Akvarely, pastely a kresby impresionizmu vo Viedni

Edgar Degas: Žena vo vani, okolo 1833 Tate, Bequeathed by Mrs. A.F. Kessler 1983

Nová výpravná výstava vo viedenskej Albertine prinesie od 10. februára viac ako dve stovky pastelov, akvarelov a grafických diel známych impresionistov. Prezentácia s názvom Impresionizmus je vôbec prvou, ktorá sa výhradne venuje skicám a akvarelom umelcov impresionizmu. Návštevníci vzhliadnu kresby, akvarely a pastely od majstrov ako Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec a ďalších impresionistov a postimpresionistov. Výstavou chce viedenská Albertina poukázať na význam umenia kresby, z ktorých mnohé neboli len štúdiami k obrazom, ale samostatnými umeleckými dielami.

Paul Cézanne: Zátišie s nakrojenými melónmi © Zbierka Triton Foundation, Holands

Akvarely a pastely sú v porovnaní s olejomaľbami menej známe techniky maľby, avšak medzi impresionistami a postimpresionistami získavali postupne na umeleckej hodnote. Akvarely a pastely sa v dannom období stali predchodcami nového štýlu a predlohami olejomalieb ako napríklad Monetovho Waterloo mostu. Originál na výstave v Albertine je prezentovaný vedľa skice známeho Monetovho obrazu.

Paul Gauguin:

Význam kresieb impresionistov a postimpresionistov dokladá aj fakt, že niekoľko z 15 vystavovaných umelcov po celý svoj život tvorili výhradne na papieri. Diela na výstavu Impresionizmus zapožičali medzi inými múzea ako parížske Musée d’Orsay, Britské múzeum, Múzeum moderného umenia a Metropolitné múzeum umenia v New Yorku. Prehliadku vo viedenskej Albertine na námestí Albertinaplatz 1 môžu záujemci navštíviť do 13. mája. (compress) 

Edgar Degas: Žena vo vani, okolo 1833 Tate, Bequeathed by Mrs. A.F. Kessler 1983

Claude Monet: Waterloo most, Londýn 1901 © Zbierka Triton Foundation, Holandsko

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články