KRV v SNG

Titulny obrazok blogu uzivatela: antiK

Trúfnete si na výstavu? Slovenská národná galéria pozýva na výstavu KRV.
Kurátor: Dušan Buran

KRV – ústredná téma tohto výstavného projektu – bola od počiatkov ľudskej kultúry predmetom rozličných vizuálnych interpretácií. Na výstave sa stretáva kolekcia rôznorodých diel – od gotických krucifixov, cez erbové listiny a grafiku 17. a 18. storočia, až po videoinštalácie a grafický dizajn súčasnosti. .

Tento špecifický “rez” vizuálnou kultúrou snáď dovolí porozumieť trochu hlbšie nielen “krvnému obrazu” našej civilizácie, ale aj premenlivým funkciám umenia ako takého.

Téma krvi je prezentovaná v ôsmich sekciách. Popri “svätej krvi” v kresťanskom umení, “modrej krvi” v spojitosti s genealógiou, “vlastnej krvi” súvisiacej so seba-prezentáciou umelcov, tu nájdete i “preliatu krv” vo vojnových konfliktoch, “mediálnu krv” či dizajn s tematikou krvi.

Výstavný projekt dopĺňa bohatý sprievodný program: tematický cyklus, diskusie a prednášky popredných hematológov, etnografov a historikov. Miesto tu však nájdu aj historici umenia a milovníci literatúry.

Termín výstavy: 14.12.2012 – 31.3.2013
Vernisáž: 13.12.2012 18.00

Viac info http://www.sng.sk/sk/uvod/vystavy/pripravovane/krv

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O parížskom úspechu slovenskej gotiky v SNG

Netradičnú dokumentačnú reportáž o výstave neskorej gotiky Slovenska Zlatom a ohňom – Umenie Slovenska na konci stredoveku, ktorá od septembra do januára žala úspechy v parížskom Múzeu Cluny, ponúka do polovice februára Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave. Kurátor výstavy Dušan Buran na nej predstavuje v rámci Kabinetu starého umenia vo Vodných kasárňach na Rázusovom nábreží zákulisie tohto medzinárodného projektu. Pod názvom Všade dobre, doma najlepšie! (Nulle part aussi bien que chez soi!) môžu návštevníci vidieť gotické artefakty v ich transportných obaloch – drevených škatuliach. Dostanú sa aj k ohlasom na výstavu, ktorú videlo približne 105 tisíc ľudí, vo francúzskej a našej tlači. Ako ďalej agentúru SITA informovala Karmen Koutná z marketingu a komunikácie SNG, výstava tak ponúka jedinečnú možnosť vidieť vybrané diela z parížskej výstavy. Následne totiž poputujú svojim majiteľom.

New Frontiers – Art from New EU Member States

Dňa 2. marca 2004 privítala Národná galéria v Dubline umenie desiatich nových, pristupujúcich členských štátov Európskej únie na výstave, ktorá nesie názov New Frontiers – Art from New EU Member States. Výstavu formálne otvoril írsky minister umenia športu a turizmu v miléniovom krídle Národnej galérie Írska.

Slovenská gotika v parížskom múzeu stredoveku Cluny

Návštevníci francúzskej metropoly budú môcť od 14. septembra 2010 do 10. januára 2011 obdivovať výstavu slovenskej gotiky. Prehliadku s názvom Zlatom a ohňom (Umenie Slovenska na sklonku stredoveku) sprístupnia v utorok 14. septembra 2010 v národnom múzeu stredoveku v Múzeu Cluny v Paríži. Podľa hovorkyne rezortu kultúry a cestovného ruchu Evy Chudinovej sa na vernisáži osobne zúčastní aj minister Daniel Krajcer.

K.O.MIX

Projekt K.O.MIX sa člení na dva hlavné bloky: výstavu a sprievodné podujatia.
Výstava K.O.MIX má ukázať, akými spôsobmi mladí slovenskí výtvarníci pretavujú vizuálnu reč, zobrazovacie prostriedky a základné myšlienky komiksu do svojich diel.