Výstava Umenie reštaurovania o ochrane kultúrneho dedičstva

Výsledky členov Komory reštaurovania priblíži takmer 80 obnovených diel: BRATISLAVA 3. marca 2000 (SITA) – Výstavu prác slovenských reštaurátorov Umenie reštaurovania (Reštaurátorská tvorba 2) slávnostne otvorí v utorok o 17:00 Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci. Na vernisáži sa zúčastní sochár Bedrich Hoffstädter a predseda Komory reštaurátorov Ivan Rusina.Prácu približne 60 členov Komory za posledných osem rokov priblíži návštevníkom takmer 80 prác. Inštalácia obsahuje tabuľové maľby, ikony, závesné obrazy a sochy zo 14. až 19. storočia. Jednou z dominánt je podľa kurátorky výstavy Želmíry Grajciarovej oltár Piety zo Zvolena reštaurovaný Jánom Gazdíkom. Zaujímavá je i kolekcia ikon z národnej kultúrnej pamiatky dreveného kostolíka v Ladomírovej. Zásluhu na jej súčasnej podobe má kolektív umelcov – Mária Longauerová, Ľubica Chmelová, Milota Brimichová, Mária Bernáthová a Andrea Dobošová, ktorému udelil časopis Múzeá a pamiatky cenu za reštaurovanie.

Medzi exponátmi je aj najstaršia z ukážok gotického sochárstva na Slovensku Madona s dieťaťom od neznámeho majstra. Plastika pochádza zo zbierok Slovenskej národnej galérie, pre ktorú ju obnovil Bedrich Hoffstädter. Za pozoruhodný považuje Grajciarová oltárny obraz vytvorený koncom 15. storočia Smrť Panny Márie z Spišského Štvrtka. Pod obnovu tejto pamiatky sa podpísala Anna Svetková. Gobelín Diana na love je dôkazom výbornej práce reštaurátoriek textilu Ľubice Čellárovej a Sone Poórovej. S procesom záchrany pamiatok oboznámi návštevníkov fotodokumentácia, ktorá dopĺňa všetky originály diel.
Diela pochádzajú z majetku galérií, múzeí, cirkví a súkromných zbierok. Výstava potrvá do 30. apríla a jej spoluorganizátormi sú Komora reštaurátorov a GMB.

(SITA, tm;fa), 0224

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Umenie reštaurovania v Galérii Medium

Priblížiť a popularizovať reštaurátorskú tvorbu a zároveň predstaviť niektoré z projektov Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave chce od štvrtka výstava Reštaurovanie/ veda/ umenie made in VŠVU v bratislavskej Galérii Medium. Diela, ktoré kurátorsky zostavil Ivan Pilný, ponúknu v sídle galérie na Hviezdoslavovom námestí 18 možnosť nahliadnuť do zákulisia reštaurovania. Návštevníci spoznajú procesy a postupy, ktoré ostávajú verejnosti zväčša skryté a nepoznané.

Levočskí reštaurátori predstavujú svoju tvorbu

LEVOČA 24. mája (SITA) – V objekte historickej Radnice v Levoči sprístupnili dnes výstavu Reštaurátorská tvorba 1995-2000 Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči. Je to už tretia výstava, ktorou levočskí reštaurátori prezentuje svoju tvorbu. Počas tohto obdobia realizovali takmer sto akcií od reštaurovania obrazov po kompletnú obnovu pôvodných nástenných malieb a rekonštrukčné práce na drevených oltároch a kostoloch. Na výstave je inštalovaná predovšetkým fotografická dokumentácia a textové informácie k jednotlivým akciám reštaurátorov. Dotvárajú ju trojrozmerné exponáty, originály, ktoré reštaurovali pracovníci ORA v Levoči.

Príbehy – Reštaurátor Jozef Dorica

Reštaurovanie umeleckých diel má popredné miesto v komplexe úloh galérií a múzeí a patrí k základnej starostlivosti o zbierkové predmety. Nie všetky obrazy, sochy, grafiky či iné artefakty, ktoré získavajú kultúrne inštitúcie do svojich fondov, si uchovali svoju pôvodnú a ničím neporušenú „tvár“, takú, akú im dal ich tvorca. Mnohé z nich poznačil čas, nevhodné uloženie, nadmerná vlhkosť, mechanické poškodenie či ľudský faktor.