Knižnica na kolesách

Ilustračné foto, zdroj: net

PREŠOV/SVIDNÍK 8. novembra (SITA) – K čitateľom v najzapadnutejších obciach severovýchodného Slovenska sa už 18 rokov dostávajú knihy vďaka knižnici na kolesách. Za volantom žltého bibliobusu sedí už 16 rokov vodič Juraj Černický, ktorý podľa harmonogramu denne brázdi cesty troch okresov.

Bibliobus patrí pod Poddukliansku knižnicu vo Svidníku, ktorej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj. Od roku 1993 je jeho oficiálnou pobočkou, ktorá vznikla vďaka združeným investíciám. Autobus plný kníh pravidelne jazdí do viac ako 70 obcí v okresoch Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Ako uviedla pre agentúru SITA knihovníčka Mária Petná, bibliobus jazdí podľa časového harmonogramu. V minulosti mali dva autobusy, ktoré chodili do každej z obcí v týždňových intervaloch. Teraz jazdí po dedinkách jediný bibliobus v dvojtýždennej periodicite. Klienti ho môžu čakať pravidelne v ten istý deň v tom istom čase na dohodnutom mieste. Zväčša je to pri škole, obecnom úrade alebo na inom mieste v centre obce.

„Našu knižnicu na kolesách navštevujú všetky vekové kategórie, od škôlkarov až po dôchodcov,“ uviedla Petná. Najvzdialenejšou obcou je Repejov v okrese Medzilaborce. Je to súčasne jediná obec v tomto okrese, kde zachádza bibliobus. K najmenším obciam, kde majú svojich stálych čitateľov, patrí Svidnička v okrese Svidník so 140 obyvateľmi. V bibliobuse sa denne vezie okolo 3 tisíc knižných titulov, k dispozícii sú aj časopisy a menšie množstvo videokaziet. Čitateľom na objednávku vedia doviesť aj knihy, ktoré si vybrali z fondu centrálnej knižnice.

Svidnícky región je špecifický tým, že je tu veľký odliv ľudí, ktorí odišli za prácou do zahraničia. Obce sa vyľudňujú, doma ostávajú starší obyvatelia. Prepravcovia tu znižujú frekvenciu spojov. Aj preto je knižnica na kolesách veľmi žiadanou službou. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevených kostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčné práce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanie ikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci Dobroslava pri Svidníku, na odstránenie ktorého vyčlenila 700 tisíc korún a v obci Brežany v okrese Prešov 350 tisíc korún…

Na obnovu kostolíkov východného obradu pridelil ŠFK Pro Slovakia tri milióny Sk

Svidník 14. apríla (TASR) – Tri milióny korún pridelila Rada Štátneho fondukultúry Pro Slovakia na krytie nákladov na tohtoročnú obnovu siedmich drevenýchkostolíkov východného obradu v okresoch Svidník, Stropkov a Prešov. Na rekonštrukčnépráce na objektoch chrámov je z nej vyčlenených 1,8 milióna Sk, na reštaurovanieikon 1,2 milióna Sk. Najviac je potrebné riešiť havarijný stav kostolíka v obci…