Kresby hradísk

Titulny obrazok blogu uzivatela: Orgon

Pozorný čitateľ, zaujímajúci sa o našu históriu si určite všimol, že na Slovensku máme množstvo významných hradísk, ktoré postavili naši predkovia Slovania, ale aj hradísk, ktorých stavitelia boli kelti či príslušníci ešte starších kultúr.  K väčšine z nich je k dispozícii aspoň stručný popis a nákres jeho pôdorysu, avšak takmer k žiadnemu hradisku – s výnimkou Ducového a čiastočne Pobedimu – nemáme to, čo zaujíma väčšinu ľudí. Rekonštrukcia, kresba, ktorá by zobrazovala  približnú predstavu, ako hradisko vyzeralo v čase, kedy v ňom žili naši predkovia. Ani naši českí susedia na tom nie sú oveľa lepšie, aj keď tam poznáme aspoň základné  maľby Mikulčíc, Pohanska a niekoľkých významnejších hradísk. Orgon

Pozrite sa, čo v tomto smere dokážu vytvoriť napr. Poliaci – pohľad na Krakow v období včasného stredoveku  

NA Slovensku sa zatiaľ nenašla inštitúcia, ktorá by sa podujala na zafinancovanie rekonštrukčných kresieb, ktoré ak majú byť vytvorené na vysokej odbornej úrovni, musia byť konzultované s archeológmi a ďalšími odborníkmi.

Nie je v mojich silách a ani finančných možnostiach, aby som pod záštitou našej stránky o hradiskách dokázal zafinancovať taký odborný projekt. Nájdu sa však nadšenci, ktorí sú ochotní túto náročnú prácu urobiť zadarmo, z nadšenia a zo záujmu o našu  históriu. Oslovil som niekoľko ľudí, ktorí na rozdiel odo mňa vedia pekne kresliť, maľovať, či modelovať v 3D programoch a spoločnými silami sa pokúsime vytvoriť kresby najzaujímavejších hradísk na našom území. Samozrejme, nejedná sa o vedecké rekonštrukcie, pretože to nie je našim zámerom a nemáme na to ani potrebné prostriedky. Skôr sa jedná o umeleckú predstavu autora, ktorú sa snažím čo najviac priblížiť k realite. Budeme sa teda snažiť nakresliť ich tak, aby sa čo najviac približovali našej predstave o skutočnom vzhľade hradísk v čase Veľkej Moravy alebo v starších obdobiach. Doposiaľ  takýmto spôsobom bola vytvorená kresba hradiska Majcichov a Divinka. Najdete ich na tomto mieste:

Divinka

Majcichov

V štádiu rozpracovania je niekoľko ďalších hradísk. Musím pri tom povedať, že viacerí archeológovia, ktorých som oslovil s prosbou o odbornú pomoc pri koncipovaní kresby sú veľmi ochotní a nájdu si čas aby nám nezištne pomohli.

Chcel by som sa týmto obrátiť aj na čitateľov obnovy, ktorí vedia pekne kresliť a boli by ochotní priložiť ruku k dielu a nakresliť pre nás ďalšie hradisko, aby sa mi ozvali na mail   orgon333@gmail.com,  pretože je ešte množstvo zaujímavých  hradísk, ktoré zatiaľ nikto nekreslil a bolo by úžasné, keby sme takýmto spôsobom postupne vedeli „zrekonštruovať“ aspoň tie najvýznamnejšie. Zaujímajú ma  ľudia, ktorí sú schopní hradisko nakresliť v PC, ale aj ceruzkou, pastelom, štetcom, resp. akoukoľvek inou technikou, ktorú ovládajú. Všetky kresby budú postupne zverejňované na stránke www.hradiska.sk a aj na obnove.  Tieto kresby budú aj súčasťou informačných tabulí, ktoré naše občianske združenie Hradiská chce vytvárať a umiestňovať na jednotlivých hradiskách, kde takýto materiál chýba.

Najzaujímavejšie hradiská, ktoré by sme radi videli nakreslené sú najmä  Devín, Bojná, Svätý Jur(Neštich), Bíňa, ale aj ďalšie.
 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Zaujimavy napad. 
    Drzim vam

    Zaujimavy napad. 

    Drzim vam palce. Pokial ma byt totiz kresba verna musi zohladnovat vyskumy a poznatky ziskane studiom dokumentacie najroznejsieho typu.

     

  2. Skutočne odborná

    Skutočne odborná rekonštrukcia ktorá zrejme spĺňa väčšinu kritérií je pokiaľ ja viem iba táto: http://www.kostolec-ducove.eu/  a potom ešte 3D vizualizácia Ducového, ktorú si dalo vypracovať pred pár rokmi SNM. Tú som mal kedysi na stránke, a potom ma oslovil jej autor, ktorý to robil pre SNM a vyzval ma, aby som ju zo stránky odstránil. Tak načo je taká rekonštrukcia, ktorú uvidí iba tých 5 a pol človeka, ktorí príjdu do múzea na Žiškovu. Je to tak ako píšem – tie naše kresby sú iba amatérske a snažia sa priblížiť našej neodbornej predstave o realite.

     

    Odborné rekonštrukcie musí robiť niekto iný, ale obávam sa že ak to pôjde tak ako doteraz tak sa dočkáme najbližšej odbornej rekonštrukcie tak za 20 rokov… 

     

    Ale myslím si že pre bežných ľudí, ktorým sú  naše kresby určené majú také neodborné kresby podobnú informačnú hodnotu ako striktne odborné,  a vôbec im nevadí, že tam, kde sme nakreslili napr. dom ešte nebol výskum a preto nevieme na 100% povedať, či presne na tom mieste naozaj pred 1000 rokmi bol, a či nebol posunutý o 5 metrov ďalej …  

Comments are closed.