aktivita diskusia Všeobecné diskusie Pestovanie ryže na Slovensku

Tagged: 

  • Pestovanie ryže na Slovensku

    Posted by admin_obnova on 27. októbra 2011 at 12:35

    Ryža je stará kultúrna plodina pestovaná už okolo 5 000 rokov. V našom jedálničku ju bežne používame aj keď naša krajina nepatrí k jej pestovateľom. Ale bolo tomu vždy tak?

    Aj keď ryža sa ako potrava objavila u nás už skôr, prvé záznamy o jej pestovaní sa viažu k obdobiu tureckej okupácie Uhorska. Ako píše Ján Čaplovič vo svojich Obrázkoch zo Slovenska Ryža sa s veľkým úspechom pestovala už v 17. storočí, za tureckej nadvlády, a to na niekoľkých ostrovoch v Dunaji, pod prítokom Hrona. Po odchode Turkov jej pestovanie zaniklo.“

    Nie je to ale úplne pravda. Napríklad keď 17. júla 1575 Turci obsadili Modrý Kameň zotrvali v jeho okolí necelých dvadsať rokov. V tom čase pestovali ryžu v okolí Ipľa a v Poltári. Teda doklady o pestovaní ryže na našom území pochádzajú už zo 16. storočia.

    Ďalšie experimenty s pestovaním tejto plodiny sa viažu k obdobiu vlády Márie Terézie. Od Jána Čaploviča sa dozvedáme, že úspešné pokusy s pestovaním ryže robil grécky kupec v Temešskej župe.

    Najväčší ryžový experiment u nás sa odohral v povojnovom období na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia. Vtedy sa budovali ryžoviská na viacerých miestach južného a východného Slovenska. Známe boli napríklad ryžoviská v Ivanke pri Nitre, Kolárove, Želiezovciach, v Dedine Mládeže, Zlatnej na Ostrove, v Strede nad Bodrogom či Kráľovskom Chlmci.

    uskalienka odpovedal 12 years, 3 months ago 3 Členovia · 3 odpovede/odpovedí
  • 3 odpovede/odpovedí
  • antik

    Member
    27. októbra 2011 at 12:38
  • antik

    Member
    6. decembra 2011 at 13:46

    Tak a tu máme prvú “slovenskú ryžu”. Pravda sú to iba bezvaječné pšeničné cestoviny rozdávané ako pomoc EÚ 

     :D

  • uskalienka

    Moderator
    7. decembra 2011 at 7:11

    Vyschol Kolárovský kanál, kde sa kedysi pestovala ryža

    BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Vodohospodári odstránia z Kolárovského odvodňovacieho kanála približne 17-tisíc metrov kubických bahna. Do jeho intenzívneho čistenia sa pustila Správa povodia dolného Váhu, ktorá patrí pod Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), už v novembri. “Podmienky na vyčistenie kanála, ktorý sa tiahne od Tešedíkova po Kolárovo vytvorila tohtoročná dlhotrvajúca suchá jeseň. Šestnásťkilometrový kanál totiž len zriedkakedy vyschne tak, aby ho bolo možné bezproblémovo vyčistiť. Naposledy to bolo v roku 1995,” uviedla hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková.

    Postupne, až kým neprídu silnejšie dažde, vyčistia pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku šesťkilometrový úsek, z ktorého odstránia zhruba 17 000 metrov kubických bahna. Kolárovský kanál odvodňuje viac ako 13-tisíc hektárové územie ohraničené v trojuholníku hrádzami Váhu, Malého Dunaja a Čiernej vody. “Čistiace práce sa musia vykonávať s čo najväčšou opatrnosťou, aby sa nezničilo tekutými pieskami vystlané dno kanála,” vysvetlila Hudáková. Dodala, že čerpacia stanica pri Kolárove dokáže prečerpať do Malého Dunaja až 12 metrov kubických vody za sekundu, a tak je najmä v čase intenzívnych dažďov a povodní mimoriadne dôležitým a strategickým protipovodňovým zariadením.

    Hlavný Kolárovský kanál bol vybudovaný už v 19. storočí, jeho prvá čerpacia stanica s parnou turbínou prečerpávala vnútorné vody do Malého Dunaja od roku 1890. V roku 1958 nahradila parný čerpací stroj elektrická prečerpávacia stanica, ktorá až dodnes odvodňuje toto poľnohospodársky významné územie. Pre veľkú vlhkosť sa tu v 50-tych a 60-tych rokoch pokúšali pestovať aj ryžu.

    Nízku hladinu vody využijú vodohospodári aj na čistenie ďalších kanálov. Odstraňovať budú nánosy zo sedemkilometrového úseku kanála Duša pri čerpacej stanici Raškovce, ktorý je v Správe povodia Laborca v Michalovciach. 

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť