Most pri Bratislave- Kostol najsvätejšieho srdca Ježišovho.

Titulny obrazok blogu uzivatela: Kato

Ako záujemkyňa o pamiatkový výskum, milovníčka pamiatkarstva, by som rada začala uverejňovať na obnove.sk zaujímavosti o pamiatkach, ktoré uverejňujem aj na stránke: https://www.facebook.com/slovenske.pamiatky

Na začiatok by som rada prispela stavbou kostola z Mostu pri Bratislave. Teším sa na podnety a komentáre k mojmu blogu.

 

Kostol najsvätejšieho srdca Ježišovho v obci Most pri Bratislave.

Obec sa prvýkrát spomína v roku 1238, kedy sa uvádza ako Pruck, neskoršie sa nazývala Bruck. Najvýznamnejší majitelia obce sú grófi zo svätého Jura a Pezinku, ktorý obec vlastnili od roku 1338 do roku 1543, kedy rod grófom Krištofom vymrel po meči.

Gotický kostol nesie zasvätenie: “Najsvätejšiemu srdcu Ježišovmu” a jeho prvá stavebná fáza je z obdobia 3. štvrtiny 13. storočia (pred rokom 1238). Výmaľba a zaniknutá vlastnícka empora pochádzajú približne z 2. štvrtiny 14. storočia. Ďalšie stavebné etapy prebehli koncom 14. a začiatkom 15. storočia, menšie úpravy v baroku a následne výstavba novej lodi v rokoch 1909 až 1910.
Ešte na začiatku 20. storočia to bol jedno-loďový kostol s pravoúhlou apsidou, samotnou loďou a predstavanou vežou pred vstupom do kostola. Na začiatku 20. storočia sa po dlhodobom skladaní na rozšírenie kostola, prebehla posledná významná stavebná etapa. Vznikol vizuálne dvojloďový kostol s vežou nad apsidou, pričom stavba pôvodná je dnes v podstate ľavá bočná loď s pôvodnou stredovekou vežou.

Okrem zachovanej výmaľby scény: Ukrižovanie (detail krížu), sa našli aj zaujímavé románske maliarske imitácie ornamentového motívu: bobúľ, ktoré sa bežne nachádzajú v slovenských románskych kostoloch ako kameňosochársky detail v architektúre 13. storočia, napríklad v románskom kostole v Jáku. Taktiež sa našli zvyšky dvoch malých románskych okien, pričom pri jednom okne je doložené jeho zväčšenie v neskoršom období, taktiež sa tu nachádza stredoveké kamenné pastofórium v apside, stredoveká polygonálna krstiteľnica, spolu zo zvyškom pôvodnej terazzovej podlahy (je prezentovaná vo svätyni).

Výnimočný je aj kamenný baldachýn po stranách vstupu do apsidy približne z obdobia konca 14. respektíve zo začiatku 15. storočia. V Modre, v kostole na cintoríne, ktorý je zasvätený svätému Jánovi Krstiteľovi sa našli zvyšky (negatívy), po pôvodnom baldachýne, ktorý sa však narozdiel od Mostu pri Bratislave nezachoval. Baldachýn v Moste pri Bratislave súvisí pravdepodobne s miestnymi vlastníkmi obce, ktorými boli v danom období Grófi zo Svätého Jura a Pezinku.Je to dielo nezvyčajnej kvality a na našom území Žitného ostrova sa vyskytujú baldachýny ojedinele.

Kostol čerpal zo staršej románskej architektúry (robustnosť múrov a malé okná) i keď už používal mnohé slohové prvky gotického umenia a románske prvky túto stavbu ozvláštnili. Stavba sa dnes v exteriéry obnovuje pričom s farebným rozlíšením jednotlivých lodí. Fragmenty pôvodných malieb prešli reštaurátorským výskumom a obnovou.

Zdroj: Výskum v roku 2006 Smoláková , Mária; Oríško, Štefan: Rímskokatolícky kostol Najsvätejšieho Srdca Ježišovho- stredoveká časť, Architektonicko- historický výskum, 2006,

 

Do vnútra sa bezproblémovo dostanú milovníci histórie a pamiatok, keďže, kľúče od kostola sú v rodinnom dome naproti nemu (cez frekventovanú cestu) a kostol radi otvoria. Kostol sa nachádza v centre obci v jej šošovkovitom rozšírení. (KH)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

    1. Ďakujem radšej to budem

      Ďakujem radšej to budem pridávať vo forme blogu, navyše teraz som spravila aj zaujímavý blog o pamiatkach v mestskej časti Bratislavy- Podunajských Biskupiciach, kde je presnejšie informované o každej pamiatke v samostatnej fotografii.

       

Comments are closed.