Noviny z Kvačianskej doliny – Leto 2006

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Mlynica

Tento rok sme sa konečne pustili aj do prác v mlynici. Odkladali sme túto robotu kým sa dalo, no už sa nedalo a tak sme začali pomaly kopkať, následne betónovať (do vody!!!) a potom múrať z kameňa. Začali sme podchytávať zadnú stenu, ktorú naši predchodcovia založili na čistej hline a preto sa celá rúca. Do prvých mrazov sme mali hotovú viac ako polovicu. Potom som si ešte vyrobil bednenie na klenbu ponad prameň a odložili tieto práce až do jari.

Minuli sme na to 28 vreciek cementu (700kg) a museli sme doviezť ďalšie štyri tony piesku, z ktorých sme minuli asi polovicu.

Gáter

No takže okienka sú už na pántikoch a dajú sa normálne otvárať a vzadu sú novučičké dvojkrídlové vráta s jaseňovou hasprou a podomácky vyrobeným zarážadlom do podlahy.

A samozrejme kamenná podlaha je hotová tiež.

Naviac som vyrobil vzadu mostík ponad odpadný kanál, no je to asi skôr iba návrh mostíka, lebo nie som si istý či vydrží turistický nápor.

Žliabok

S Dlhým Martinom sme si za tri dni vydlabali dlátami žliabok a osadili ho ku kolesu tak, že zbiera pretekajúcu vodu z jalového prepadu a vedie ju rovno do ložiska. Čiže sme konečne dali preč tú hnusnú gumovú hadicu, hoci aj dobre fungovala.

Drobnosti

Zdobený hambálok na horný mlyn, trojnožka na dojenie, výmena zhnitých a prasknutých šindľov na strechách, dovoz nasušeného sena z Veľkého Borového (kosil som spolu s Peťom Glofákom v júni po tri doobedia) už len pre jednu kozu, lebo druhá zdochla (zato sme doniesli štyri mačky), starí páni začali robiť zábradlie na kamennom moste, dovliekli sme jeden obrovský klát do gátra, vymenil som spodnú dosku na vchodových dverách a taktiež spodnú dosku zárubne, navádzaciu hať na stavidlo sme prerobili z doskovej na kamennú a naozaj lepšie odoláva vysokým vodám. A ordinárne bielenie a drhnutie podláh na oboch mlynoch.

Piatkový seriál Kreše mlynár, kreše kameň (noviny z Kvačianskej doliny) Stavebné práce a iné poznámky o živote na Oblazoch od 12. 9. 2005, zapísal vtedajší stály obyvateľ mlyna Miro Čársky

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články