Z depozitára v Múzeu Spiša v Provinčnom dome v Spišskej Novej Vsi vytiahli vzácne obrazy

Obrázok k článku

V Múzeu Spiša v Provinčnom dome v Spišskej Novej Vsi si návštevníci môžu po rokoch pozrieť aj obrazy richtárov spišských miest a hodnostárov Provincie týchto miest. Unikátnu kolekciu 26 obrazov vytiahlo múzeum z depozitára. Podľa historika múzea Miroslava Števíka predstavujú obrazy najcennejšie zbierky múzea. „Ide o mimoriadne vzácnu kolekciu z roku 1775, postupne ich dávame rekonštruovať. Neviem o tom, že by sa niekde niečo podobné zachovalo. To znamená, že všetky mestá, ktoré tvorili Provinciu v roku 1775, tu majú vyobrazených svojich richtárov,“ uviedol. Doteraz sa podľa jeho slov podarilo zrekonštruovať päť obrazov, v tomto roku je na pláne rekonštrukcia ďalších šiestich, pokračovať budú aj budúci rok.

 

V zbierke sa rovnako nachádza napríklad aj obraz spišskobelianskeho richtára Daniela Haasza. „Do funkcie richtára nastúpil v roku 1767 a zotrval v nej dlhých 28 rokov až do svojej smrti v roku 1795,“ informovala Alexandra Olekšáková, PR manažérka mesta. Ako tiež pripomenula, obrazy sú mimoriadne vzácne aj kvôli tomu, že podoby richtárov zo starších období sa nezachovali. „S najväčšou pravdepodobnosťou ide o najstaršie vyobrazenie predstaviteľov samosprávy. Zaujímavosťou obrazov je i to, že nikdy potom, až do definitívneho zániku Provincie v roku 1876, nebola namaľovaná podobná kolekcia richtárov,“ dodala.

 

Okrem Spišskej Belej boli súčasťou Provincie napríklad aj Spišská Nová Ves, Spišské Podhradie, Spišská Sobota, Spišské Vlachy, Stará Ľubovňa, Veľká, Podolínec, Poprad, Matejovce pri Poprade či Stráže pod Tatrami. Patrili do nej ale aj dnešné obce Ľubica, Hniezdne, Vrbov, Tvarožná či zaniknuté Ruskinovce.

 

Obrazy sa nachádzajú v rokovacej miestnosti Provincie v Múzeu Spiša. Provinčný dom, v ktorom múzeum sídli, prešiel pred niekoľkými mesiacmi komplexnou rekonštrukciou za takmer 2,5 milióna eur. Historická budova niekdajšej stredovekej radnice je architektonicky najzaujímavejšou pamiatkou mesta.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Spišská Nová Ves má svojich sedem divov

Obyvatelia a návštevníci Spišskej Novej Vsi v ankete rozhodli o siedmich divoch mesta. Takmer všetky divy Spišskej Novej Vsi môžu návštevníci obdivovať celoročne. Jeden zo siedmich divov mesta Spišská Nová Ves môžu vidieť a zažiť obyvatelia a návštevníci mesta len raz ročne, keďže ide o tradičný Spišský trh, ktorý sa umiestnil na šiestom mieste z celkovo 31 nominovaných pozoruhodností mesta. Najviac hlasov v ankete získal rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Kostol je výnimočný najvyššou kostolnou vežou na Slovensku, ktorá meria 87 metrov.