Zachraňujú hrad Parič

Hrad Parič, foto: Michal Hrčka

Do druhej etapy projektu záchrany nížinného hradu Parič sa pustilo mesto Trebišov, ktoré na to získalo dotáciu 15 000 eur z ministerstva kultúry. Mesto v spolupráci s úradom práce využije pri záchranných prácach šesť nezamestnaných.
V druhej etape je potrebné vypracovať projektovú dokumentáciu na prípravné práce. Súbežne sa bude vykonávať architektonicko–historický výskum, archeologický výskum, konzervácia odkrytých hradných ruín, odstránenie nežiaducej betónovej šachty a nevyhnutná záchrana – zalícovanie muriva.
V roku 2012 uskutočnili prvú etapu záchrany tejto kultúrnej pamiatky, ktorá pozostávala zo zhodnotenia skutkového stavu, statického posúdenia a stabilizácie torza nadzemnej tehlovej architektúry.
Hrad Parič
Nížinný hrad Parič postavili v 13. storočí. Prvá zmienka je v darovacej listine z roku 1327, kde je nazývaný Castrum Parys. Roku 1684 bol dobytý povstaleckým vojskom Imricha Thökölyho a o dva roky neskôr bol vyhodený do vzduchu strelným prachom. Roku 1786 boli jeho zvyšky použité ako stavebný materiál pre barokový zámok rodu Andrássyovcov. Posledné dielo skazy na ňom dokonala československá a sovietska armáda v druhej polovici 20. storočia, ktorá si z neho urobila cvičnú strelnicu.
Hrad Parič

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.