Dni starej hudby oživia históriu klávesových nástrojov

Ilustračný obrázok

Dni starej hudby s podtitulom Klávesy v zrkadle času sa od 4. do 14. júna uskutočnia v Bratislave. V poradí 18. ročník festivalu sa ako napovedá jeho podtitul dramaturgicky zameriava na klávesové nástroje a chce jeho návštevníkom prestaviť ich mnohoraké historické podoby. Pôvod klávesových nástrojov “v náznakoch siaha hlboko do minulosti, do antického Grécka, no modely, ktoré z dnešného hľadiska môžeme považovať za priamych predchodcov dnešných klávesových nástrojov, nachádzame už v európskom stredoveku,” uviedla ďalej pre agentúru SITA Martina Tolstova za organizátorov festivalu – občianske združenie Centrum starej hudby.
S klavichordom, ktorý do svojej dnes viac-menej známej podoby dospel v 18. storočí, sa návštevníci Dní starej hudby oboznámia na prvom koncerte (4. júna). Jeden z mála dnešných majstrov klavichordistov Miklós Spányi (Rakúsko, Maďarsko) na tomto jemnom, no zvukovo bohatom nástroji uvedie diela Carla Philippa Emanuela Bacha, Franza Paula Riglera a Wilhelma Bernharda.
Najväčším projektom Dní starej hudby 2013 je koncert v Sále ústavy Župného domu, ktorá v desaťročiach okolo prelomu 19. s 20. storočia slúžila ako významná koncertná sieň vtedajšieho Prešporka. V tejto sále sa bude 6. júna konať večer z orchestrálnej tvorby Ludwiga van Beethovena za účasti medzinárodného festivalového orchestra a špičkových hostí. Medzi hosťami je dirigent koncertu György Vashegyi (MR) a tiež svetová kapacita v hre na kladivkovom klavíri Ronald Brautigam (Holandsko).
Hudbu pre klávesové nástroje z počiatočného štádia ich vývoja uvedie 8. a 9. júna španielsky súbor Tasto solo. Súbor, ktorý umelecky vedie Guillermo Pérez, svetovo uznávaný znalec klávesových nástrojov a hudby 14. a 15. storočia. Ku koncertom je naplánovaná aj prednáška.
Na koncerte v Dóme Sv. Martina (10. júna) vystúpi súbor Musica aeterna pod vedením svojho dlhoročného umeleckého vedúceho Petra Zajíčka. Na koncerte, ktorý sa uskutoční k 40. výročiu vzniku súboru, privíta aj svojich mimoriadnych hostí. – V Händelových organových koncertoch bude na kópii malého dobového organa spoluúčinkovať slovensko-francúzska umelkyňa svetového mena Monika Melcová. V dvoch kantátach Johanna Sebastiana Bacha spoluúčinkuje jeden z najvýznamnejších kontratenoristov súčasnosti Carlos Mena (Španielsko).
Repertoárovým vybočením z programu bude podľa organizátorov Dní starej hudby koncert českého súboru Inégal. Bratislavské obecenstvo zoznámi s ďalším klávesovým nástrojom, v 19. storočí mimoriadne obľúbeným harmóniom. Na tomto koncerte zaznejú v 19. storočí populárne transkripcie diel dobových i starších skladateľov vo zvláštnej kombinácii klavíra s harmóniom a spevom.
Socha F. Liszta v Ostrihome

Franz Liszt v Ostrihome
Záver festivalu bude 14. júna patriť koncertu na kópii jedného z Lisztových klavírov (značka Boisselot, 1846). Dobovú hudbu od Franza Liszta (kompozície) a Richarda Wagnera (piesne) a Lisztovu transkripciu Beethovenovej 3. symfónie uvedie svetoznámy Alexej Zujev (Rusko, Nemecko). Na koncerte s ním vystúpi mladá slovenská sopranistka Eva Šušková. Koncertný program doplnia verejnosti zdarma prístupné tvorivé dielne.
Viac o programe koncertov Dní starej hudby 2013 možno nájsť na webstránke festivalu http://www.earlymusic.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články