Obrázok k článku

Vidím, že vás obrázok na titulke zlákal a pokúsim sa vašu zvedavosť odmeniť niečim výnimočným. Text pochádza z pera priateľa, ktorý dal súhlas na uverejnenie mierne upraveného a skráteného textu. Pôvodný príspevok odznel v roku 2003 pod názvom “Kultúrne dedičstvo v kontexte regionálnej kultúry”.

Kultúrne dedičstvo v kontexte kultúry

Skôr než sa začnem venovať vlastnému významu kultúrneho dedičstva, aspoň dve vety o tom, čo je kultúra a čo všetko je kultúra. V prvom rade, pokiaľ sa rozhodneme človeka považovať za kultúrneho tvora, je všetko, čo vychádza z jeho rúk, kultúrnym faktom.

Kultúra je všetko, čo má tento znak zdokonaľovania a obohacovania, akosti a poriadku. Kultúrny fakt je všade, kde je ľudská činnosť riadená záujmom o vyššiu úroveň.

Kultúra nie je úsek alebo zlomok súdobého života, ale jeho úhrn a stred.

Kultúra je stále úsilie vystúpiť vyššie, ísť ďalej, nachádzať nové hodnoty. Kultúra je hľadanie a tvorenie, je stály vývoj a večná revolúcia a práve v tom neustálom tvorení je najhlbšia kontinuita kultúry.

Na jednej strane prevzatie kultúrneho dedičstva, na druhej strane vnútorná nutnosť ísť za novými duševnými hodnotami. Na jednej strane uchovať doterajšiu skúsenosť, poznatky a hodnoty; na druhej strane neustále ich prekonávať tvorením nových. V tom tkvie vnútorné protirečenie kultúry.

Kultúru treba brať takú aká je, ako dejinný odkaz a tvorivú aktivitu zároveň. Zrútila by sa, keby nechránila kultúrne dedičstvo, vyschla by, keby prestala byť večnou revolúciou ducha. Zoberte jej jednu alebo druhú životnú funkciu a prestane to byť kultúra.

Večnou úlohou kultúry je tieto dve sily – uchovávaciu a iniciačnú, udržovať v rovnováhe. Preto v dobách krízy preberá funkciu uchovávaciu, vo vyrovnaných obdobiach funkciu hybnej a podnetnej sily. V rozvrate sa usiluje o poriadok, v zotročujúcich podmienkach o slobodu.

Ochrana kultúrneho dedičstva nie je ornamentom na okraji dejín, ale verejnou a vysoko zodpovednou aktivitou.

Netreba zvlášť zdôrazňovať, že jednou z kultúrotvorných inštitúcií s uchovávacím poslaním je aj múzeum. Nevybral som ho náhodou. Spomedzi všetkých inštitúcií zameraných na ochranu kultúrneho dedičstva je múzeum kultúrotvornou inštitúciou v pravom slova zmysle, pretože zhromažďuje, ochraňuje a sprístupňuje zmyslovo konkrétne, autentické a nevyčerpeteľné informačné zdroje pre dnešok i budúcnosť. Z archiválií a ďalších doku­mentov sa dajú urobiť odpisy, prepisy, fotokópie – z múzejných zbierkových predmetov – mu­zeálií, nie.

Tu nehovoríme o kultúre a kultúrnom dedičstve v zmysle umeleckej tvorby alebo turistických atrakcií, ale v zmysle vzdelania, duševného majetku a intelektuálnej úrovne. Povedal by som, že celé naše vzdelanie má svoj zmysel v tom, vedieť aspoň niečo o tom, aké skúsenosti, aké poznatky a aké hodnoty už ľudstvo vytvorilo a už ich nestratiť, už neklesnúť pod ne. Vzdelanosť je v tomto zmysle konzervácia, uchovanie a ochrana toho, k čomu ľudia pred nami so strašnou námahou celých dejín došli. Nová myšlienka síce popiera starú, ale pritom je pokračovaním večného procesu myslenia. Bez tej nepretržitosti by nebolo kultúry.

© tpd 2012 for obnova.sk only

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Samozrejme článok je dobrý,

    Samozrejme článok je dobrý, (nakoniec som ho aj lajkol). Iba by som sa ohradil, že ma zlákal obrázok. Boli to tri+1 bodky tu; 25 sep 2012 – 22:54 / Sasha vložil obsah typu: Článok pod názvom: ….

    Najskôr som si to prečítal, potom pozrel obrázok pozornejšie. Je naozaj originálny, rozmýšľaľ som, čo si ním asi chcel povedať. Neviem. Mám dve svoje vysvetlenia. Ty (ako múzejník Sasha) na pozadí vyhorenej Krásnej Hôrky symbolizujúce zdevastované Slovensko  ukazuješ, že celý článok kultúrnom dedičstve, kultúre, kultúrnosti je len rozprávka.

    Druhá verzia, reklama na veselú rozprávku o tom, ako Maťko a Kubko hrad Krásna Hôrka opravovali, iba škoda, že ju nemôže narozprávať pán Króner, (prihováram sa za Borisa Farkaša).

    Dúfam, že som Ti to veľmi nepokazil.

     

  2. Zatial sa vyjadrim iba k

    Zatial sa vyjadrim iba k nazvu. Sasha prekopava bezne nazvy agenturnych clankov nazvami ktore bezneho navstevnika MUSIA zaujat. Posldny taky bol napriklad: If it bleeds, it leads /// Viac na: http://www.obnova.sk/node/1313407

    Ktory som chcel v prvom momente vymazat. Obsah vsak zostava nemenj zaujimavy a kolaz patri po vecnych samrolach z jeho dielne medzi najlepsie.

     

    Vid Samrole: 

    http://www.obnova.sk/diskusia/pokecat

    http://www.obnova.sk/galeria/samrolky

     

  3. vlcik-tlcik, povodne som si

    vlcik-tlcik, povodne som si chcel urobiť trochu reklamy – pozri pripojený obrázok. Lenže to by nebolo pravdivé. Tiež si myslím, že naše kultúrne dedičstvo, v podstatnej miere, netvoria len viac-menej zachované ruiny a výtvory našich veselých ľudových umecov, umeleckých pastierov, umeleckých murárov a tak podobne. Súdim podľa seba a myslím, že ten Borat tam zapasoval. Pokiaľ myslíš, že som to po…babral tu je jedna pikoška (najmä prvých 317 sekúnd).

    harp, celý národ slovenský žije z bulváru, tak prečo mu nezabaliť príspevok tak ako to má rád. Vieš si predstaviť čítanosť príspevku “Kultúrne dedičstvo v kontexte kultúry”? Tebe sa Angelina nepáči?

     

Comments are closed.