Vznikol centrálny portál pre neziskový sektor

Neziskový sektor má od stredy 6. októbra 2010 centrálny internetový portál. Vytvorila ho Centrálna nezisková spoločnosť a 1. Slovenské neziskové centrum. Podľa tvorcov portálu jeho vytvorením na Slovensku vznikol priestor, kde bude “maximum dobrých myšlienok”, ktoré môže neziskový sektor zužitkovať.

“Vytvorili sme miesto, kde je zhromaždené všetko potrebné pre život neziskových organizácií,” povedal dnes novinárom riaditeľ 1. Slovenského neziskového servisného centra Milan Andrejkovič. Podľa Petra Haňdiaka, ktorý sa na tvorbe portálu podieľa, bolo jeho vytvorenie logickým vyústením dlhoročnej spolupráce s neziskovým sektorom. Portál by mal však slúžiť aj ako partner a zdroj informácií aj pre podnikateľský a štátny sektor.


Momentálne sú na portáli sústredené informácie najmä z právnej a ekonomickej oblasti, pribudnúť má oblasť manažmentu. Centrálny portál pre neziskový sektor tak bude sumarizovať informácie od založenia organizácie po jej zrušenie a všetko medzi tým, uviedol Haňdiak. Organizácie z tretieho sektora budú v prípade potreby môcť prostredníctvom portálu využiť aj online poradenstvo.


Popri portáli vznikne časom i Tlačová agentúra neziskového sektora, ktorá bude informácie z vnútra neziskového sektora sprostredkúvať médiám. Tvorcovia portálu sa usilujú aj o vznik Centrálnej rady neziskového sektora zloženej z odborníkov, ktorá bude súčasťou centrálneho portálu. Úlohou rady bude pomáhať rozvoju odborného prostredia neziskového sektora.


Portál je momentálne bezplatný, približne o mesiac však bude časť jeho obsahu zamknutá a spoplatnená. Haňdiak spoplatnenie vysvetľuje tým, že ide o samofinacovateľný projekt, ktorý si na svoj chod bude musieť zarobiť. Ročný poplatok s jedným prístupom na portál bude 200 eur, ak si obec alebo nezisková organizácie zaplatia viac ako tri prístupy, bude poplatok 110 eur za každý prístup. Podľa tvorcov portálu nie je cena vysoká, keďže portál prináša množstvo informácií s pridanou hodnotou pre celý neziskový sektor.


Centrálny portál je dostupný na webovej stránke: www.1snsc.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnova.sk – pamiatky, zbierky a starožitnosti

Obnova.sk na úvod:
Portál Obnova.sk je neziskovým projektom voľného zoskupenia ľudí, ktorých okruh nie je zďaleka uzavretý. Vznikol ako križovatka informácií v oblasti pamiatok, zbierok a starožitností. Už od prvého dňa poskytoval svojim návštevníkom vždy zaujímavé a nové informácie a služby. Portál Obnova.sk (www.obnova.sk), je tvorený najnovšími technológiami, ktoré umožňujú interaktívne zapájanie sa návštevníka do procesu publikovania a reagovania na publikované. Portál je graficky jednoducho spracovaný, dôležitá je totiž jeho obsahová stránka. O ňu sa stará dobrovoľná skupinka ľudí z oblasti pamiatok, múzeí a iných spoločenských odborov. Snažíme sa portál aktualizovať každý deň.

Slovenskí vedci budú mať dátové centrum ako malá fabrika

Slovensko začalo budovať Dátové centrum pre výskum a vývoj za vyše 33 miliónov eur, čerpať na to bude peniaze z eurofondov. Projekt dokončia v roku 2014, pričom bude slúžiť približne pre 17 000 vedeckých, výskumných a vývojových pracovníkov na Slovensku, ktorí chcú pracovať s veľkým množstvom dát. Keďže sa v dátovom centre budú nachádzať aj citlivé informácie, miera a úroveň prístupu do databáz bude závisieť od charakteru užívateľa. Podľa Jána Turňu, riaditeľa Centra vedecko-technických informácií, ktoré projekt zastrešuje, si treba dátové centrum predstaviť ako “supervýkonný” počítač s obrovským diskovým priestorom. “Jeho odber bude 600 kW – pre porovnanie, v domácnosti používame len stovky wattov, čiže to bude ako malá fabrika,” vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA Turňa.

Informácie zo stretnutia ministra kultúry so zástupcami MVO – IV. 2003

Archívny článok na spestrenie. Prečítajte si čo sa dialo v minulosti z tlačových správ Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky.
Dňa 28. 3. 2003 usporiadalo ministerstvo kultúry s predstaviteľmi mimovládnych organizácií (MVO) diskusiu o možnostiach podieľania sa na systéme podpory štátnej i neštátnej kultúry. Podľa ministra Rudolfa Chmela skúsenosti tretieho sektora v získavaní grantov zo zahraničných fondov môžu byť pre ministerstvo veľmi prínosné, preto jeho zástupcov vyzval na podnety návrhov fungovania spolupráce štátu a neziskového sektoru.