Výstava Poklady gotiky zo Slovenska vyrozpráva v Ríme príbeh neskorogotického umenia na Slovensku

Obrázok k článku

Výber najvzácnejších diel kultúrneho dedičstva Slovenska z prelomu 15. a 16. storočia sa predstaví v Ríme. Výstavu Poklady gotiky zo Slovenska – Tesori gotici dalla Slovacchia slávnostne otvorili vo štvrtok 29. septembra v sídle prezidenta Talianskej republiky Palazzo del Quirinale v Ríme. Na vernisáži sa zúčastnia prezidenti Slovenskej republiky a Talianskej republiky Andrej Kiska a Sergio Mattarella. Ako ďalej agentúru SITA informovala PR a marketingová manažérka Slovenského národného múzea Dagmar Brisudová, výstavu ako jeden z najdôležitejších projektov, ktorými Slovensko ako predsedajúca krajina Rady EÚ prezentuje svoju kultúru a históriu, pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Generálnym sekretariátom Úradu prezidenta Talianskej republiky.

 

Výstava Poklady gotiky zo Slovenska vyrozpráva príbeh neskorogotického umenia na Slovensku predovšetkým cez diela najvýznamnejšej osobnosti tohto obdobia, sochára Majstra Pavla z Levoče. “Vybrané diela sú národné kultúrne pamiatky mimoriadnej umelecko-historickej hodnoty. Niektoré z nich, napríklad celé súsošie z oltára Narodenia alebo súsošie Oplakávanie Krista z baziliky sv. Jakuba v Levoči dokonca opustili územie Slovenska po prvý raz,” upozornilo v tlačovej správe k výstave SNM. Okrem týchto diel sú na výstave zastúpené aj ďalšie sochárske práce Majstra Pavla, napríklad socha Panny Márie z oltára zo Spišského Podhradia či Ukrižovaný Kristus zo Spišských Vlách. Sochy Majstra Pavla sú doplnené maľbami jeho súčasníkov, ako je Monogramista H.L.E.R., autor tabuľových malieb z hlavného oltára v Lipanoch alebo maliar Hans T., ktorý priamo spolupracoval s Majstrom Pavlom. Najpočetnejší súbor na výstave predstavujú zlatnícke gotické práce z celého Slovenska. K nim sú v malom výbere zaradené aj ukážky textilu a prác iluminátorov, majstrov zdobenia pergamenov. Predstavené budú napríklad tri najväčšie neskorogotické monštrancie, dve krstné misy a ukážky textilnej produkcie v podobe zaujímavých bakačín, textílií, ktoré majú svoj pôvod v talianskej Perugii. Zaujímavým exponátom je Gratianov kódex z konca 15. storočia, tlačený v Benátkach, iluminovaný na Spiši. Výstava ponúkne 52 exponátov, z veľkej časti požičaných zo zbierok rímskokatolíckej cirkvi, ale aj z fondov slovenských múzeí a galérií. Výstava potrvá do 13. novembra. 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

O parížskom úspechu slovenskej gotiky v SNG

Netradičnú dokumentačnú reportáž o výstave neskorej gotiky Slovenska Zlatom a ohňom – Umenie Slovenska na konci stredoveku, ktorá od septembra do januára žala úspechy v parížskom Múzeu Cluny, ponúka do polovice februára Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave. Kurátor výstavy Dušan Buran na nej predstavuje v rámci Kabinetu starého umenia vo Vodných kasárňach na Rázusovom nábreží zákulisie tohto medzinárodného projektu. Pod názvom Všade dobre, doma najlepšie! (Nulle part aussi bien que chez soi!) môžu návštevníci vidieť gotické artefakty v ich transportných obaloch – drevených škatuliach. Dostanú sa aj k ohlasom na výstavu, ktorú videlo približne 105 tisíc ľudí, vo francúzskej a našej tlači. Ako ďalej agentúru SITA informovala Karmen Koutná z marketingu a komunikácie SNG, výstava tak ponúka jedinečnú možnosť vidieť vybrané diela z parížskej výstavy. Následne totiž poputujú svojim majiteľom.

Výstava Majstra Pavla v SNM už len dva dni

BRATISLAVA 18. septembra 2004 (SITA) – Pri príležitosti ukončenia výstavy Majster Pavol z Levoče (21.9.) v Historickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade budú expozície otvorené mimoriadne aj v pondelok. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z tlačového oddelenia SNM, otvorené budú expozície na Hrade a taktiež aj v budove Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží od 9:00 do 17:00. Výstava kópií najvýznamnejších diel Majstra Pavla na druhom poschodí Hradu bratislavské publikum veľmi zaujala. Pre vysokú návštevnosť ju predĺžili o tri týždne.

Majster Pavol z Levoče

Slovenské národné múzeum Vás pozýva na výstavu na Bratislavský hrad do SNM-Historického múzea
Výstava Majstra Pavla na Bratislavskom hrade predstavuje jeho najvýznamnejšie diela prostredníctvom faksimilných kópií, ktoré okrem kópií troch monumentálnych sôch z hlavného oltára farského kostola v Levoči, tvoria základ stálej expozície Majstra Pavla v Levoči.