Budova[ť] pre umenie

Titulny obrazok blogu uzivatela: harp

Súčasnú architektúru Dolného Rakúska, ktorá vytvorila priestory pre umenie, predstaví koncom tohto týždňa bratislavská design factory. Expozícia Budova(ť) pre umenie / Bau(t)en für die Künste bude v sídle design factory v Bratislave na Bottovej 2 prístupná od 3. marca do 1. apríla. Ako ďalej agentúru SITA informovala Lea Hurbanová z design factory, “Slovensko a Dolné Rakúsko, ktoré sú v tesnom prepojení Dunajom, od roku 1918 ovplyvňovala spoločná história a po páde železnej opony opäť tvoria kompaktnú zónu. Výstava Budova(ť) pre umenie v Bratislave je jasným príkladom cezhraničného aspektu oboch kultúr”.
Výstava Budova(ť) pre umenie, ktorú kurátorsky zostavila Theresia Hauenfels, bude po prvýkrát prezentovaná mimo Rakúska. Predstaví dolnorakúske kultúrne stavby: koncertné siene, javiská, múzeá, výstavné haly, ale aj multifunkčné sály a umelecké priestory. Sprostredkujú ich zábery renomovaného fotografa architektúry Bruna Klomfara, ktorý sa rok venoval portrétovaniu vyše šesťdesiatich kultúrnych stavieb z posledných 20 rokov v Dolnom Rakúsku. Prehliadka Budova(ť) pre umenie / Bau(t)en für die Künste je dôkazom toho, že pri budovaní kultúrnej infraštruktúry má architektúra rozhodujúcu úlohu. “Návštevníci sa dozvedia, aké požiadavky musia kultúrne stavby spĺňať, aké sú možnosti revitalizácie nevyužívaných budov a spoznajú známych architektov,” uviedla ďalej Hurbanová. Súčasťou výstavy je aj 25-minútový film Georga Rihu: Architektonické skvosty Dolného Rakúska (2010), ktorý divákov prenesie na originálne miesta kultúrnych stavieb. Výstavu tiež sprevádza rozsiahla publikácia.
Po otvorení výstavy v piatok 2. marca o 16:00 sa uskutoční diskusia na tému Korporátna architektúra pre umenie – skúsenosti z Dolného Rakúska za účasti odborných hostí z Rakúska. Moderovať ju bude historička architektúry Henrieta Moravčíková. Diskusiu organizuje ORTE Architekturnetzwerk Niederösterreich a bude simultánne tlmočená z nemeckého do slovenského jazyka. Viac informácií možno nájsť na http://www.designfactory.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Plagáty z Viedne

Viedenská mestská a zemská knižnica spravuje okrem iného i rozsiahlu zbierku plagátov. Výstava predstaví po prvýkrát na Slovensku výber plagátov z tejto zbierky, ktorý je založený na historicko-umeleckom mapovaní hlavných vývinových tendencií plagátu v časovom intervale presahujúcom sto rokov.

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.