Dva dni – a verejnosť rozhodne, ktorú sochu obnovia

Socha M. R. Štefánika v Predmieri (geocaching.sk)

Už len dva dni ostávajú na hlasovanie, v ktorom verejnosť môže online hlasovaním rozhodnúť o tom, ktorá z 8 sôch v rôznych mestách Slovenska sa dočká obnovy. Grant na rekonštrukciu poskytne Nadácia VÚB. Hlasovať môžete na stránke http://www.vub.sk/sochy.

Za záchranu sôch doteraz hlasovalo takmer 6 000 ľudí. Vieme však, že Slováci si radi dávajú načas, preto sa pokojne môže stať, že z posledného sa stane prvý tak, ako to bolo aj vlani. Vtedy sa počas posledných dní hlasovania Trnava vyšvihla z posledného na prvé miesto – a získala tak financie na opravu historických hodín na Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Či sa podobný husársky kúsok podarí aj niektorým z tohtoročných súťažiacich, sa dozvieme po uzavretí online hlasovania v pondelok 31. októbra. Ešte necelé dva di teda verejnosť môže zahlasovať za (v poradí podľa priebežných výsledkov hlasovania z 19.10.2011):

Piešťany so sochami antických bohov – 1419 hlasov,

Veľké Vozokany s pamätníkom protitureckých bojov – 1187 hlasov,

Námestovo so sochou P. O. Hviezdoslava – 665 hlasov,

Martin s alegorickými sochami pred Divadlom SNP – 657 hlasov,

Predmier s pamätníkom M. R. Štefánika – 645 hlasov,

Očová s pomníkom Mateja Bela – 531 hlasov,

Madunice so sochou Jána Hollého – 528 hlasov,

Mošovce s pomníkom Jána Kollára – 199 hlasov.

Ako vidno z doterajších výsledkov, o víťazstve nerozhoduje počet obyvateľov zapojených miest, ale skôr nasadenie a záujem sympatizantov. Zapojiť sa môžete na stránke http://www.vub.sk/sochy.

—-

uskalienka lobuje :) z titulného obrázku pravdepodobne tušíte :)

ak nemáte inú srdcovku, prosím hlas za sochu mojej lásky z novodobých dejín… za hlas srdečná vďaka ;)

Sochu gen. Milana Rastislava Štefánika (NKP) v parku na námestí v Predmieri vyhotovil sochár Pavol Bán v roku 1930. Socha je postavená na mieste prvej mohyly z roku 1919 príslušníkov 18. kráľovského pešieho pluku. Je prvou a najstaršou sochou Milana Rastislava Štefánika, ktorá prežila aj komunistické besnenie, kedy boli sochy Štefánika komunistami zničené.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Aj ked som sa pred rokmi

    Aj ked som sa pred rokmi zaoberal obnovou tejto sochy: Martin s alegorickými sochami pred Divadlom SNP, hlasujem za Stefanika :)

  2. A ako to nakoniec dopadlo?

    A ako to nakoniec dopadlo? Prvé miesto obsadili sochy antických božstiev z Piešťan s počtom 3645 hlasov. Zvíťazili tesne nad alegorickými plastikami z Martina, ktoré si druhé miesto zaslúžili s 3452 hlasmi. 

    Piešťanské sochy znázorňujú bohyňu úrody Ceres, bohyňu Jari a kvetov Flóru, bohyňu múdrosti, vojny a stratégie Palas Athénu, a posla bohov Merkura. Tieto diela klasicistického sochárstva boli v roku 1942 prevezené do Piešťan z kaštieľa v Kráľovej pri Senci. 

     

Comments are closed.