Zachráňme jedným klikom historické hodiny!

Obrázok k článku

Na Slovensku máme mnoho vzácnych historických hodín, vežových aj slnečných. K obnove troch z nich môžete prispieť aj Vy. V online hlasovaní na stránke http://www.vub.sk/hodiny rozhodnete o tom, ktoré z nich Nadácia VÚB obnoví.
Každý z nás má nejaký objekt, ku ktorému ho viaže citový vzťah a mohol by ho nazvať svojím pokladom. Nadácia VÚB pomáha tým, ktorí chcú pre svoj poklad niečo urobiť. V programe Poklady môjho srdca venuje financie na obnovu kultúrnych a umeleckých pamiatok v regiónoch. Do záchrany sa teraz môže zapojiť aj široká verejnosť. Ľudia hlasovaním za svoj „poklad“ môžu získať financie na jeho rekonštrukciu. Vo výbere je 12 vežových a slnečných hodín, za ktoré je možné zahlasovať na stránke www.vub.sk/hodiny do 30. novembra. Hodiny na prvých troch priečkach budú zrekonštruované z prostriedkov Nadácie VÚB.

„Keďže čas je pre nás všetkých veľmi dôležitý a hodiny nás sprevádzajú celý život, rozhodli sme sa finančne podporiť práve opravu historických hodín. Zapojením verejnosti do hlasovania a výberu hodín, ktoré budú obnovené, chceme upriamiť pozornosť ľudí na kultúrne hodnoty a dedičstvo našich predkov ,“ povedal predseda Správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ Ignacio Jaquotot.

Medzi hodinami, za ktoré bude možné hlasovať, sú slnečné hodiny v Svätom Antone, Trenčíne, Martine, Jasove, Hlohovci, Kláštore pod Znievom a vežové hodiny v Prešove, Banskej Štiavnici, Kežmarku Sobotišti, Trnave a Sečovciach. Víťazov hlasovania na prvých troch priečkach oznámi Nadácia VÚB začiatkom decembra. Na ich rekonštrukciu venuje Nadácia VÚB spolu 80-tisíc eur.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Zachráňme jedným klikom historické hodiny!

    Ľudia vyberú, ktoré historické hodiny zrekonštruujú
    Na rekonštrukciu prispeje Nadácie VÚB, v tohtoročnom výbere je 12 vežových a slnečných hodín, za ktoré možno hlasovať do 30. novembra.

    BRATISLAVA 22. novembra (SITA) – Už len deväť dní majú Slováci na to, aby hlasovali za záchranu vzácnych historických hodín vo svojom regióne. V rámci programu Poklady môjho srdca podporí Nadácia VÚB obnovu troch z dvanástich slnečných a vežových hodín, ktoré sú zverejnené na stránke https://www.vub.sk/hodiny. Štyrmi favoritmi na grant sú v priebežnom poradí hodiny v Prešove, Kežmarku, Sobotišti a Hlohovci. Za záchranu hodín hlasovalo na internete už viac ako 16 000 ľudí. Rozdiel v počte hlasov medzi prvým a štvrtým v poradí je pritom len niečo viac ako 300 hlasov.

    Nadácia VÚB v programe Poklady môjho srdca venuje 80-tisíc eur na rekonštrukciu historických hodín, ktoré sa umiestnia na prvých troch priečkach.

  2. Dovolím si trochu pamiatkárskeho lobbingu.
    Hlasujte za Sobotište :).
    Zvonica v Sobotišti sa nachádza v pamiatkovej zóne Habánsky dvor. Je jediná svojho druhu, keďže na Slovensku nie je žiadna preukázateľne z čias pôsobenia habánov. Indície poukazujú, že zvonica pochádza z druhej polovice 17. storočia a vznikla ešte v čase pred rekatolizáciou habánov. Hodinový stroj je mladší, pravdepodobne z 18. storočia, s ešte mladšími zásahmi.
    Tak šup, šup, jedno kliknutie a je to :).

  3. Re: Zachráňme jedným klikom historické hodiny!
    urcite pozitivna sprava pre trnavcanov i priaznivcov historických hodín umiestnených na vežiach Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa v Trnave, ale aj obnova.sk :thumbleft:

    Práve vďaka tejto dvojici sa Trnavčania dozvedeli o možnosti získať pre Trnavu obnovu historickej pamiatky.

  4. Re: Zachráňme jedným klikom historické hodiny!
    v inej sprave na sita.sk som sa docitala…

    hallo Porsena :wink:
    sledujem*sledujem, ze tvoj pamiatkarsky lobbing vysiel :thumbleft:

  5. Re: Zachráňme jedným klikom historické hodiny!
    Veru, teším sa teším :). Som zvedavý, čo bude ďalej.

  6. Re: Zachráňme jedným klikom historické hodiny!
    Staré hodiny sa po rokoch chátrania dočkajú obnovy

    BRATISLAVA / TRNAVA 7. decembra (SITA) – Obnovu vežových hodín v Trnave, Prešove a Sobotišti a slnečných hodín v Hlohovci podporí Nadácia VÚB. Vybrané hodiny sú už dlhší čas nefunkčné a vyžadujú si odborný zásah majstra – hodinára. O výber hodín sa podľa hovorkyne VÚB Aleny Walterovej postarala verejnosť v internetovom hlasovaní.

    Trnavské hodiny sú umiestnené na dvoch vežiach Katedrály sv. Jána Krstiteľa, ktorú postavili v rokoch 1629 – 1637. Hodiny získali najviac hlasov zo všetkých zaradených do súťaže. Hlasovanie podporovala aj cirkev, ktorej katedrála patrí. “Vytvorili sme mailové reťaze, vyvesili plagáty v kostoloch a aj osobne sme oslovovali ľudí k účasti na hlasovaní,“ prezradil návod na víťazstvo kňaz Trnavskej arcidiecézy Ján Vido.

    Medzi mestá sa podarilo dostať dedinke Sobotište, ktorá má len necelých 1 500 obyvateľov. Hodiny na zvoničke v pamiatkovo chránenej Habánskej osade prihlásila do súťaže obec, aj keď patria cirkvi. Starostka Dana Černeková nepopiera, že v dedine medzi Senicou a Myjavou rozbehli veľkú kampaň, len aby “svojim“ hodinám pomohli. “Oslovili sme okolité obce, školy, priateľov doma aj v zahraničí. Vyvinuli sme maximálne úsilie, ktoré prinieslo pekný výsledok, keď sme sa dostali v hlasovaní na tretie miesto hneď za Trnavu a Prešov,“ netajila radosť Černeková. Raritou medzi hodinami, ktoré čaká rekonštrukcia, sú slnečné hodiny z Františkánskeho kláštora v Hlohovci. Hodiny sú v dezolátnom stave, obnovu potrebujú veľmi akútne.

    Michal Kopecký zo Všeobecnej úverovej banky potvrdil, že peniaze poskytnuté Nadáciou VÚB postačia na obnovu vybraných hodín, ich vlastníci sa na nej nemusia finančne podieľať. Nadácia VÚB prostredníctvom programu Poklady môjho srdca pomáha zachraňovať kultúrne dedičstvo. Vlani to boli vybrané zvonice, v tomto roku hodiny.

  7. Trnavčania už vedia, koľká

    Trnavčania už vedia, koľká bije

    Hodiny na Katedrále sv. Jána Krstiteľa opäť fungujú

    TRNAVA 25. októbra (SITA) – Hodiny na Katedrále sv. Jána Krstiteľa po náročnej oprave opäť fungujú. Trnavčania si ich opravu “vyklikali“ pred rokom v internetovom hlasovaní Nadácie VÚB. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Drábiková z Arcibiskupského úradu v Trnave.

    Samotnej oprave hodín predchádzal výskum pod vedením Tibora Kováča z Liptovského Hrádku, člena Komory reštaurátorov so špecializáciou na historické hodiny. Po schválení jeho návrhu na reštaurovanie a súhlasnom vyjadrení Krajského pamiatkového úradu Trnava sa mohlo v marci začať s obnovou ciferníka a ručičiek. Po týchto prácach nastúpil skúsený hodinár Ján Pavella a nainštaloval strojové zariadenie hodín. Celkovú opravu ukončili v júli, do septembra bežali hodiny v skúšobnom režime.

Comments are closed.