Výnos zo zbierky na záchranu parného stroja nestačí

Obrázok k článku

Verejná zbierka, ktorú od polovice júla do konca decembra organizovala obec Čierny Balog v okrese Brezno na záchranu unikátneho parného stroja, sa skončila neúspešne. Jej výnos bol 303,80 eura, čo je zhruba stotina predpokladaných nákladov na opravu a premiestnenie parného stroja na nové stanovište. Približne polovica výnosu sa vyzbierala formou vkladov na bankový účet, druhá polovica prostredníctvom hotovostných vkladov do urny na obecnom úrade. Agentúru SITA o tom po dnešnom oficiálnom otvorení urny informoval prednosta čiernobalockého obecného úradu Róbert Hlaváčik.

„Výsledky zbierky sú smutné. Ten stroj je unikátny, vzácny, ale asi ešte nie je taký atraktívny a populárny. Budeme hľadať iné možnosti financovať jeho opravu. Buď z eurofondov, alebo sa budeme uchádzať o grant z nadácií. Peniaze zo zbierky budeme držať a určite sa použijú len na účel, na ktorý boli vyzbierané,“ uviedol Hlaváčik. Financovať opravu stroja zo svojho rozpočtu si podľa neho obec nemôže dovoliť. Má iné priority, najmä dobudovanie kanalizácie.

Parný stroj, ktorý v minulosti poháňal piliarske stroje v čiernbalockej píle, je národnou kultúrnou pamiatkou. Jeho vlastníkom je obec, umiestnený je však v chátrajúcej budove v areáli bývalej píly, ktorá obci nepatrí. Podľa Hlaváčika ide o jediný parný stroj svojho druhu na Slovensku. Vybudovaný bol v roku 1940 a slúžil vyše 60 rokov. Ako palivo využíval piliarsky odpad – piliny, kôru či odpadové drevo. Za národnú kultúrnu pamiatku bol na návrh Klubu ochrany technických pamiatok vyhlásený v roku 2008, v roku 2009 ho od vlastníka píly kúpila obec. Po obnove ho chce využiť ako novú atrakciu cestovného ruchu, jeho nové stanovište by malo byť v areáli Čiernohronskej železnice.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články