poputuje na nákup prístroja pre záchranu predčasne narodených detí a na inzulínové pumpy pre tehotné ženy s cukrovkou.
   Informáciu zverejnila webová stránka huffingtonpost.com.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. uskalienkyna pikoska iba

    uskalienkyna pikoska iba potvrdzuje to ako umelecka obec vnima muzea ale najma galerie. Jak dojne kravy. Vobec si neuvedomuju ich poslanie v spolocnosti ani to, ze "mladi umelci" ani nemaju preco dostavat v muzeach a galeriach adekvatny priestor. Ten si treba zasluzit vynimocnou tvorbou. "Kariera mladeho umelca" v galerii nezacina ale konci. Jak aj nasa slovenska realita ukazuje ti riaditelia, ktori su skor umelci jak galerijnici skoncia.

    Tiez ma potesil stav bezpecnosti vystavnych priestorov v Polsku. Lenze ten sa vedeniu muzea pravdepodobne prepecie.

  2. …páči sa mi

    …páči sa mi tento happening, má to nápad, Pipo sa zbytočne pozastavuje nad tvorbou súčasného umením v galérii súčasného umenia. Pipo, toto umenie nebolo o obraze, toto umenie  bolo o akcii.

Comments are closed.