Kachlové pece a sporáky

157 posts / nové (0)
Posledne poslané
Obrázok používateľa Pader
Offline
Kachlové pece a sporáky

ahojte,
nenašiel som tu tému tomuto podobnú. dal som si postavit v chalupe pec s krbovou vložkou a už to začínam lutovať. bolo to ale hlavne preto, že mám dlhú chalupu a nechcel som tam robiť v každej izbe zvlášť kúrenie a ani ústredné. tak som spravil prieduchy a rozvody s ventilátorom. uvidíme, či to v zime vykúri.

teraz by som si chcel ale sám postaviť v kuchyni sporák. našiel som na povale ešte niekoľko starých kachlíc a aj dvierka. chcel by som z časti omietanú a miestami kachlice potreboval by som v tomto ale trocha poradiť. máte niekto skúsenosti s tým? nechcem to už zveriť firme lebo je to dosť drahé a naviac som zisti, že nie je nič krajšie, ako ked si človek niečo spraví, vybuduje sám.

Obrázok používateľa Pader
Offline

asi mas pravdu Steve. tento vikend som tam ale prvy krat riadne kuril. hrialo to perfektne, zo zaciatku trocha dymilo ale bol studeny komin a pod. potom to islo uz jedna radost. nabuduce teda skontrolujem ako to vyzera po tomto prvom zatazeni, potom vydrhnem kefou a este raz zamazem. asi na jar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrázok používateľa steve
Offline

trochu si sa poponáhľal, nič hrozne sa nastalo, očistiť (kefa) namočiť a zatrieť hlinou. pec je nutne pred zakúrením vysušiť. všetka voda musí preč a ak je to pri nízkej teplote tým lepšie. ja som použil odvlhčovač a natieklo mi za prvých 48 hod 15 l. miestnosť som temperoval na 30 stupňov
ak si to prehnal zo zakúrením pec bude dymiť alebo ťahať falošný vzduch 

 

Obrázok používateľa Pader
Offline

ahojte,

kachlový sporák som postavil, zatial len velmi nezne v nom zakuril. horiet horelo fajn, len ma strasne trapi ako mi vypraskala hlina, ktorou som to cele lepil a staval. bolo to z nevypalenych tehal z tehelne. tie som rozmocil a pouzil. pridal som este piesok do toho.

viete mi poradit, co s tym? diky

img_12141.jpg img_12141.jpg img_11601.jpg img_11601.jpg
Obrázok používateľa Jusuf
Offline

zamazať...  

        ...keď sa dá.

Obrázok používateľa Pader
Offline

tak som sa pustil konečne aj ja do stavby. zatiaľ som len pri základoch, ale zháňam šamot. videl som aj v hornbachu že majú. dodátaveľ tuším český ŠAMO. len sa z toho neviem vysomáriť. keďže je viacero druhov šamotu, či tento je ten správny pre kachlový sporák - dostatočne odolný.

ponúkajú aj šamotovú maltu - tú použiť na spájanie šamotových tvárnic asi.

 

z tehelne som si kúpil nevypálené tehly. namočím, rozmočím, vymiesim a snáď budú dobré.

IMG_0932[1].JPG IMG_0932[1].JPG
Obrázok používateľa Rado z MT
Offline

:!: AHA :!: Tuším sa nám tu objavil pán Rasťo z Vyšehradného - držiteľ ocenenia Europa Nostra, že :?:

__________________

Blatnický hrad - malá perlička Veľkej Fatry v srdci Turca

 

 

Obrázok používateľa rastooo
Offline


Tato chlebova pec stoji v mojom dome vo Vysehradnom.Taketo pece vyrabam a j staviam.Mam viacero predloh z nasho regionu,podla ktorych mozem pec realizovat.Zaujima ma,v ktorom objekte v Handlovej tato pec stoji a ci sa tam zachovala cierna kuchyna.Robim pece aj stylove z akehokolvek historickeho slohoveho obdobia.Restaurujem stare kachle.Zaroven zbieram stare kachlice,aj fragmenty pre vznikajuce muzeum kachli.

Obrázok používateľa RobertM
Offline

http://permakultura.cz/gallery.php?modul=gallery&akce=obrazek_ukaz&obraz...

Obrázok používateľa Rado z MT
Offline

Ja osobne si myslím, že by sa dal postaviť sporák aj čisto z hliny, otázka by bola, ako upraviť ohnisko tak, aby bolo odolnejšie voči žiaru a nemuselo sa reparovať pričasto. Na druhej strane - ak je k dispozícií šamot a kachle, nevidím dôvod na "trápenie sa" čiste z hlinou. Pri troške trpezlivosti sa dajú zohnať aj staré kachlové pece v dobrom stave, skôr je to horšie ešte dnes zohnať slušného majstra, čo ich aj odborne a kvalitne postaví...

Obrázok používateľa steve
Offline

Tabulky nehovoria vždy o realite, ja som sa pripravoval na stavbu sporáka asi 4 roky aktívne dva a stavba trvala 5 výkendov. Myslím že otázka bola na sporák z hliny a nie akumulačnu pec.

Obrázok používateľa RobertM
Offline

Zhutnená, nabíjaná, nepálená hlina má podobné tepelná vlastnosti ako šamot.

Obrázok používateľa RobertM
Offline

Oneskorenie materiálov orientačne:
- šamot 3 cm: 15 minút
- kachlice vyplnené hlinou a škridlou: 45 minút
- šamotová tehla 6 cm: 1 hodina
- plná pálená tehla 6 cm: 2 hodiny
Pri širších vrstvách oneskorenie dosť narastá.
- šamot 12 cm: 2 hodiny
- šamot 18 cm: 5 hodín
- plná tehla 12 cm: 7 hodín

Ohnisko by som staval zo šamotu, ťahy môžu byť z pálenej tehly alebo hliny. Prierez ťahov sa robí neúmerne vodivosti materiálu a dĺžke ťahov.

Obrázok používateľa steve
Offline

Určite dá, údržba ohniska by však vyžadovala časté opravy a preto by som volil aspoň plátky šamotu, akumulácia tepla by sa znížila a nástup sálavého tepla by bol riadne oneskorený. Sám som to skúšal aj prakticky. Preto som volil kachlice s výplňou nie hliny ale šamotu.

Obrázok používateľa eliss
Offline

Dá sa postaviť len z hliny? Okrem príslušenstva plechy, dvierka, rošty atd.

Obrázok používateľa steve
Offline

Nemusíš sa báť výhrevnosti, moja kuchyňa mä 3,8x3.9x2.9 a mám opačný problém - ako neprekurovať. Pri pečení sa teplota pehupla cez 28°C.Ale tá kačka za to stála.
Zaujímalo by ma, či to budú robiť na hline.

Obrázok používateľa Pader
Offline

no nič. sorry za zmatok. chcel som vam ukazat tie navrhy ale mi to nejako nejde vlozit obrazky.

bez ohladu na to, neviete o niekomu tu na obnove, kto sa tiez zaobera stavbou sporakov?

Obrázok používateľa Pader
Offline

ahojte
síce som sa chcel pustiť do stavby sporáka sám. vyzerá to tak, že si to predsa len nechám postaviť. žiaľ nemám na to čas a keďže som to v živote nerobil, tie prípravy ako aj samotná stavba by si vyžadovali strašne veľa času a ten nemám. určite by som to nestihol do zimy. oslovil som preto jednu firmu, je to p. Sedlár z Nitrianskeho Pravna http://kachle.webnode.sk/ - link dávam nie ako reklamu ale skôr vás chcem poprosiť ak s ním máte nejakú skúsenosť, prosím dajte mi vedieť.
už som sa raz popálil, tak si dávam pozor. ešte nemám cenu, ale len zatiaľ vizualizáciu.
ako to vidíte vy? viem, že je šporák primárne na varenie, ale ja ním potrebujem vyhriať kuchyňu 4,5x4m a stropy cca 2,9m a ideálna trocha temperovať aj vstupnú chodbu otvorením dverí. jej rozmer je asi 10m2 a stropy tiež tak 2,9m.

http://www.obnova.sk/sites/default/files/uzivatelia/Pader/n%E1vrh+1%2C2.jpg

Obrázok používateľa steve
Offline

Možno na tom čosi je, ale dnes sa tehly vyrábajú podľa noriem a do ílu sa pridávajú ďalšie látky. V predchádzajúcich stránkach som postrehol zmienku, kachliar chodil na hlinu niekam na západné slovensko. V predajni v Žiline mi ponúkali tehliarsku hlinu, ktorá pochádzala práve z tehelne, takže tomu kopaniu sa nevenujú pravdepodobne ani kachliari z cechu.

Obrázok používateľa Porsena
Offline

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dl
Tehly a iné keramické výrobky sa často vyrábajú aj z ílovitých spraší, čo však vždy nie je príliš kvalitný materiál. Spraše mávajú len 25 až 35 % ílovitých minerálov. Takže nevypálená tehla z okolia Lučenca je určite vhodnejšia ako nevypálená tehla zo Záhoria.
Otvorený hliník s kvalitným ílom? Napríklad tu:
http://maps.google.com/maps?ll=48.428114,19.751823&z=16&t=h&hl=sk

Obrázok používateľa RobertM
Offline

Dobrý nápad s tehlami, ušetrí to robotu a netreba zháňať hlinu. Hlinu treba strojom miešať 10 minút, zvýši sa jej pojivosť. Potom sa pridava piesok. Môžem ti poslať pdf knihu o hline, Príručka hlineného staviteľstva.

Obrázok používateľa steve
Offline

Robil som pokusy s ílom, ale výsledok nič moc. Hlina na omietky prosím, ale na pec či sporák nenakopeš hoci kde. Nakoniec zvíťazil zdravý rozum a navštívil som tehelňu, kde som za kávičku dostal desať hotových ale nevypálených tehál. Nasledovalo rozdrvenie, primiešanie vody na hustú kašu a postupne pridávanie piesku, aby bola hlina akurát. Pár skúšok s lepivosťou na kachlice a môžeš stavať. Môj sporák má už prvú zimu za sebou a som viac než spokojný.

Obrázok používateľa RobertM
Offline

Ílovitá hlina je na kopcoch. V údoliach na miestach naplanenín obsahuje hlina veľa prachu a málo ílu. Íl odniesla voda. Kachliarska hlina sa robí zmiešaním ílovitej hliny a piesku. Mieša sa a pridáva piesok dokiaľ nezačne v rukách vŕzgať. S takou môžeš murovať. Ešte pre istotu: Hlinou sa rozumie hmota pod ornicou, ktorá neobsahuje humus - organické látky.

Obrázok používateľa Jusuf
Offline

Nemáte náhodou niekto prehľad, kde by sa dala zohnať tehliarska hlina vhodná k stavbe kachľovej pece v okolí Stariny ? Resp. Snina, Stakčín a podobne.

Obrázok používateľa steve
Offline

Dvierka môžeš použiť ľubovolné, zaleží len na tebe čo sa ti páči. Ja som zvolil rošt vyberateľný, mal som totiž sporák, kde po desiatich rokoch prestalo otáčanie fungovať a bol aj problém s výmenou. Kachľový sporák určite staviaš na dlhšie obdobie tak uvažuj aj nad budúcou opravou.

Obrázok používateľa Pader
Offline

uuups... zlý link. teda takéto dvierka som myslel. hlavné dôvody sú: ad 1. veľkosť - bežne predávané štíty kúrenia na sporáka sa mi zdajú mať malý prikladací otvor;
ad 2 - chcem dať prikladacie dvierka zvlášť a popolníkové zvlášť, aby som medzi to mohol dať páčku na vyklápanie roštu. pevný rošt sa mi totiž zdá byť dosť nepraktický.

Obrázok používateľa Pader
Offline

ahojte,
tak sa uz konecne dostavam pomaly k stavbe sporaku. zatial som este stale vo fáze plánovania a kupovania kovania. a tu som narazil na jeden otaznik - mozem na sporák použiť prikladacie a vymetacie dvierka určené na kachlové pece?
napr. takéto
http://www.obnova.sk/sites/default/files/uzivatelia/Pader/dvierka_pec.jpg

Obrázok používateľa tarso21
Offline

zdravim tak nakoniec asi takto vyzerala ta moja pec povodne?dakujem za pomoc vsetkym

Obrázok používateľa palo
Offline

praveze komin tu nieje dym asi odchadzal do ciernej kuchyne a tam su dva kominy jeden velky na miestnostou a druhy v rohu ktory ide vedla neho tam bola asi nejaka dalsia piecka
Je to stále jasnejšie:
Už vieme, že na druhej strane steny bola čierna kuchyňa. Keď sa v chlebovej peci kúrilo, dym odchádzal cez jej dvierka alebo cez otvor nad týmito dvierkami pod otvorený komín čiernej kuchyne. Ten druhý komín v jej rohu je mladší; postavili ho, keď už nechceli mať čiernu kuchyňu ale modernejšie, uzavreté vykurovacie telesá: sporák v kuchyni, piecku alebo kachle v izbe.

Obrázok používateľa steve
Offline

Ak tá vec na fote nemá komín, snáď by napovedal pôdorys a pôvodné využitie domu. Sú z druhej strany dvierka? aké?

Obrázok používateľa tarso21
Offline

praveze komin tu nieje dym asi odchadzal do ciernej kuchyne a tam su dva kominy jeden velky na miestnostou a druhy v rohu ktory ide vedla neho tam bola asi nejaka dalsia piecka

Prihlásenie

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Najnovšie blogy

Titulny obrazok blogu uzivatela: Michaela Kubíková
"Komu patria pamiatky?"
25. október, 2016, Michaela Kubíková
Titulny obrazok blogu uzivatela: strapako
Zistenie signatúry obrazu
23. október, 2016, strapako