Nikolaj Feďkovič

Titulny obrazok blogu uzivatela: Galeria u anjela

Nikolaj Fedkovič – Divadlo sveta

 

Výnimočná výstava Nikolaja Feďkoviča v Galérii u anjela  v Kežmarku zavŕši tohtoročnú výstavnú činnosť. Legenda slovenského výtvarného umenia po 20. ročnom pôsobení v Nemecku v Kolíne nad Rýnom opäť vystavuje na Slovensku. Magické obrazy plné postáv a príbehov sú príťažlivé svojou autentickosťou a láskavým humorom.

 

Tajomné dámy v klobúkoch, plavci v neznámych azúrových vodách, hráči póla alebo potápajúci sa Titanic pripomínajú časy aristokracie a noblesy. Každý obraz má príbeh a autor sa stáva rozprávačom so štetcom v ruke. Neváha použiť symboly, metafory a skryté významy. Nad dejovou líniou dominuje ľudskosť, harmónia a hľadanie človečenstva v nás.

Maľba Nikolaja Feďkoviča je inšpirovaná holandskou žánrovou maľbou 17.storočia, gotickou tabuľovou maľbou, Lipskou školu – magickým realizmom Wernera Tubke a ruskými autormi miniatúr. Autor svoju tvorbu definuje ako moderná ortodoxia.

Do istej miery formovali jeho rukopis  ikony, preto sa často sa vracia k staromajstrovským technikám písania ikon a zároveň je veľkým obdivovateľom kaligrafie. Nadmieru originálnym rukopisom dokázal na plátno dostať jemné chvenie, akoby istý stupeň nedokončenosti a otvorenosti voči divákovi. Kultivovanosť, prepracovanosť, myšlienková hĺbka a nádherná fascinujúca hra fantázie si podmania vnímavého  diváka. Vo svete, kde sa pomaly hanbíme použiť slovíčko pekné pôsobí ako zjavenie krásy a  graciózneho prevedenia.

Rozohráva pred nami unikátne Theatro mundi, kde každý človek je hercom na scéne života. Jedinečnú atmosféru dotvára zvláštne mysteriózne, mihotavé svetlo. Tento klasik postmodernej maľby prináša to, čo v čase Vianoc najviac hľadáme harmóniu a chvíle pokoja.

 

Výtvarné diela Nikolaja Feďkoviča vyžadujú stíšenú pozornosť diváka, ponorenie do vlastných duchovných zdrojov.

Výstava v Galérii u anjela trvá od 25. novembra 2011 do 12. januára 2012.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články