Výstavu fyzikálnych pomôcok dnes otvoria v priestoroch STU

BRATISLAVA/KOŠICE 12. februára 2004 (SITA) – Výstavu fyzikálnych pomôcok s názvom Fyzika v škole včera, dnes a zajtra otvoria dnes o 14:00 v priestoroch Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach. Výstava je spojená s demonštráciou fyzikálnych pokusov, doplnená premietaním filmov z fyziky, prezentáciou CD, vhodná pre školské kolektívy. Hlavným zámerom realizátorov výstavy je vzbudiť a podporiť záujem školskej mládeže o štúdium vedného odboru fyzika, a to prostredníctvom názorných ukážok vývoja výučby fyziky od začiatku 20. storočia až po dnešok.Výstava pozostáva z troch častí. Prvá s podtitulom Fyzika v škole včera, predstavuje návštevníkovi fyzikálny kabinet, laboratórium a učebňu charakteristickú pre stredné školy na Slovensku v období okolo roku 1900. Demonštrácie pokusov sú orientované na elektrostatiku. Časť výstavy pomenovaná Fyzika dnes je zasadená do prostredia fyzikálnej učebne z obdobia od polovice 20. storočia po súčasnosť. Dominantou tejto časti výstavy je laboratórny stôl určený pre demonštráciu pokusov s elektrickými vývevami a Van den Graffovým generátorom. Návštevník má možnosť zhliadnuť videofilmy s tematikou hydrostatika, hydrodynamika, elementárne častice a urýchľovače, Grygarove prednášky z astronómie a krátke videofilmy s tematikou skleníkový efekt a ozónová diera. Poslednú časť výstavy, orientovanú na Fyziku v škole dnes, pripravila Prírodovedecká fakulta UPJŠ Košice – ústav fyzikálnych vied, kde prezentuje svoju priekopnícku prácu v oblasti virtuálneho vzdelávania študentov.
Agentúru SITA informovala Zuzana Šullová z STM.

(SITA, vo;bl), 0095

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Pezinku dnes otvoria výstavu keramiky

BRATISLAVA 13. februára (SITA) – Výstavu Z ateliéru keramiky VŠVU dnes otvoria v priestoroch Malokarpatského múzea v Pezinku. Komorná výstava je výberom prác študentov a absolventov ateliéru keramiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý vedie od roku 1997 Ivica Vidrová.

Na výstave si bude možné overiť odhad veličín

Interaktívna výstava hračiek a jednoduchých fyzikálnych experimentov Hodnoty – vedecká hračka, ktorú otvoria v pondelok v banskobystrickom Múzeu SNP, ponúkne všetkým návštevníkom bez ohľadu na vek možnosť do vôle sa pohrať a pritom si preveriť aj svoj odhad veľkosti niektorých fyzikálnych veličín…

Výstava o stavbe tunela cez Malú Fatru v SNM

9. februára 2005 (SITA) – V Slovenskom národnom múzeu v priestoroch expozitúry Múzea Andreja Kmeťa v Martine otvorili dnes výstavu História razenia tunela Višňové – Dubná Skala. Cieľom výstavy je formou posterovej prezentácie oboznámiť verejnosť so základnými údajmi o realizácii prieskumnej štôlne, únikovej chodby a projektu tunela. Výstava zároveň dokumentuje geologické pomery v severnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Agentúru SITA informovala pracovníčka SNM Veronika Liskajová.