Zreštaurovaný barokový organ sa opäť rozozvučí

POPRAD 18. januára 2001 (SITA) – Necelé štyri mesiace trvalo reštaurovanie barokového organu v kostole sv. Juraja v mestskej časti Popradu Spišskej Sobote. V nedeľu o 16:00 sa v kostole uskutoční slávnostný koncert, na ktorom predstavia celú šírku a rozsah zreštaurovaného organu, uviedol pre agentúru SITA správca rímsko-katolíckej farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták. Organ, ktorý v roku 1663 postavil organár poľského pôvodu Tomáš Dobkowitz, bol v posledných rokoch funkčný už len na 15 percent. Okrem nástroja zreštaurovali aj barokovú výzdobu organu. Reštaurátori z Krakova Tomáš Nowak a Stanislaw Wolak sa tým zaoberali od septembra do decembra 2000. Celkové náklady na reštaurovanie organu predstavujú 1,5 milióna korún, ktoré poskytlo ministerstvo kultúry. Posledná rekonštrukcia organu sa uskutočnila v rokoch 1967 až 1968.
Reštaurovaný barokový organ sa nachádza v kostole sv. Juraja, ktorý bol postavený ako neskororománsky ešte pred rokom 1273. V druhej polovici 15. storočia goticky kostol prestavali a na začiatku 16. storočia rozšírili o kaplnku sv. Anny. V kostole sa nachádza päť gotických krídlových oltárov. Neskorogotické oltáre sv. Juraja a sv. Antona boli vytvorené v rokoch 1503 až 1520 v dielni Majstra Pavla v Levoči.

(SITA, ro;vt), 0212

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Zelenči majú unikátny organ s 1079 píšťalami

V kostole Narodenia Panny Márie v Zelenči pri Trnave majú unikátny klasický organ s 1079 píšťalami. Podobný organ naposledy postavili v roku 1912 v Dóme sv. Mikuláša. Organ slávnostne posvätili v nedeľu 28.6.2009 dopoludnia, popoludní ho verejnosti predstavil jeho staviteľ, rakúsky organársky majster Michael Walcker.

Reštaurátori pôsobia v Levoči už 20 rokov

LEVOČA 12. júna 2003 (SITA) – Kostol sv. Jakuba v Levoči, kláštorný kostol v Červenom Kláštore a mauzóleum Andrassyovcov v Trebišove sú prioritami, na ktorých v súčasnosti pracuje Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči. Tohto roku by malo byť ukončené južné nárožie s priľahlou balustrádou na kostole sv. Jakuba v hodnote 17 mil. Sk.