Vynovená bazilika v Assisi

Bazilika svätého Františka v talianskom Assisi sa opäť zaskvela v plnej nádhere. Stredoveký chrám v roku 1997 zničilo zemetrasenie. Odvtedy, teda takmer deväť rokov ho rekonštruovali.

Hoci prvé odhady po zemetrasení pochybovali, že vzniknuté škody sa dajú úplne napraviť, pamiatkári, historici a reštaurátori nakoniec svoje dielo dokončili.

September 1997. Po dvoch otrasoch pôdy v strednom Taliansku popraskali v bazilike vzácne fresky z 13. storočia a zrútila sa aj časť klenby. Padajúce trosky usmrtili dvoch pamiatkárov. Následnú obnovu baziliky okrem náročných reštaurátorských postupov komplikoval aj nedostatok peňazí.
Caterina Bon Valsassina, reštaurátorka: “Keby sme mali neobmedzené zdroje financií a neobmedzený čas, mohli by sme obnoviť všetko, ale prešlo takmer desať rokov a mešec je prázdny.”

Slávne nástenné fresky od majstrov Giotta a Cimabua odborníci rekonštruovali doslova dielik po dieliku ako skladačku puzzle.

Rocco Butiglione, taliansky minister pre kultúrne dedičstvo: “Musíte byť oddaný autentickosti umeleckej práce. Iba tak sa dá zachovať aura tohto miesta.”

Mesto Assisi je úzko spojené so životom svätého Františka. Tamojšia bazilika postavená v rokoch 1228 až 1253 je aj miestom jeho posledného odpočinku. V tomto chráme sa v nedávnej minulosti štyrikrát konali svetové ekumenické stretnutie, na ktorom sa predstavitelia rôznych náboženstiev modlili za mier. Všetky tieto stretnutia zvolal vtedajší pápež Ján Pavol II.


Ľubica Pilzová, TV Markíza.


Zdroj: TV Markíza

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Spory o Giottove fresky

RÍM – Rozvláčne medzinárodné diskusie o tom, ako sa má Taliansko starať o umelecké pamiatky, dostali v týchto dňoch nový impulz. Tým bolo sprístupnenie časti čerstvo zreštaurovaných fresiek, ktorými Giotto vyzdobil steny kaplnky v Padove na severe krajiny.

Unikátne stredoveké maľby európskeho významu

MARTINČEK 12. novembra 2002 (SITA) – Reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči dnes slávnostne odovzdali zreštaurované stredoveké nástenné maľby v rímsko-katolíckom kostole sv. Martina v obci Martinček v okrese Ružomberok. “Tieto fresky nevidel nikto takmer 300 rokov a ide o unikát nielen slovenského, ale aj európskeho významu“, uviedol na tlačovej besede v Martinčeku vedúci ORA Ivan Tkáč. Reštaurátori datujú vznik malieb do 13. storočia, čo je viac ako o jedno storočie skôr, než sú známe maľby tzv. liptovského okruhu vo viacerých kostoloch na Liptove.