Warholov portrét herečky Liz Taylor bude na predaj

Portrét herečky Elizabeth Taylor s názvom Liz od známeho maliara Andyho Warhola ponúkne na predaj aukčná sieň v New Yorku. Obraz bude mať vyvolávaciu cenu viac ako 566 miliónov korún. Je to jedna z 12 Warholových malieb, ktoré zobrazujú podobizeň známej americkej herečky. Vytvoril ich v období, keď sa Taylor zotavovala po náročnej chorobe. Jej portréty vytvoril umelec približne v rovnakom čase ako i slávne podobizne herečky Marilyn Monroe.

Podľa informácií zo zákulisia aukčnej siene vlastní maľbu Liz britský herec Hugh Grant. Aukčná sieň Christie’s správu nepotvrdila a jej hovorca povedal len to, že patrí súkromnému zberateľovi.

Americký umelec slovenského pôvodu Andy Warhol bol vedúca osobnosť hnutia pop-art. V 60. rokoch začal s maľbami slávnych amerických produktov ako série plechoviek Campbellovej polievky a Coca-Coly. Prešiel na sieťovú tlač so snahou nielen o tvorenie umenia masového tovaru, ale aj k masovej tvorbe umenia. Neočakávane zomrel v nemocnici v New Yorku po operácii močového mechúra v roku 1987.

Informoval o tom internetový portál www.bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona

V New Yorku vydražia portrét zosnulého Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval Andy Warhol. Ešte predtým ho však vystavia v londýnskom British Music Experience v O2 Arene, kde mal Jackson v júli odštartovať sériu 50 comebackových koncertov. “Tento portrét Andyho Warhola spája nesporného Kráľa Pop Artu s nesporným Kráľom Popu,” uviedla v mene predávajúceho Janet Lehr. Ako dodala, portrét vznikol “na vrchole ich kariér a je oslavou dvoch úžasných talentov v dejinách globálnej kultúry”.

Andy Warhol v Londýne

Svetoznámemu majstrovi pop – artu Andymu Warholovi (1928-1987) stále patrí viac než „15 minút slávy“, aj 15 rokov po jeho smrti. Jeho najznámejšie obrazy a prechádzka portrétmi vo svojej dobe významných ludí, od Marilyn Monroe po cínskeho vodcu Maa, tvoria hlavnú cast jeho zrejme historicky najväcšej expozície v rozsiahlych priestoroch londýnskeho múzea Tate Modern na brehoch rieky Temže.