Zvolenský zámok by potreboval 100 miliónov

ZVOLEN – Zvolenský zámok prešiel veľkou rekonštrukciou naposledy pred 22 rokmi.
V roku 1990 ešte zrekonštruovali zámockú kaplnku, ktorá dnes slúži na sväté omše a koncerty komornejšieho charakteru. Zámok, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, si však žiada ďalšiu rekonštrukciu.
Správca zámku Peter Heneš vlani spracoval návrh na jeho obnovu a podľa jeho odhadov by si rekonštrukcia vyžiadala okolo 100 miliónov korún.
“Na základe môjho návrhu spracúva Národná galéria nový projekt s presne vyčíslenými nákladmi, ktorý predloží ministerstvu. Verím, že už na budúci rok sa začnú prípravné práce, pretože ak sa rekonštrukcia neurobí teraz, náklady na ňu budú ešte vyššie.”

Správca chce peniaze použiť na stavebné aj interiérové práce. “V prvom rade treba opraviť fasádu, pretože sa už rozpadáva, a vymeniť dlažbu na nádvoriach.” Opraviť chce aj kapitánsky dom, pod ktorým vlhnú múry pivníc a hrozí, že kapitánsky dom spadne.

Radiátory sú staré 40 rokov, elektrická rozvodňa nestačí, poškodená je šindľová strecha, nové by sa zišli aj strešné žľaby.

“Chceme zrekonštruovať aj suterénne priestory v južnom trakte zámku a ponúknuť ich na využitie mestu. Poopravovať treba niektoré gotické fragmenty či oltár v kaplnke. Čaká nás modernizácia sociálnych zariadení, obnova hosťovských izieb a vymaľovanie interiérov, už 15 rokov sa nemaľovali. Sú to obrovské, rozsiahle priestory, nie je to lacná záležitosť.”

ĽUBA MOJŽIŠOVÁ

Zdroj: SME

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Štátnu operu začnú rekonštruovať ešte tento rok

BANSKÁ BYSTRICA 1. júna 2004 (SITA) – Vyše dva roky plánovaná rekonštrukcia budovy banskobystrickej Štátnej opery (ŠO) by sa mala začať ešte v tomto roku. Po návšteve ŠO, Múzea SNP a Štátnej vedeckej knižnice to dnes v Banskej Bystrici vyhlásil minister kultúry Rudolf Chmel. Uviedol, že v rozpočte ministerstva sa pokúsi nájsť dva-tri milióny na začatie rekonštrukcie a pri rokovaniach o budúcoročnom rozpočte bude presadzovať zvýšenie kapitálových prostriedkov pre ŠO. Chmel konštatoval, že je smutný z dezolátneho stavu, v akom budova ŠO je. Verí, že do troch rokov sa ju podarí komplexne zrekonštruovať.

Odpovede

  1. Zvolenský zámok by potreboval 100 miliónov

    2084 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-08-25 11:59:18 Zásadným problémom dotácií a najmä takýmto spôsobom prezentovaných súm je ich horibilita ktorá môže znechutiť napr. drobných vlastníkov pamiatok a vzbudzovať dojem nákladnosti ochrany pamiatok ako takej. Hrad Zvolen bol obnovovaný v priebehu 2. pol. 20. storočia a teda jeho stav určite nemožno považovať za akútny (akútne ohrozenie podstaty pamiatky). Neviem či v tomto kontexte je napr. nevyhnutné a neodkladné riešenie dlažby nádvorí – tá skutočne môže počkať (nakoniec to že dnes nie je ako nová podporuje pamiatkový výraz nádvoria). Vcelku si myslím že sa zanedbáva základná/priebežná údržba pamiatky; tú predstavujú najmä jednoduché práce (maľovanie údržba rozvodov vetranie stavby priebežné opravy strešnej krytiny) – najmä ak na objekte bola realizovaná komplexná (!) pamiatková obnova (nech už sú na ňu názory akékoľvek) s prezentáciou nálezov architektonických prvkov.

    2084 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-08-21 18:32:44 harp, Som sa zhrozil. 100mil. Keby sa tie peniaze rozdelili medzi existujuce dobrovolne zdruzenia na zachranu hradov a zamkov. Zbavili by hrady osemetnych problemov.

  2. Re: Zvolenský zámok by potreboval 100 miliónov
    v celku asi nechapes problemu. hradby su zvlhnute vdaka tomu ze ked sa robila rekonstrukcia pivnicne priestory sa zahadzali skvarou a nie su momentalne vetrane. elekricke vedenia su 40 rokov stare a nevyhovuju bezpecnostnym poziadavkam. ked sa stane nieco zle potom sa to ma opravovat????? to je asi nezmysel vsak. Ba hrad sa ide rekonstruovat za 1 miiardu a vsetci vieme ze to nebude stat tolko ale omnoho viac lebo tak to u nas funguje a mimochodom ba hrad je postaveny nanovo potom co vyhorel takze by mal byt v lespom stave ak sa nemylim… ide o to ci niecomu pomoct kym sa da alebo az potom ako sa nieco stane. co je prosim vas 100 mil dnes? na kompletnu rekonstrukciu. na ba hrad ide omnoho viac a nikto nic nehovori…

Comments are closed.