ZELENÝ OSCAR DO ČIERNEHO MESTA

Svet ich pozná aj bez najdlhšej štrúdle
Banská Štiavnica. Jedenásťtisíc obyvateľov, stoosemdesiatjeden kultúrnych a dve národné kultúrne pamiatky (Starý zámok a Banská akadémia). Pred desiatimi rokmi mesto pred kolapsom, bez nádeje na rekonštrukciu, dnes so zeleným Oscarom. Od deväťdesiateho tretieho zaradené na listinu svetového, kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.Lucia Laczkó
Už účasť vo finále medzinárodnej súťaže Národy v rozkvete v japonskom Hamamatsu, ktorú svetové médiá označili ako udeľovanie zelených Oscarov, bola pre Banskú Štiavnicu úspechom. Dostať sa medzi tridsať miest z celého sveta, ktoré používajú najprogresívnejšie metódy riadenia smerom k občanom a k životnému prostrediu.Radšej panelák
Z chátrajúceho jadra sa stala výkladná skriňa mesta. S obnovou pamiatkových objektov sa síce radikálnejšie začalo začiatkom sedemdesiatych rokov, ale bez reálneho plánu dokončenia. – Obyvatelia dobrovoľne z centra odchádzali, doslova prosili o náhradné panelákové byty. Úroveň a štandard bývania v starých pamiatkových domoch boli nízke. V hodnotných, ale spustošených objektoch sa zabývali Rómovia, – rozpráva primátor Štiavnice Marián Lichner.Deväťdesiaty rok znamenal aj zmenu finančných tokov. K horšiemu. S takmer prázdnou pokladnicou bolo mesto bez nádeje na ďalšiu, hoci aj pomalú obnovu. Reštitúcie, nešťastná privatizácia… Vedenie mesta pristúpilo k odpredaju pamiatkových domov. Jediná šanca na záchranu. Výsledok? Rekonštrukcia banskoštiavnického centra je pred ukončením. Skrásnieť musí už len päť domov.
Predstava kúpy pamiatkového objektu za lacný peniaz (dalo sa aj za osemstotisíc) a som bohatý sa rozpadla hneď v začiatkoch. Priebeh rekonštrukcie precízne sledujú pamiatkári a na zachovanie pôvodnej architektúry sa náklady na stavbu niekoľkonásobne zvyšujú. Po prepočítaní návratnosti najskôr o desať rokov, mnoho (aj západných) investorov zo Štiavnice radšej odišlo.
Najmenší a najchudobnejší

– V Japonsku sme patrili k najchudobnejším mestám. Aj k najmenším. Súťažili sme v kategórii A – s počtom obyvateľov okolo desaťtisíc. S mestečkami z Kanady, Írska, Anglicka, zo Škótska a Spojených štátov. Na prezentáciu sme mali rovnako tridsať minút. Čiže štyritisíc slov podložených desaťminútovým videom a takmer tridsatimi diapozitívmi, – hovorí Marián Lichner, ktorý v Japonsku Štiavnicu predstavoval.Úspešne. Udeľovalo sa desať zelených Oscarov, z ktorých jeden pripadol Slovensku. Za zlepšovanie životného prostredia, skrášľovanie krajiny a environmentálny rozvoj. – Je to predovšetkým morálne ocenenie. Že ideme správnym smerom. Nijaká finančná odmena, je to otázka prestíže. Okrem obnovy historického jadra sme zabodovali pri vodohospodárskom systéme tajchov. Výstavba vodovodu cez Červenú studňu, Paradajz, Reslú, Klinger a Štefúltov v mimoriadne náročnom horskom prostredí dostane vodu tam, kde stáročia nebola, – dodáva primátor mesta.
Banka? To sme my?Už po japonskom oficiálnom predstavení Banskej Štiavnice primátor tušil, že šancu na Oscara majú. Dlhý potlesk, prvé gratulácie priamo od členov nezávislej poroty sľubovali veľa. Napriek tomu na slávnostnom galavečeri pri vyhlasovaní výsledkov sa po ohlásení víťaza nikto neradoval. Namiesto Banská Štiavnica zaznelo v mikrofóne Banka. – Nevedeli sme, o koho ide. Až kým neukázali prstom na slovenský stôl a nenaznačili, že Oscar čaká na nás. Že tá „Banka“ je naša milovaná Štiavnica.
A tá teraz potrebuje prilákať turistov. Nie jednodňových. Tých je každoročne v Štiavnici okolo pol milióna. Treba si ich udržať čo najdlhšie. Lebo zrekonštruované historické jadro má veľa zákutí, ktoré za to stoja.
Banská Štiavnica získala mestské výsady v roku 1238. Od roku 1405 sa stala slobodným kráľovským banským mestom a bola hlavným producentom zlata a striebra v Uhorsku. V roku 1627 tu prvýkrát na svete použili v bani pušný prach. Vznik Banskej akadémie v roku 1762 zaradil Štiavnicu k prvému mestu s banskou vysokou školou v Európe. Od 19. storočia nastáva úpadok baníctva a kedysi tretie najväčšie mesto Uhorska (s 23-tisíc obyvateľmi) stráca zo svojej slávy.Zapísanie Banskej Štiavnice na listinu UNESCO pred siedmimi rokmi vzbudilo pozornosť. Získanie tohtoročného Oscara berú všetci ako satisfakciu.


Zdroj: ŽIVOT 10/2000, 28. 2. 2000, strany 14 a 15

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Banská Štiavnica získala “zeleného Oscara”, Čierny Peter jej však zostal

Zelený Oscar Bankej Štiavnici, Zelený Oscar do čierneho mesta, takto a podobne zneli titulky médií po návrate primátora Banskej Štiavnice Mariána Lichnera z japonského Hamamatsu, kde jeho mesto získalo ocenenie v medzinárodnej súťaži Národy v rozkvete – Nations in Bloom. Uvažovať nad tým, kto vymyslel pomenovanie Zelený Oscar (oficiálne to tak určite nie je), alebo o tom, prečo nikto z relevantných odborníkov, ktorí sa zaoberajú enviromanažmentom, uvedenú súťaž nepozná, by bolo zbytočné. Banská Štiavnica dostala “zeleného oscara” a aktivisti, ochranári a pamiatkári z toho istého mesta zas “čierneho Petra”. Zatiaľ jediným poznaním by azda mohlo byť to, že Štiavnica získaným ocenením neozelenie a pamiatkári, či aktivisti už zničené kultúrne pamiatky nezachránia. Každé medzinárodné ocenenie prináša Slovensku a mestu, ktoré ho získa, kredit. Problém je v tom, že práve kredit a hodnotu tohto víťazstva ochrancovia kultúrneho dedičstva v B. Štiavnici spochybňujú…

Historické objekty Štiavnice sú ohrozené

BANSKÁ ŠTIAVNICA – V mestskej pamiatkovej rezervácii Banská Štiavnica je približne 30 objektov, ktoré sú v ohrození. Pamiatkari označujú ich stav ako veľmi vážny. Vypracovali zoznam ohrozených objektov a predložia ho vedeniu mesta a ministerstvu kultúry. Ako nám potvrdili pracovníci štiavnického pracoviska Pamiatkového úradu Banská Bystrica, zoznam je jedným z východiskových materiálov pre správu o technickom stave lokality, ktorú štát predkladá Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži každé dva roky.

Svetové dedičstvo očami detí 2008

Pri príležitosti zápisu mesta Banská Štiavnica a technických pamiatok jeho okolia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO organizuje mesto Banská Štiavnica po dobrých skúsenostiach z minulosti už XIV. ročník medzinárodnej súťaže žiakov škôl všetkých miest vyhlásených za svetové dedičstvo.

Lokality UNESCO na Slovensku – Banská Štiavnica

Rýchly rozkvet a sláva slobodného kráľovského mesta Banská Štiavnica priamo súviseli s jeho bohatými rudnými žilami a možnosťami ich exploatácie. Priamym dôkazom významu mesta je nielen jeho značná rozloha už v románskom období ale i výstavnosť architektúry. Reprezentatívny stred mesta, ktorý sa doformoval v priebehu 16. storočia, charakterizujú popri rozsiahlych goticko-renesančných meštianskych domoch i mestská radnica a neskorogotický kostol sv. Kataríny.

Banská Štiavnica – Pamiatky: Nový zámok

(2/3) V rámci opevňovania mesta proti Turkom postavili v rokoch 1564 – 1571 na vrchole kopca v blízkosti cesty na Vindšachtu mohutnú hranolovitú stavbu. Pevnosť bola neskôr prestavovaná, takže dnes má štyri poschodia s nárožnými baštami a strieľňami. Budova mala brániť mesto pred prípadným vpádom Turkov od Levíc a Pukanca.

Kniha: Banská Štiavnica – Slovensko

Informácia z marca 2003.
Mesto pod Paradajzou bude mať onedlho novú celofarebnú reprezentačnú, obrazovú publikáciu, ktorá vychádza v edičnom rade: Mesta Slovenska. V tomto rade doteraz vyšli knihy o Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Zvolene a Poprade. Kniha bude mať dve časti: V prvej predstavia autori Banská Štiavnicu, perlu slovenských miest. Z Banskej Štiavnice to budú fotografie Starého mesta, obidvoch hradov, kostolov, Klopačky, múzeá v prírode a iných pamiatok.