Noviny z Kvačianskej doliny – Jeseň 2005 (tesnenie a podlaha)

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Piatkový seriál Kreše mlynár, kreše kameň (noviny z Kvačianskej doliny) 

Tesnenie maštaľe.
Bolo nám treba zatesniť maštaľ, aby kozy prežili zimu. A tak som štiepoval. Stačilo zaštiepovať polovičku, lebo polovica už bola, ale zvonka, mal som obavu, že keď dáme mach zvnútra, tak ho kozy budú vyjedať. Ale vôbec o neho nestoja. Keď som doštiepoval, kopec ľudí nosilo mach a pchalo ho do špár rukami a sekerkami. Ja som potom robotu dokončil, aj som dopchal mach, kde chýbal a ešte zatesnil aj dvere, spravil dvojitú stenu a napchal do medzery hobliny. Zatiaľ sa kozy nesťažujú. S Mirom – Lemrom a Uzlíkom sme doviezli seno z Borového a dali ho hore nad maštaľ.

Zverák na vozík
Miro – Lemra nám doviezol zverák na vozík, ktorý nám urobili v Teprone Liptovský Mikuláš len za cenu materiálu, za čo veľmi veľmi ďakujeme. Aj Mirovi veľmi ďakujeme, lebo pri tejto akcii prišlo o život jeho staré auto, ktoré musel nechať odstavené na Hutách, kde ho neskôr obrali o pneumatiky neznámi, ale všadeprítomní hajzlíci.

S Mirom došiel aj Pedro a tak sme jeden víkend osádzali zverák na vozík a pucovali závity atď. Už nám teraz chýba len položiť zvyšnú pásovinu na koľajnice (asi 4×160 cm) a rezaniu nebude nič stáť v ceste.

Podlaha v gátri.
Začal ju robiť Jožko Behuliak so svojími študentami a dokončil som ju ja so Zajcom. Jožko dorobil aj dlhé nástavce na stoly hobľovačky a celá podlaha sa kantovala. Niekedy začiatkom novembra bola hotová aj s dvoma poklopmi. Jedným na schádzanie do strojovne a druhým na remeň na cingulár.

Stavebné práce a iné poznámky o živote na Oblazoch od 12. 9. 2005, zapísal vtedajší stály obyvateľ mlyna Miro Čársky

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články