Noviny z Kvačianskej doliny – Jeseň 2006 (Kosisko a iné)

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Kosisko a iné

Keďže dlhý Martin má skoro dva metre, odporučil som mu aby vyrobil kosisko špeciálne pre seba a tak nekonečne dlho osekával dlhý jaseňový štiep a potom ho nekonečne dlho hobľoval a nekonečne dlho do neho čapoval rúčku a nasádzal objímku a zosekával šikminku.

Ja som robil klasickú kováčinu na studeno, poohýbal som daľšie jazdce z pásoviny a urobil aj horné zatváranie zadných vrát do gátra. Takisto som urobil koníka k hobľovačke s klasickými rybinovými čapmi, hoci Pedro mal blbé pripomienky, že to malo byť z hranola a nohy z dosák a celé sklincované dokopy, že by sa to potom viac k tej hobľovačke hodilo. No neviem. Musím sa priznať, že som toho koníka robil pre radosť a  aby som si zopakoval vymeriavanie dvojitého rybinového čapu na guľatine. Je to asi najzložitejší čap aký som robil. Klasické sedlové čapy, záseky krokiev, či rybiny na hambálkoch a zavetreniach sú oproti tomu nič. Posledná robota, ktorú urobil Martin pred koncom roka bol drevený vešiačik do pitvora, namiesto tej hnusnej dosky, v ktorej boli namlátené klince.

Gáter

Tentokrát sme prerobili vrátka pri transmisii na klasické rámové vráta, operili doskami z našej píly a zavesily na staré pánty. Klincom som trochu zahranatil a vyhladil hlavičky. To sú také pamiatkárske finty, ktoré by som možno nemal prezrádzať.

Martin vyrobil krátky rebrík z gátra na povalu, čiže máme gáter priestupný horizontálne aj vertikálne kompletne. Nechcelo sa mu vyrábať zdobené koncové lišty a tak na ne nahobľoval profil. Pôsobí to zvláštne, ale moc to nevidno.

Kresanie

Poposúvali sme si trámy nad čiernou kuchyňou a do priestoru, ktorý takto vznikol, sme trojstranne okresali dva trámy. To preto, aby sa už konečne mohol strop niekedy zamazať hlinou, čím by získal dobrú izolačnú schopnosť, ktorá by nám pomohla aj v zime, aj v lete.

Piatkový seriál Kreše mlynár, kreše kameň (noviny z Kvačianskej doliny) Stavebné práce a iné poznámky o živote na Oblazoch od 12. 9. 2005, zapísal vtedajší stály obyvateľ mlyna Miro Čársky

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články