Kovačické insitné umenie v Gemersko-malohontskom múzeu

Titulny obrazok blogu uzivatela: Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota

Výstavy insitného umenia z Kovačice majú v Gemersko-malohontskom múzeu viacročnú tradíciu. Prvá výstava insitnej maliarky Zuzany Veresky sa konala v roku 1990. V predveľkonočnom období (7. marca – 30. apríla 2012) je verejnosti sprístupnená výstava „Kovačická insita pred Veľkou nocou“, ktorá vznikla v spolupráci s Galériou insitnéhu umenia v Kovačici. Výstava predstavuje tvorbu 19 renomovaných insitných maliarov z Kovačice, Padiny, Aradáča, Pančeva a Opova.
Kovačica, ležiaca v juhovýchodnej časti Vojvodiny v Srbsku, je známa svojimi vynikajúcimi maliarmi. Považuje sa za metropolu insity. V roku 1955 tu otvorili Galériu insitného umenia ako prvú svojho druhu v krajine, ktorej členmi sú aj vystavujúci autori: Rozalia Marková, Jozef Havjar, Ján Žolnaj, Pavel Cicka, Ján Bačúr, Zuzana Veresky, Nada Koreňová, Mária Vargová, Eva Husáriková, Katarína Karlečíková, Desa Petrov Morarová, Anna Lenhartová, Pavel Hajko, Alžbeta Čížiková, Anna Kňazovicová, Drago Terziť, Marci Markov, Štefan Varga a Ján Glózik. Okrem Kovačice tvorbu insitných maliarov nájdeme aj v Etno Dome v Padine. Dom kultúry v Uzdine dokumentuje insitné maliarstvo Rumunov, keďže Kovačica je viacnárodnostným okresom. V hovorovej i úradnej reči sa používa srbský, slovenský, maďarský a rumunský jazyk. Kovačica obdržala významné medzinárodné uznanie, keď ju vyhlásili za najtolerantnejšiu obec. 
Kovačická insita je dnes už vo svete známym fenoménom a diela autorov môžeme nájsť v galériách vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, USA a inde. Prví maliari v Kovačici  začali maľovať zo záľuby a hlavne kopírovali exotické výjavy z pohľadníc a fotografií. Najviac ich lákala exotika ako sú benátske gondoly, tirolské krajinky, africké tigre. Neboli zaťažení poznatkami o umení a k plátnu pristupovali „od srdca“.
Kovačickí maliari prvýkrát prezentovali svoje olejomaľby roku 1952, pri príležitosti osláv 150. výročia založenia Kovačice. Rok 1952 môžeme považovať ako rok zrodu kovačického insitného umenia. Do vtedy maľovali a vystavovali iba maliari samoukovia, ale už v roku 1953 medzi nich zavítal prvý akademický maliar Stojan Trumić z Pančeva. Tento maliar poúčal kovačických maliarov ako pripravovať plátno, aké farby a štetce používať a pod. Neskôr od kopírovania prešli k maľovaniu života a práce vo svojej osade. Roľnícky život, každodenné radosti a žiale, ľudové zvyky a obyčaje, to všetko sa zo skutočnosti začalo sťahovať na maliarske plátno a vytvárať najrôznejšie kompozície. Táto tvorba má svoju osobitú výtvarnú logiku, ikonografiu a farebnosť, ktorá je  vždy veľmi živá a pestrá.
Výstava s názvom „Kovačická insita pred Veľkou nocou“ ponúka návštevníkom veselé scény zo života jednoduchých ľudí, zimné, jarné a veľkonočné námety v pestrých farbách zaliate Slnkom a občas sa vyskytne aj nejedna pikantná scéna. Výstava je predajná.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Insitní maliari z Kovačice vystavujú v Banskej Štiavnici

4. novembra o 14.00 hod. bude v banskoštiavnickej galérii na Trojičnom námestí sprístupnená výstavu Kovačičskej insity, v autorskej koncepcii Jána Hrka z Kovačice. Výstava, posledná tohto roku a teda predvianočná, predstavuje do 40 obrazov a 8 grafických listov najznámejších maliarov, zo zakladateľskej generácie sa predstavuje Martin Jonáš a Zuzana Chalupová, z druhej generácie Pavel Hajko, Alžbeta Čižíková, Ján Husárik, Ján Strakúšek, Michal Povolný, Anna Kňazovicová a ďalší.

Kovačická insita

Prvú tohtoročnú výstavu otvorili dnes v Mestskej galérii v Trenčíne. Venovaná je insitnému umeniu. Expozícia s názvom Kovačická insita s Martinom Jonášom z Kovačice sa do galérie dostala vďaka Pavlovi Čapovi, ktorý je jej kurátorom a zároveň osobným majiteľom zbierky.

Vďaka dotácii vznikne v Kovačici Jonášovo múzeum

Slovensko kúpi dom Martina Jonáša v srbskej Kovačici, v ktorom jeden z najvýznamnejších insitných maliarov žil a pracoval, a zriadi v ňom múzeum. Vláda d12. mája 2010 schválila investíciu vo výške 223 707 eur. Budovu odkúpia za 50-tisíc eur, ďalších stotisíc pôjde na odkúpenie obrazov a všetkých vecí v interiéri a zvyšok na rekonštrukciu a prispôsobenie budovy. Financovanie projektu bude kryté z rezervy vlády a nebude mať dopad na zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu.

SNM-EM: Srdce vo výške očí

( Martin, SNM ) – Srdce vo výške očí – insitné umenie zo zbierky Ivana Melicherčíka je názov výstavy, ktorú v piatok 24. septembra sprístupnia v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Expozícia predstavuje výber z najväčšej súkromnej zbierky naivného umenia na Slovensku. Sú v nej zastúpení maliari a sochári desiatich štátov, medzi ktorými nechýba ani rad svetoznámych umelcov ako napríklad Francúz Camille Bombois, Chorváti Ivan Rabuzin a Ivan Lackovič, Slovinec Jože Tisnikar, predstavitelia zakladateľskej generácie tzv. Kovačickej školy, Slováci Ondrej Šteberl či Ján Lauko st. atď.