Zo zaprášeného obrazu za gaučom sa vykľula Michelangelova maľba

Zo zaprášeného obrazu uloženého roky za gaučom v dome rodiny podplukovníka amerického letectva Martina Kobera z Buffala sa vykľula maľba geniálneho Michelangela a pravdepodobne jeden z umeleckých nálezov storočia. Obraz Ježiša a Panny Márie sa rozhodol ukázať talianskemu historikovi a reštaurátorovi Antoniovi Forcellinovi. Ako uvádza webová stránka www.telegraph.co.uk, ten je od prvej chvíle presvedčený, že ide o originál výtvarného vyobrazenia Piety – slávnej Michelangelovej sochy Ježiša v matkinom náručí umiestnenej v Bazilike svätého Petra v hodnote asi 300 miliónov amerických dolárov (v prepočte asi 216,9 milióna eur).
“Predpokladal som, že to bude kópia. No v skutočnosti bola tá maľba omnoho krajšia, než verzie z Ríma a Florencie,” uviedol Forcellino. Infračervené a röntgenové lúče podľa neho odhalili zmeny, ktoré urobil samotný renesančný umelec. Odkryli tiež časť nedokončeného plátna v oblasti pravého kolena Panny Márie. “Nedokončená časť obrazu dokazuje, že táto maľba by nikdy, nikdy nemohla byť kópiou inej maľby,” vysvetlil. Forcellino vypátral list z vatikánskej knižnice, podľa ktorého obraz Michelangelo maľoval v roku 1545 pre priateľku Vittoriu Colonna. Neskôr patril nemeckej barónke, ktorá ho venovala svojej dvornej dáme – švagrinej Koberovho prastarého otca. Do Ameriky sa dostal v roku 1883. Kým sa na pravosti maľby zhodne viacero expertov, rodina ju umiestnila do bankového trezoru.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Jeruzaleme odhalili vzácnu fresku z 12. storočia

V Izraelskom múzeu v Jeruzaleme verejnosti prvýkrát predstavili časť vzácnej fresky z 12. storočia, ktorá zobrazuje Ježiša, Pannu Máriu a Jána Krstiteľa. Stalo sa tak v pondelok 26. júla 2010 pri príležitosti znovuotvorenia múzea po trojročnej renovácii. Freska, ktorú objavili v roku 1999 v hrobke Panny Márie v Getsemanskej záhrade, mohla byť podľa odborníkov pôvodne až deväť metrov vysoká. Do dnešných dní sa z nej však zachovala iba spodná časť zobrazujúca nohy. V okolí Jeruzalema sa doteraz našli iba dve ďalšie podobné fresky, ostatné podľa archeológov zničili Saladinove vojská, ktoré dobyli Jeruzalem v roku 1187.