Výskum hradiska pri Divinke má odradiť vykrádačov

Obrázok k článku

Pokračujúcim archeologickým výskumom na Veľkom vrchu v Divinke pri Žiline chcú odradiť vykrádačov. V sedemdesiatych rokoch nedokončený výskum, a teda veľké množstvo zabudnutých nálezov spôsobilo, že toto významné hradisko je pravidelne vykrádané hľadačmi pokladov. „Veľké množstvo nálezov na tomto nálezisku viedlo vykrádačov k tomu, že posledných tridsať rokov sem chodia s detektormi kovov a nálezisko vykrádajú. Čiže, jednou z našich úloh je aj ochrana tejto národnej kultúrnej pamiatky,“ povedal Gabriel Fusek z Archeologického ústava Slovenskej akadémie vide v Nitre.

 

Archeológovia v spolupráci s Považským múzeom v Žiline už tretí rok pokračujú vo výskume, ktorý začali, no nedokončili ich predchodcovia ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. V lete odkrývajú štruktúry niekdajších opevnení priamo na hradisku v Divinke a v zime overujú a spracúvajú nahromadené dáta. „Merania georadarom potvrdili, že sa tam nachádza val a plytká priekopa. Predpokladáme, že nájdeme ďalšie prvky opevnenia, napríklad kamenný múrik, nejaké žliabky alebo zvyšky kovových jám,“ povedala archeologička Považského múzea v Žiline Andrea Slaná. „My vlastne zdokumentujeme fotograficky a kresbovo ten val. Stratigraficky fixujeme nálezy z neho a tie porovnáme s nálezmi z toho predchádzajúceho výskumu. A to nám napomôže datovať fázy výstavby hradiska,“ dodal Gabriel Fusek z Archeologického ústava SAV Nitra.

 

Posledných tridsať rokov je hradisko pravidelne vykrádané hľadačmi pokladov. Dvetisíc rokov staré mince či zbrane predávajú ďalej na čiernych trhoch v zahraničí. Archeológovia síce podali aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ale zatiaľ bezvýsledne. Dúfajú, že keď si miestni ľudia začnú uvedomovať, že títo vykrádači s detektormi kovov kradnú aj ich vlastnú minulosť, o ktorej sa potom nebudú mať ako dozvedieť, budú ostražitejší. „Môžu si kontrolovať, kto im chodí do hory, či tam nie sú nejakí ilegálni vykrádači. A tým, že takýmto ľuďom zamedzia vlastne prístup alebo budú informovať múzeum alebo políciu, tak môžu predísť takémuto rabovaniu,“ dodal archeológ SAV Michal Holeščák.

 

Hradisko na Veľkom vrchu v Divinke pri Žiline je jedno z najväčších hradísk na našom území, ktoré pomohlo archeológom pochopiť osídľovanie Slovenska lužickou kultúrou, púchovskou kultúrou i Slovanmi. Nedokončený výskum v sedemdesiatych rokoch objavil striebornú mincu z 1. storočia pred naším letopočtom či sponu zo staršej doby rímskej. Prvé valy hradiska pochádzajú z 9. storočia pred naším letopočtom, v prvom storočí pred naším letopočtom ho opäť obnovili Kelti a v 9. storočí nášho letopočtu slúžilo aj ako centrum Veľkomoravskej elity.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia našli dve slovanské mohyly

Dve slovanské mohyly objavili archeológovia pri výskume v Bojnej v okrese Topoľčany. Priamo k hrobom sa zatiaľ nedostali, v hlinenom násype však už našli kopiju a časti hrncov, ktoré by mohli pochádzať z hrobov. Presné datovanie mohýl určí ďalší výskum. V nálezisku Bojná z obdobia 9. storočia sa už predtým našli pozlátené plakety, ktoré dokladajú kresťanstvo a písmo na našom území ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Systematický archeologický výskum sa tu začal v roku 2007 vďaka vládnej dotácii.