Bielonedeľná púť na Katarínku, už po 15-krát

Bielonedeľná púť 2013 - autor fotky - Peter Herceg

V nedeľu 27. apríla 2014, týždeň po Veľkej noci, sa uskutoční tradičná Bielonedeľná púť na Katarínku, ktorú organizujú dobrovoľníci okolo projektu záchrany ruín kostola a kláštora sv. Kataríny, pri Dechticiach. Ide o obnovenie tradície historických pútí, ktoré tu bývali v minulosti celebrované trnavským biskupom v 18. storočí. Podľa záznamov sa ich v zúčastňovalo okolo 5.000 veriacich, najmä z okolitých obcí a z okolia Trnavy.

 

Od roku 1998, kedy začali dobrovoľníci nadväzovať na tradíciu z minulosti, pôjde už o 15.-tu púť na Katarínku. Putovanie sa teší veľkej obľube a ako býva zvykom, prípadná nepriazeň počasia nie je prekážkou. Bielonedeľná púť začína na železničnej stanici Buková o 9:30 hod., príchodom osobného vlaku z Trnavy. Púť pokračuje putovaním prírodou a lesmi, po červenej značke smerom na Cerovú a odtiaľ neznačenou lesnou cestou smerom na Katarínku. Tu vyvrcholí program svätou omšou priamo v kostole sv. Kataríny, so začiatkom o 14:15 hod. 

 

Následne bude program pokračovať turistickým sprevádzaním s výkladom dobrovoľníkov, oboznamovaním s výsledkami práce, plánmi do budúcna a celkovo o projekte, ktorý tento rok oslavuje 20 rokov od založenia.

 

 

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V tomto roku oslavuje projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Za 20 rokov existencie projektu Katarínky sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1.400 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky maltovania a murovania. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.


Katarínka
Šándorova 8
821 03 Bratislava

 

www.katarinka.sk
www.facebook.com/katarinka.sk
katarinka@katarinka.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Na Katarínke bude

    Na Katarínke bude Bielonedeľná púť

     

    Bielonedeľná púť k ruinám kláštora a kostola sv. Kataríny v Malých Karpatoch bude aj v tomto roku týždeň po Veľkej noci na Bielu nedeľu. Už pätnásty ročník nadväzuje na tradičné bielonedeľné púte zo 17. a 18. storočia, kedy sem z Trnavy prichádzali tisícky pútnikov na čele s biskupom.

    V nedeľu 27. apríla začína púť na železničnej stanici Buková o 9:30 po príchode osobného vlaku z Trnavy. Pokračuje putovaním prírodou po červenej značke na Cerovú a odtiaľ neznačenou cestou smerom na Katarínku. Tu program vyvrcholí svätou omšou priamo v zrúcanine kostola sv. Kataríny so začiatkom o 14:15. Po jej skončení bude k dispozícii turistické sprevádzanie s výkladom dobrovoľníkov, ktorí záujemcov oboznámia s výsledkami dvadsaťročnej práce na projekte záchrany zrúcanín kláštora a kostola. Agentúru SITA o púti informoval Ľuboslav Blišák z organizačného tímu projektu Katarínka.

    Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť’, kláštor sa postupne začal meniť’ na ruiny. Zrúcanina je ukrytá v lese medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava. V roku 1994 prišiel študent Peter Herceg s myšlienkou záchrany ruín pred definitívnym zánikom. O rok neskôr zorganizoval prvý tábor, na ktorom sa v dvoch turnusoch zúčastnilo 70 ľudí. Tí začali s čistením areálu zrúcanín, v ďalších rokoch sa pustili aj do spevňovania poškodeného muriva. Odvtedy sa dobrovoľníckych táborov zúčastnilo 1400 mladých ľudí z celého Slovenska, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky murovania. Okrem toho za asistencie archeológov a ďalších odborníkov objavujú históriu tohto miesta uprostred malokarpatskej prírody.

Comments are closed.